Kan pıhtısı nedir, neden olur? Kan pıhtısı belirtileri

Güncelleme Tarihi:

Kan pıhtısı nedir, neden olur Kan pıhtısı belirtileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 12:25

Avrupa İlaç Ajansı’ndan Johnson & Johnson aşısı için 'kan pıhtısı' soruşturması başlatıldı. Soruşturma haberleri ardından kan pıhtısının ne anlama geldiği ve belirtileri merak konusu oldu. ‘Pıhtı atımı’ yaş tanımıyor. Her yaşta görülebiliyor. Ancak yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Peki, pıhtı atımı nedir? Kan pıhtısı neden olur, belirtileri neler?

Haberin Devamı

Toplardamarlar (ven) vücut dokularındaki kanı toplayıp, kalp ve akciğere ulaştırır. Venöz tromboembolizmse, toplardamarlarda kan pıhtısı (trombüs) oluşması demek. Toplardamarda pıhtı oluşması tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Çünkü pıhtıyla kan akımı kısmen veya tamamen bloke oluyor. Kan pıhtılaşmasıyla ilgili hastalıklar, uzun süren yatak istirahatı, kazalar ve cerrahi girişimler, gebelik ve lohusalık, kanser, kalp yetmezliği, doğum kontrol hapları ve hormon yerine koyma tedavisi, toplardamar içine yerleştirilen kalp pili ve kateter, aşırı kilolu olmak, sigara da diğer risk faktörleri arasında yer alıyor.

KAN PIHTISI BELİRTİLERİ

Atardamara pıhtı atarsa, ağrı, nabız alamama, ciltte ani soğuma, his kaybı, görme bozukluğu, veya etkilenen uzvu hareket ettirememe gibi belirtiler gösterir. Toplardamar pıhtısı varsa, baldır bölgesinde başlayan ağrı ve hassasiyet, ayak bileğinde ortaya çıkan şişme ve ödem, bacak bölgesinde kızarıklık veya fark edilebilir renk değişimi veya ısı artışı yaşanır. Akciğer embolisi veya pulmoner emboli varsa, açıklanamayan nefes darlığı, hızlı nefes alma, göğüste ortaya çıkan ağrı (derin nefes alıp vermekle kötüleşebilen), kalp hızında belirgin artış, halsizlik, bayılma veya bayılma hissi oluşur.

BAKMADAN GEÇME!