Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Eylül’de okulları tüm sınıf seviyelerinde haftada 5 gün ve yüz yüze başlattıktan sonra geçmiş öğrenme kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Diğer taraftan MEB, öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik kapsamlı rehberlik ve psikolojik destek hizmetleri veriyor.
#MebInstagram’ın geçtiğimiz günlerde kapatılmasının ardından gençler, farklı sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getiriyor. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Sosyal medyaya erişimin kapatılması, yeni nesilde anksiyete ve stres yarattı” diyor.
#InstagramCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine Toplantısı2015’ten bu yana yürüttüğü ‘Özgüven’ projesini deprem bölgesine ‘güven’ projesi olarak uyarlayan Dove, UNICEF işbirliğinde 7 bin kişiye ulaştı. Programın danışmanı Eğitimci, Yazar Doç. Dr. Özgür Bolat, “Hayatta kalanlarda suçluluk ya da kurban olduğu duygusu vardı. Bu travma uzun soluklu ilgi ile iyileşecek. Duygularını konuşmaları için teşvik edilmeleri gerekiyor. Biz onlara ‘devam et, başarabilirsin’ diyoruz” dedi.
#DepremzedeHayatın her yerinde kendimizi nasıl ifade ettiğimiz ve karşı tarafın bizi nasıl anladığı büyük önem taşıyor. Kendini ifade etme ve karşıya anlatma çabası kişiden kişiye değişse de öncelik her zaman nezaket, ölçülülük ve kibarlığındır. Eğer toplumun her aşamasında bu anlayış geçerliyse medeniyetten söz edilebilir.
#Önce Fair Play!Eğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk Yazar2015’ten bu yana yürüttüğü özgüven projesiyle gençlerin ruhlarına dokunan Dove, şimdi de deprem bölgesindeki gençler ve ailelere yönelik psiko-sosyal destek projesini başlatıyor. UNICEF ile birlikte yürütülecek Dove Güven Projesi, bölgedeki gençlerde depremle birlikte sarsılan yaşama dair güveni yeniden inşa etmeyi hedefliyor. Pilot çalışması Hatay’da başlayan proje kapsamında Dr. Özgür Bolat’ın önderliğinde uzmanlar, gençler ve ailelere yönelik eğitim verecek. Hatay’dan sonraki durak ise Adıyaman olacak.
#UNICEFBorusan Kocabıyık Vakfı, afet bölgesi için ayırdığı 600 bin dolarlık kaynağın önemli bölümünü eğitim çalışmalarında kullanacak. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, 1000 öğrenciye burs vermenin yanı sıra ilkokul öğrencileri için de afetin yarattığı travmayı atlatabilmeleri adına hikâye atölyelerini bölgeye taşıdıklarını söyledi.
#6 ŞUBAT DepremleriDepremden etkilenen çocukların eğitim hayatlarının yarıda kalmaması için QNB Finansbank, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Türk Eğitim Derneği (TED) iş birliğiyle 36 milyon liralık Minik Eller Büyük Hayaller Eğitim Bursu hayata geçti. TEV ve TED tarafından belirlenecek depremzede 350 öğrenciye tüm eğitim hayatları boyunca toplamda 2 bin 400 adet burs desteği sağlanacak.
#QNB FinansbankHuizinga, 1938 yılında yazmış olduğu Homo Ludens (Oyun Oynayan İnsan) adlı etkili ve bir o kadar da önemli eserinde oyunbozanı; oyuncular topluluğunun varlığını tehdit eden ve hemen oyundan atılması gereken kişi olarak betimler. Hatta insan kendisine hata yapan pek çok kişiyi bile affederken bir oyunbozanı asla affetmemektedir der.
#Konuk YazarGünümüzün en önemli küresel sorunları arasında, tüm insanlığı etkileyen doğal afetler ve bu doğal afetler sonucunda insanların zarar görmesi geliyor. Bir kavram olarak afet: İnsanları doğrudan etkileyen ve insan yerleşmeleri üzerinde fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplara neden olan, olağan yaşam içerisinde insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen doğal, teknolojik ve insan kökenli olayların sonuçları olarak tanımlanabilir. Son afetlerden olan deprem çok büyük yıkıcı etkilerle Kahramanmaraş merkezli Türkiye’de yaşandı. Bu deprem binlerce kişinin ölmesine, yaralanmasına, bir anda yersiz ve yurtsuz kalmasına neden oldu.
#Konuk YazarSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Oktay, "10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarına yatırılmıştır" dedi. Fuat Oktay ayrıca, "Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırıldı. Toplanan yardımın her kuruşu afetzedeler için kullanılıyor" dedi.
#Fuat OktayTÜSİAD Başkanı Orhan Turan, deprem bölgesinin yeniden yapılanmasının sadece bir inşaat faaliyeti olarak ele alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Olası İstanbul depremi için işletmelere bir kılavuz hazırlığında olduklarını da ifade eden Turan, hükümete bir de ‘Afet Bakanlığı’ kurulması önerisinde bulundu.
#TÜSİADTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremKadınların 'iyi olma' halini güçlendirmek adına kurulan Kadın Destek Merkezi'nin bugün resmi açılışı gerçekleşti. KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Bütün kadınlarımızın sonuna kadar iyi oluş hallerini desteklemek adına takip edildikleri, buradan daha huzurlu, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak çıkabilmeleri hedefleniyor" dedi.
#Sümeyye Erdoğan BayraktarKadınların 'iyi olma' halini güçlendirmek adına kurulan Kadın Destek Merkezi'nin bugün resmi açılışı gerçekleşti. KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Bütün kadınlarımızın sonuna kadar iyi oluş hallerini desteklemek adına takip edildikleri, buradan daha huzurlu, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak çıkabilmeleri hedefleniyor" dedi.
#Sümeyye Erdoğan BayraktarBu haftanın öne çıkan manşetlerinden biri 8-9 yaşlarındaki oğlunu ‘alternatif tıp’ tedavisi adı altında 15 günde bir 36 saat aç bırakan ve çocuğun açlık sebebi ile yaşadığı sağlık sorunlarını da sosyal medyadan yayınlayan anne idi. Konu daha çok, ‘Tıbbın alternatifi olmaz’ çerçevesinde tartışıldı. Ama bence sorulması gereken önemli bir soru daha var: “Anne-baba olmak çocuk üzerinde her tür hakka sahip olduğumuz, tahakküm uygulayabileceğimiz anlamına gelir mi?’ Hele de çocukların yetişkinlerce “kamu malıymışçasına” izin alınmadan öpüldüğü, kucağa alındığı, sosyal medya anneliği kavramının iyice yayıldığı toplumumuzda durum ne?
#Mersin ÜniversitesiOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran Zorbalığı