Güncelleme Tarihi:
6 ŞUBAT depremleri, Türkiye’de birçok planın yeniden şekilenmesine yol açtı. Hedefler değişti, projeler baştan tasarlandı. Ocak 2023’te Beyoğlu’nu pilot bölge seçerek çocukların psiko-sosyal gelişimleri için Hikâye Evi projesini başlatan Borusan Kocabıyık Vakfı da depremin ardından çiçeği burnunda çalışmanın rotasını güneye kaydırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en büyük hasarı alan Adıyaman ve Hatay, artık Hikâye Evi projesini hazırlayan uzmanların çadırlarda yaşayan çocukları iyileştirmek için hedefindeki iki kent.
Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, 15 yıl aradan sonra vakfın eğitimle ilgili ilk toplantısını anlatmak üzere bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Borusan Holding’in kurucusu ve Şeref Başkanı olarak anılan babası Asım Kocabıyık’ın sözlerini “Yolumuza ışık oldu” diyerek aktardı öncelikle:
“Bu memlekete gönül borcum var. Hayatım boyunca onu ödemek için çalıştım.”
Borusan Kocabıyık Vakfı’nın (BKV) amacının da Asım Kocabıyık’ın bu sözlerindekinden farklı olmadığının altını çizdi Hamedi. 1992’de kurulan vakfın odağında eğitimin olmasını, “Çünkü bütün meselelerin çözümünde anahtar olarak eğitimi görüyoruz” sözleriyle açıkladı.
1000 ÖĞRENCİYE BURS
BKV, eğitimde öğrencilerin ihtiyaçlarına odaklı destekler veriyor. Gittikçe genişleyen ihtiyaçlar için burslar veriyor. Hamedi verdikleri burslarla ilgili şunları anlattı: “Bugüne kadar 3 bin 575 öğrenciye burs verdik. Şu anda aktif bin 300 bursiyer var. Bunların 1000’i, afetzede öğrencilere yönelik eğitim seferberliği kapsamında sağlanıyor.”
Hamedi’nin verdiği bilgilere göre öğrencilere aylık 2000 TL’lik burs veriliyor.
HİKÂYE VE OYUNLARLA İYİLEŞTİRME
BKV’nin odağında şubattan bu yana afet bölgesi var. Beyoğlu’nda başlayan Hikâye Evi Adıyaman ve Hatay’da çocuklara ulaşıyor. Hikâyelerin, oyunların içeriği akademisyenlerle uzmanlarla hazırlanmış. Atölyelere katılan çocuklarda olumlu etkiler gözlendiğini aktaran Hamedi, şunları söyledi: “Beyoğlu’nda 17 ilkokulda 60 atölye yaptık. 900 çocuk katıldı. Deprem bölgesinde ise ayda 50 atölye yapılıyor. Çocuklarda kısa hikâyeler ve oyunlarla sağaltma amaçlıyoruz. Kısa hikâyelerin bilimsel etkisi kanıtlanmış durumda. Hedefimiz bir yılda 20 bin katılıma ulaşmak.”
3.3 MİLYON DOLARLIK EĞİTİM BÜTÇESİ
BVK’nın finansal kaynağının Borusan Holding şirketleri ve Kocabıyık ailesinin bağışları olduğunu söyleyen Zeynep Hamedi’nin verdiği bilgilere göre vakfın 9 milyon dolarlık bütçesi var.
Bunun içinde 3.3 milyon dolarlık bölüm eğitime ayrılmış durumda. Borusan Sanat da sanatın ve sanat eğitiminin desteklenmesi için birçok proje gerçekleştiriyor.
Hamedi, afet bölgesine ayırdıkları kaynağın ise 600 bin dolar olduğunu söylüyor.