Prof. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, Asya’nın Nobel’i olarak tanınan Uluslararası 2021 Gusi Barış Ödülü’nü iyilik ve şefkat duygusunu harekete geçiren ‘oksitosin’in adını verdiği organizasyonuyla kazandı. Hem mucizevi hormonu konuştuk hem de sanat ve tıp alanı arasındaki bağı güçlendirecek çalışmalarını...
#Prof. Dr. Elif Vatanoğlu LutzGünlük hayatta bazı belirtilerin varlığı durumunda bir ruh sağlığı uzmanına başvurulması gerektiğini anlatan Psikiyatr Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, bazı durumlarda ilaçların da çözüme yardımcı olduğunu söyledi. İşte ruh sağlığı uzmanından destek alınması gereken durumlar...
#Ruhsal SağlıkTürkiye’de nüfusun %4’ünde implant bulunuyor. Fakat uygulamadan korkanlar tedavi olmaktan çekiniyor. Fransız Lape Hastanesi de, bünyesinde yeni bir diş birimi açtı. Diş biriminde, hastanede tedavi gören psikiyatri hastalarına sedasyon yöntemiyle implant tedavisi yapılıyor. Bu yöntemle tedavi olan psikiyatri hastaları hem ağrı hissetmeden, hem de korku duymadan tedavi olabiliyor. Hastane ayrıca dışarıdan gelen hastaları da kabul ediyor.
#Fransız Lape HastanesiGüney Afrika'da, tedavi maliyetlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle Johannesburg'daki Esidimeni Kliniğinden sivil toplum kuruluşu (STK) merkezlerine nakledilen bin 300 psikiyatri hastasından 94'ünün kötü şartlar nedeniyle öldüğü bildirildi.
#Güney Afrika CumhuriyetiHİZMETE GİRDİĞİ GÜNDEN BUYANA BAŞTA KARABÜK OLMAK ÜZERE, ZONGULDAK, BARTIN, KASTAMONU VE ÇANKIRI OLMAK ÜZERE ÇEVRE İLLERE A PLUS KALİTESİNDE HİZMET VEREN BÖLGENİN EN BÜYÜK ÖZEL HASTANESİ OLAN ÖZEL MEDİKAR HASTANESİ’N ALANINDA UZMAN PSİKİYATRİ DR. MUSTAFA TATLI'YI BÜNYESİNE KATARAK, PSİKİYATRİ ALANINDA KARABÜK’Ü MARKA HALİNE GETİRME HEDEFİNDE.
Hastanelerde din görevlisi, sülük ve hacamatın tedavi olarak kullanılması gibi tartışılan uygulamalara doktorlar da tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, dün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek bu uygulamaların, sağlık hizmetlerini "Ortaçağ karanlığına" çektiğini söyledi.
#SAĞLIK Bakanlığı- Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tıbbi yöntemin yanında hastalar için farklı tedavi teknikleri uygulanıyor - Merkezde masa tenisi, resim, voleybol ve ebru sanatı etkinlerine katılan hastalar, KPSS kursuyla da sınavlara hazırlanıyor - Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Kılınç: "Hastalarımızın sağlıklarına kavuşmalarının yanında bir meslek sahibi olmaları bizleri çok mutlu ediyor"
- Bilecik Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören psikiyatri hastalarına, ebru sanatıyla terapi yapıyor - Toplum Ruh Sağlığı Sorumlu Psikiyatrı Uzmanı Turgut: "Bir boya ve boya teknesiyle, hastaların iç dünyasını anlama ve sıkıntıları çözme gibi ebru sanatıyla birçok hastalıklarını tespit edilebiliyoruz. Burada iç ve ruhsal dünyalarını doğrudan resimlere aktarıyorlar" - "Bu tür uğraşıların hastaları iyileştirdiğini ve fayda sağladığını gözlemledik. Sanatı terapi olarak kullanıyoruz"
- Malatya'da Devlet Hastanesi 1 No'lu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören psikiyatri hastaları ruhsal dünyalarını tuvallere döküyor - Hastane yöneticisi Uzm. Dr. Boztepe: "Merkezimize gelip sosyalleşen, kendini ifade edebilen, özgüveni artan hastalarımızla süreç içerisinde daha düşük ilaç dozuyla tedaviyi devam ettiriyoruz. Bu da hastalarımız için müthiş bir kazanç oluyor"
- Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ndeki hastalar tedavi edilirken sinema filmi izlemeleri de sağlanıyor - Hastanedeki atıl bir odanın sinemaya dönüştürülmesiyle klinikteki hastalar haftada en az iki gün tercih ettikleri filmleri izleme imkanı buluyor - Başhekim Yardımcısı Acar: "Hastalara medikal tedavinin yanı sıra sosyal bir terapi imkanı da sunuyoruz"
Ekonomik kriz nedeniyle iflas eden veya işi bozulan işadamlarının psikiyatri kliniklerine başvurularının 2009’da 5 kat arttığını belirten Psikiyatrist Doç. Dr. Özgür Öztürk, “İntihar girişiminde bulunan veya alkolik olan işadamlarının sayısındaki artış 2010’da da sürüyor. İflas eden müteahhitler ilk sırada; sağlık sektörüne yatırım yapanlar, bankacı, tekstilci de çok” dedi.
Bir gece yarısı aynı ilanı gördüler: "Otomobilim, kömürüm ve uyku ilacım var. Altı arkadaş arıyorum." Ertesi gün polis aynı aracın içinde buldu onları. Birbirlerine iple bağlıydılar ve zehirlenmişlerdi. İnternet olmasaydı eğer, kim bilir belki hálá ölmek isteyecek, ancak tek başlarına ölmekten korkacaklardı.
Göğsünüze bir ağrı girdiğinde ya da midenize kramplar saplandığında hemen bir hastanenin acil kliniğine başvurabilir ve orada ilk tedavinizi olabilirsiniz. Sonrasında uzun süreli bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına karar verilir. Ama ilk muayene için yol çok basit ve nettir. Ya sorununuz psikolojik olursa ne yaparsınız?