Ruh sağlığı hastalarına destek için 'Mavi At Kafe'ye davet

Güncelleme Tarihi:

Ruh sağlığı hastalarına destek için Mavi At Kafeye davet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2016 18:23

Ruh sağlığı hastalarına destek için 'Mavi At Kafe'ye davet

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)- BALIKESİR Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) psikiyatri uzmanı Dr. Umut Karasu, kurumda tedavi gören hastalarca işletilen 'Mavi At Kafe'ye herkesi davet etti. Dr. Karasu, 'Mavi At Kafe'nin yaşatılması için destek beklediklerini söyleyip halkı iftarını burada açmaya davet etti.
Balıkesir TRSM tarafından hastaların topluma uyum sağlaması hem üretip hem çalışabilmesi için 'Mavi At Kafe'yi hizmete açtı. Bir yıl süreyle Balıkesir Devlet Hastanesi karşısında bir binada çalışmalarını sürdüren 'Mavi At Kafe', daha sonra Plevne Mahallesi Barbaros Caddesi'ne taşındı. Altıeylül Belediyesi ve çevreden aldığı desteklerle ayakta durabilen 'Mavi At Kafe', Ramazan ayının gelmesiyle iftar da vermeye başladı. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı hayırseverlerin verdiği iftarlara ev sahipliği yapan 'Mavi At Kafe'de, TRSM'de tedavi gören hastalar, yemek, pasta ve kurabiye yapıyor. Ayrıca iftar sofraları hazırlıyor. Vatandaşların gelmesiyle hizmet eden hastalar, çalışmaktan memnun oluyor. Yemekleri usta aşçılara taş çıkartacak kadar güzel yapan hastalar, servis becerilerinde de şef garsonları aratmıyor.
Mavi At Kafe ve iftar sofraları ile ilgili bilgiler veren psikiyatri uzmanı Dr. Umut Karasu, şunları söyledi:
"Mavi At Kafe Balıkesir Devlet Hastanesi'ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bünyesinde hizmet veren, başta şizofreni olmak üzere ağır engelli psikiyatrik hastalarımızın işlettiği, Türkiye'de ikinci, dünyadaki 12'nci Mavi At Kafe'dir. Burada günde 25 hastamızı hayata katmaya çalışıyoruz. Hastalarımızın bir kısmı günlük beceri kazanmaya çalışıyor. Bir evde bir şizofreni hastasının kendine yetebileceği her türlü beceriyi edinmeyi başarabiliyor. Yemek yapmayı, hijyeni, temizliği öğreniyorlar. Bir grup hastamız kafe işletiyor. Kafe işletmemizde iki hedefimiz var. Burada hizmet edip, kendi paralarını kendilerinin kazanması, diğer taraftan ilerleyen dönemde toplumsal yaşama kazandırdığımızda, dışarıda bir iş yapacakları zaman, burada kazandıkları deneyimle dışarıda sıkıntı yaşamamalarıdır. Hastalarımız en büyük desteği halktan bekliyor. Fakat üzülerek söylüyorum bu konuda Balıkesir sınıfta kaldı. Bir haftadan bu yana Ramazan dolayısıyla aldığı siparişler nedeniyle hastalarımız çok heyecanlı. Onlar hizmet etmeye hazırlar. Hizmetin en kalitesini veriyorlar ve Balıkesir halkından kendilerine destek olmayı bekliyorlar. Toplum Ruh Sağlı Merkezinde tedavi gören hastalarımızın tümü buranın doğal bir üyesi, çalışanı durumunda. Bir hastamızın dışarıda bir işi olduğunda, yada birilerini ziyaret etmesi halinde merkezimizden bir hastamız onun yerini alıyor. Böylelikle 25 hasta buradan yararlanıyor. Kuruluşundan bu güne de 250 hasta burada tedavi gördü."
Psikiyatr Dr. Sedat İrgil de TRSM'de tedavi gören hastalar için ilişki ve diyaloğun önemine dikkat çekerek, "Bizim hastalarımızın en büyük sorunu stigma dediğimiz damgalanmadır. Damgalanma, bir insanın dini, ırkı, ve benzeri pek çok gerekçeyle toplumdan izole edilmesidir. Psikiyatri hastaları bu nedenle toplum içine karışırken büyük zorluk çekiyorlar. En büyük sıkıntımız bu hastalarımızı iyileştiriyoruz ama onlar uzun süren atakları sırasında sosyalleşmeyi unutuyorlar. Bütün gün evde durmamaları, dışarı çıkmaları gerekiyor. Bu kafe onların uyum sağlamaları için bir ara basamak. Balıkesir'in bu damgalanmayı kırmak için bu kafeye sahip çıkacaklarına inanıyorum ve desteğe davet ediyorum. Balıkesir Toplum Ruh Sağlığı doktor ve personelinin yaptığı bu girişim büyük bir kahramanlık. Buna birazcık destek vermek gerekiyor. Sabah kahvaltısını burada yapmak, akşam geçerken bir bardak çay içmek, hastalarla temas etmek çok önemli. Bir hasta iki sağlıklı insanı bağlıyor. Bu hastaları çalışabilir hale getirebilirsek ekonomiye büyük bir katkı. Biz sizleri bekliyoruz. Lütfen destek olun" diye konuştu.
'Mavi At Kafe'de çalışan Sefer Güney, kafede çalışmanın tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, "2014 yılından buyana eşimle birlikte buraya gelip gidiyoruz. Hocam beni topluma kazandırdı. Önceleri her şeye kızıyordum. Gürültülü ortamda duramıyordum. Ben Güneydoğu'da görev yaparken 33 asker arkadaşım şehit oldu. Orada rahatsızlandım. Burada arkadaşlarımla beraber Mavi At Kafe'yi ayakta tutmaya çalışıyoruz" dedi.
Başka bir hasta ise "Buraya gelmeden önce karamsardım. insanlarla görüşmek istemiyor. Hayata küsüyordum. Buraya gelmekten arkadaşlarımı görmekten mutlu oluyorum" dedi.
MAVİ AT NEDİR?
İtalya'nın Trieste Kenti'ndeki akıl hastanesinde 1200 akıl hastası yatıyordu. Bu hastaların dışarı çıkması yasaktı. Buradan dışarı çıkabilenler, hastanede görev yapan personeldi. Görevlilerin dışında hastaların kirli çamaşırlarını dışarı götüren bir at hastane dışına çıkıyordu. 70'li yıllara girildiğinde İtalya'da büyük akıl hastanelerinin kapatılması ve toplum içinde tedavi anlayışını amaçlayan bir hareket başladı. 1974 yılında hastanenin kilitli kapıları açıldı, hastaların istedikleri zaman dışarı çıkmalarına izin verildi. Bu olaydan sonra hastane çalışanlarıyla halk bir araya gelip 2.5 metre yüksekliğinde ahşaptan mavi bir at yaptı. Köklü değişikliğin yapılmasıyla birlikte bu at bir bakıma özgürlüğün ve toplumdan kopmamanın simgesi haline geldi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!