Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanlığı’nın aile hekimlerinden psikiyatri hastalarının ad-soyad, telefon numarası, adres gibi bilgilerini toplum ruh sağlığı merkezlerine göndermesini istemesi tartışma yarattı. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim dalı Öğretim Üyesi Raşit Tükel, özel bilgilerin kişilerin rızası ya da yargı kararı olmadan başka bir kuruma aktarılmasının temel bir hak ihlali olduğunu savunarak şunları söyledi:
‘ALKOL İÇİN DE İSTEMİŞLERDİ’
“Psikiyatri hastaları söz konusu olunca konu daha önem taşıyor. Bakanlık daha önce de alkol kullanan hastaların isimlerini istemişti. Ancak Anayasa’nın 20’nci maddesi özel hayatın gizliliğini koruma altına alıyor. Daha önce Bakanlık kanun hükmünde kararname ile veri toplama konusunda kurumlara yetki vermişti ancak Anayasa Mahkemesi iptal etti. Bu karara rağmen bilgi istenmesi kesinlikle hukuka aykırıdır.”
‘DÜNYADA BENZERİ YOK’
Türk Psikologlar Derneği Başkanı Gökhan Malkoç, dünyanın hiçbir yerinde bu tür bilgilerin hastanın bilgisi olmadan paylaşılmadığını belirterek “Bu konuda Türk Tabipleri Birliği inisiyatif alıp, hukuki olarak devreye girmeli” dedi.
‘Başkasıyla paylaşmayız’
BURSA ziyaretinde soru üzerine konuyu değerlendiren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, psikiyatri hastalarının kimlik bilgilerinin başkasıyla paylaşılacağı iddialarının söz konusu olmadığını söyledi. Amacın sorunun yoğunluğunu tespit edip tedbir almak olduğunu belirten Müezzinoğlu “Bakanlık olarak hiçbir hastamızın tıbbi bilgilerini başkasıyla paylaşmayan, e-nabızda da, diğer sistemlerde de duyarlılıkla takip eden bir anlayışın mensuplarıyız” dedi. mDHA