Sağlıklı ve gür saçlar özgüvenin artmasına ve kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk; günümüzde artık saç dökülmesinin ve cansız saç sorununun önüne rahatlıkla geçilebileceğini söyledi, sağlıklı saçlar için uygulanan tekniklerden bahsetti.
#Güncel ÖztürkDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç DökülmesiSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerDermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, saç problemi yaşayan hastaların saçdökülmesinde hangi tedavi yöntemin seçilmesi gerektiğinin sıklıkla sorulduğunubelirterek, “Saç dökülmesi bir hastalık değil, bulgudur. Saç dökülmesine neden olanbirbirinden farklı hastalıklar vardır ve hepsinin tedavisi de birbirinden farklıdır” dedi.
#1Zaman içinde incelip cansızlaşan saçlar kişinin hem iş hem de sosyal hayatındaki ilişkileri etkileyerek özgüven ve motivasyon kaybına neden olabiliyor. Kök hücreli saç tedavisi; uyuyan saç köklerinin canlandırılmasını ve kaybedilen saçların çıkmasını destekliyor.
#Dr. Servet TerzilerPenisin cinsel ilişki için yeterli sertliği kazanamaması olarak kısaca açıklanabilen sertleşme problemi, dünya genelinde en sık karşılaşılan erkek kaynaklı cinsel işlev bozuklukları arasında ikinci sırada yer alıyor. Birçok farklı nedeni olabilen bu cinsel işlev bozukluğu ya penisin ideal ölçüde kanlanamaması ya da cinsel ilişki boyunca penisteki kanın korunamamasıyla gündeme geliyor. Penis kanlanmasında yaşanan sorunlar, atardamar fonksiyonlarındaki sorunlarla ilişkili. Bu durum arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu olarak sınıflandırılıyor. Günümüzde ilaç tedavisinden SVF kök hücre tedavisine, şok dalga tedavisinden penil protez cerrahisine kadar çeşitli yöntemlerle arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorununa çözüm bulunabiliyor. İşte bu yöntemlerden biri de P-Shot olarak da adlandırılabilen PRP tedavisi. Bu haftaki köşe yazımda PRP ile sertleşme problemi tedavisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#PRP TedavisiÖzellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen saç dökülmesi, erkek-kadın pek çok kişinin ortak problemidir. Saç dökülmesinin etkin tedavisi ancak doğru tanıyla mümkündür. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikâyeti olan herkes, öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.
#SaçkıranSaçlar imajımızın ayrılmaz parçası, estetik görünümün olmazsa olmazı; önemli aksesuvarımız. Bu nedenle her insan sağlıklı, gür ve dolgun saçlara sahip olmak ister. Ancak bazen genetik faktörler, bazen de kullandığımız ürünler, sağlıksız beslenme veya vitamin eksikliği gibi faktörler saç tiplerimizi farklılaştırır. Bu nedenle de ince saçtan kuru saça; yağlı saçtan kuru saça kadar her saç tipine uygun hassaslıkta bakım yapmak ve uzmanlara tedavi ettirmek gerekir.
#Saç BakımıSon zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPİncelmiş saç tellerini kalınlaştırmak ve saç dökülmesini durdurmak için geliştirilen saç lazer tedavisi, kişinin dış görünümüne önemli derecede katkı sağlayıp daha güçlü saç kökleri ve tellerine kavuşma imkânı sunuyor.
#Dr. Servet TerzilerFiliz Kutlutürk, Türkiye’de alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan ‘hacamat’ ve sülükle tedavi yöntemleriyle Almanya’nın Köln kentinde şifa dağıtıyor. Almanya’da eğitimini aldığı detoks ve vücuttaki enzimlerin dışarı atılmasıyla ilgili bilinen eski ve yeni tıp yöntemlerini kullanan Kutlutürk, hacamat ve sülük tedavisini Hürriyet’e anlattı:
#ALTERNATİF TIPPlazma tedavisinin bir diğer adı PRP, yani plateletten zengin plazma olarak bilinir. Platelet dediğimiz hücreler vücudumuzda bir kanama olduğunda pıhtı oluşturarak kanamayı durdurmaya yararlar. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar gösterdi ki bunlar sadece kanamayı durdurmakla kalmıyor, aynı zamanda içlerindeki bazı kimyasal faktörlerle dokuların beslenmesine de yardımcı oluyorlar. Bu özelliğinden faydalanarak plateletler birçok hastalığın ya da hasarlı dokuların iyileştirilmesinde başarıyla kullanılmıştır. Bunun için kişinin kanından bir miktar alınır ve içindeki plateletler seçilerek tedavi edilmek istenen yere tatbik edilir. İşte bu işleme PRP tedavisi ya da plazma tedavisi diyoruz.
#Plazma TedavisiFİZİKSEL tıp ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, hücre ve doku yenileyici tıbbi tedaviler hakkında bilgi verdi. Dr. Meryem Özbaş Günay, kişinin kendi hücresel ürünlerinin alınıp işlemden geçirilerek kendine geri verilmesi yoluyla ya da hücrelerin kullanabileceği organik bileşiklerin verilmesiyle hücre düzeyinde tamir ve iyileşme sağlanan tedavilere hücre ve doku yenileyici(rejeneratif) tıbbi tedaviler adı verildiğini belirterek, bu tedavilerin uygun hastalara uygulandığında cerrahi girişime gerek kalmadan yaşam kalitesinin yükseltilebildiğini söyledi.
#1