Son zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPÖzellikle estetik ve güzellik alanlarında adı sıklıkla duyulan PRP; saç dökülmelerinde, travma ve eklem yaralanmalarında, kireçlenmede, ameliyat sonrası iyileşme süreçlerini hızlandırmada ve bunun birlikte günümüzde sıklıkla ürolojik hastalıklarda da kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.
#PRPPRP yönteminde hastadan kan alınarak bu kan santrifüj ediliyor yani hücreler birbirinden ayrılıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk cevaplıyor; PRP nedir? Dökülen saçlar PRP ile tedavi edilebilir mi?
#PRP YöntemiKalıcı bir saç sorunu yok ise mevsimsel geçişler ile birlikte eski saçlarınızda dökülme artarken yerine yenileri gelecektir. Saç dökülmelerini sadece mevsime bağlamak eksik kalır. Aynı zamanda testosteron düzeyinde yaşanan dengesizlik de bunun başlıca nedenlerinden olabilir.
#Sonbaharda Saç DökülmesiSağlıklı ve gür saçlar özgüvenin artmasına ve kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk; günümüzde artık saç dökülmesinin ve cansız saç sorununun önüne rahatlıkla geçilebileceğini söyledi, sağlıklı saçlar için uygulanan tekniklerden bahsetti.
#Güncel ÖztürkGençlik Çeşmesi efsanesi nanoteknoloji ile gerçek oldu. Kadınların yaşlarını tahmin etmeyi zorlaştıran yeni nesil cilt bakım teknolojilerinin en trend uygulamaları ise “Scarlet S, Oxygeneo ve PRP.’’ Saç, Cilt Bakımı ve Güzellik Uzmanı, Eğitmen Master Figen Aktosun, yeni nesil uygulamalarla ileri yaşlardaki kadınların bile 30-40 yaş arası bir görünüme kavuştuklarını, gerçek yaşlarını tahmin etmenin iyice zorlaştığını aktardı.
#BakımDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç DökülmesiSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerEksozomlar, hücreler tarafından salgılanan ve hücresel iletişimi sağlayan küçük keseciklerdir. Bu kesecikler, hücreler arasında sinyal iletimini ve genetik materyal transferini sağlar. Proteinler, lipitler, nükleik asitler ve diğer biyolojik bileşenleri içeren hücresel içerikleri taşırlar.
#EksozomDermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, saç problemi yaşayan hastaların saçdökülmesinde hangi tedavi yöntemin seçilmesi gerektiğinin sıklıkla sorulduğunubelirterek, “Saç dökülmesi bir hastalık değil, bulgudur. Saç dökülmesine neden olanbirbirinden farklı hastalıklar vardır ve hepsinin tedavisi de birbirinden farklıdır” dedi.
#1