Paylaş
PRP, platelet denilen trombosit hücrelerinin, özel işlemlere tabi tutularak yoğunlaştırılması ve kişiye tekrar enjekte edilmesidir. Bu uygulama yüzde, dekolte bölgesinde, elde kırışıklıklar, güneş lekeleri, göz altı çizgileri, yüz ovalinde sarkma gibi yaş sorunları, gençlerde akne izleri, her yaşta saç dökülmesi için yıllardır güvenle kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Biz de bu konuyla ilgili merak ettiklerinizi Ankara 19 Mayıs Hastanesi doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Dr. Esin Barak’la konuştuk.
- PRP nedir?
- PRP, yani ‘platelet rich plasma’, platelet (trombosit) hücreleri yönünden zenginleştirilmiş plasma uygulamasının kısaltılmış ismidir. Bu uygulamada kişiden alınan az miktarda kan özel bir tüpte işleme tabi tutulduktan sonra faydalı olan trombosit içeriğinden zengin kısım kişide sorunlu bölgeye enjeksiyon ile geri verilir. Estetik tıp uygualamalarının bir parçası olarak PRP, hemen her zaman yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
- Peki plateletler neden önemlidir, ne işe yararlar?
- Kanda dolaşan her platelet hücresi, yara iyileşmesinde rol alan pek çok molekülün kaynağıdır. Bu arada plateletlerden ortaya çıkan büyüme faktörleri de iyileşme sürecini tamamlar. Dokuya verilen plasma ve açığa çıkan büyüme faktörleri o bölgede doku iyileşmesini başlatır, hasarlanmış alanların tamirini uyarır, bu arada kılcal damar oluşumu tetiklenir, elastikiyetini kaybetmiş deride fibroblast sentezi artışı ile kollajen sentezi de uyarılarak gençleşme süreci başlamış olur. Yine bu platelet kaynaklı faktörler lekelerin açılması, nemlenme, cansız saçların güçlenmesini de sağlar.
- PRP estetik tıpta ne için kullanılır?
- PRP yanaklardaki doku kaybı, güneş lekeleri, göz etrafı kırışıklıklar, koyu halkalar, göz altı torbaları, yüz ovalinin sarkması, çene altı gıdı bölgesi, boyundaki yatay çizgiler, dekolte ve el üzeri kırışıklık ve lekeleri, akne izleri, eski travmalara bağlı izler, saç dökülmesi ve gebelik sonrası çatlaklarda kullanılmaktadır. Dolgu ve botulinum toksin(botox) uygulamalarından farklı olarak tek bölgeye değil tüm yüze uygulanır. Kas fonksiyonlarını etkilemediğinden ifadesi değişmiş bir yüz görünümü ile sonuçlanmaz.
SAÇLARI GÜÇLENDİRİYOR
- Saç sorunlarında PRP kullanımından biraz bahseder misiniz?
- PRP saç kökleri üzerinde gayet etkilidir. Zayıf folikülleri uyararak incelmiş, belirsizleşmiş saçların güçlenmesini, tüm saçların kalınlaşmasını, parlak ve canlı görünmesini sağlar. Hemen her hastada ilk 10 günde dökülme farkedilir derecede azalır, diğer seanslarda yeni saç çıkışı gözle görülür hale gelir.
- İşlem ne kadar sürer? Hangi aralıklarla tekrarlanır?
- Kan alımı, kanın özel tüpte hazırlanması 20 dakika, işlem yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir. PRP, ortalama 2-4 haftada bir olmak üzere 3-4 defa uygulanır.
- İşlem sonrası deri nasıl görünür, sonraki bakım nasıldır?
- İşlemden sonra 1-2 saat süren kızarıklık olabilir, iğne izleri görülmez.Çok nadir olsa da bir-iki noktada noktasal morarma ve ödem olabilecği hastaya önceden söylenmelidir. Tüm hastalar işlemden bir gün sonra sosyal yaşamlarına dönebilirler. İşlemden sonra en az 12 saat yüz yıkanmamalı, 1 gün makyaj yapmamalı, havuza, denize girmemelidir. Ayrıca, PRP işlemi yaz-kış yapılabilen bir işlemdir.
İLK HAFTA ETKİSİNİ GÖSTERİYOR
- PRP’nin etkisi ne zaman başlar?
- Kişi, PRP uygulamasını takip eden ilk hafta içinde deride parlak, canlı görünüm, dokuda gerginlik farketmeye başlar, 3-4 hafta içinde kırışıklık, sarkma ve lekelere yönelik etkiler anlaşılır. Son uygulamadan sonraki 3 ay daha iyişeştirme etkisi giderek artan şekilde sürer.
- PRP kimlere uygulanmaz?
- Akut enfeksiyon geçirmekte olanlar, hamile ve emzirenler, platelet sayısı yetersiz olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve kanser hastalarında uygulanmamalıdır.
- Enjeksiyon işlemini yaptıramayan hastalar için bir PRP uygulama yöntemi var mıdır?
- Evet, kullandığı ilaçlar veya iğne fobisi nedeniyle enjeksiyon yaptıramayanlarda 2 ayrı yöntem sunulablir. Hastadan hazırlanan PRP medikal, steril özel bir maske içine emdirilerek kişiye uygulanabilir ya da bu plasma özel bir krem içine katılarak uygulanabilir.
ESİN ÖZDEMİR BARAK KİMDİR?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu. Dermatoloji Uzmanlığını 2003 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD’nden aldı. Sonrasında çeşitli özel hastanelerde çalışmalarını sürdüren Barak, şu an Ankara Ortadoğu 19 Mayıs Hastanesi’nde görev yapmaktadır.
SİZ SORUN UZMANLAR YANITLASIN
Sevgili okurlar daha önceki haftalarda da hatırlayacağınız gibi tiroid bezi hastalıklarından, tiroid kanserinden ve cerrahisinden bahsetmiştik. Önümüzdeki hafta da tiroid bezi hastalıklarının tedavisinde yıllardır kullanılan ve yanlış bilgilendirme nedeniyle toplumda genel bir önyargıya yol açan radyoaktif iyot uygulaması yani iyot-131 uygulamasından bahsedeceğiz. Tiroid kanserlerinde genelde cerrahiden sonra tedavide tercih edilen bu yöntemi ve asıl işlevini, fayda-zarar dengelerini Ankara Güven Hastanesi doktorlarından Nükleer Tıp Uzmani Prof. Dr. Seyfettin Ilgan ile konuşacağız. Bu konuda merak ettiklerinizi bana skalyoncu@hotmail.com adresinden hafta boyunca ulaştırabilirsiniz.
Paylaş