“Akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun” sözleri size de tanıdık geldi mi? Çoğumuzun gençlik döneminde annelerimizden sık sık duyduğu bu söz, uykuya dair muhtemelen akılda en çok kalan kullanımlardan biri. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun sağlıklı, yeterli ve iyi olmasının yaşlanmayla ortaya çıkan sağlık sorunlarının oluşumunu engellediğinin net olarak ortaya konulduğuna dikkat çekiyor.
#Doğru Uykunun Faydaları“Akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun” sözleri size de tanıdık geldi mi? Çoğumuzun gençlik döneminde annelerimizden sık sık duyduğu bu söz, uykuya dair muhtemelen akılda en çok kalan kullanımlardan biri. Dünya genelinde uykunun sağlık için önemine dikkat çekmek adına her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu, 21 Mart’tan bir önceki Cuma günü Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor. Sağlıklı uykunun ileri yaşlarda hastalıklarla karşılaşmadan hayata devam etme açısından da kritik.
#Dünya Uyku Günü"Yatmadan önce ne kadar yorulursam, o kadar kolay uyurum… Gece uyuyamadım, uykumu alabilmem için gündüz uyumam şart… Gece geç yatarsam sabah geç kalkmalıyım" Toplum arasında sıkça konuşulan ve doğru olduğu sanılan bu bilgiler nedeniyle yapılan hataların sonuçları ağır olabiliyor. Örneğin her 100 kişiden 20’sinde görülen uykusuzluk probleminin gelişmesi gibi!
#Uyku İle İlgili Bilinen YanlışlarModern hayat uykumuzu kısaltıyor. Gerek “ışık kirliliği” gerek yaşamımıza peş peşe giren televizyon, cep telefonu gibi pek çok yeni alışkanlık, stres uykumuzdan çalıyor. Bazı araştırmalar endüstrileşmeyle uykunun ortalama bir saat kısalttığını ortaya koyuyor.
#GazetehaberleriTürk Uyku Tıbbı Derneği (TUD)’un düzenlediği “17. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi” Antalya Belek’te 2-6 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Eş zamanlı olarak “4. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi”nin de yapılacağı organizasyonda hekim ve teknisyenlere yönelik verilecek iki sertifikasyon kursunda başarılı olanlar da mesleğe yeni üye kaydedilecek
#UykuYaygın kanının aksine uyku ‘dinlenme’den ibaret değil. Beden ve ruh sağlığımız için gayet önemli hatta elzem bir süreç. Yaşamımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Bu esnada hormonlar salınıyor, bazı maddeler vücuttan atılırken, bazıları üretiliyor. Uyku sorunu bulunanların, başka ciddi hastalıklara yatkınlıkları artıyor. Yazı dizimizde sık rastlanan uyku hastalıklarına yer vereceğiz.
#UykuTÜRK Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, öğrenci anne ve babalarının, yarıyıl tatilinde öğrencilerin geç yatma/geç kalkma şeklinde bozulan uyku düzenini yeniden kurabilmeleri için yatma kalkma saatlerini standart hle getirmeleri gerektiğini açıkladı.
#TÜRK Uyku Tıbbı DerneğiTürk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, anne ve babaların yarıyıl tatilinde öğrencilerin geç yatma/geç kalkma şeklinde bozulan uyku düzenini yeniden kurabilmeleri için yatma kalkma saatlerini standart hale getirmeleri gerektiğini belirtti.
#Çocuk- Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Aksu: "Uyku hastalıklarının çoğu kalp krizini, felçleri, beyin-damar hastalıklarını getirir. Uykuda nefes durmalarına, diyabete ve hipertansiyona neden olur. Sağlıklı uyku, sağlıklı yaşamın temel öğesidir. Sağlıklı olmak için iyi uyumak gerekir"
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, Türkiye genelinde uyku sorunuyla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Her üç kişiden birinin hayatı boyunca en az bir kez uyku sorunu nedeniyle hekime başvurmak zorunda kaldığını tespit ettik" dedi.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku sorunu yaşayan kişilerin ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekip, "Yatağınızı uyku ve seks dışında başka bir amaç için kullanmayın. Yatakta kitap dergi gazete okumayın, televizyon izlemeyin. Uyuyamıyorsanız yatakta debelenmeyin" uyarısında bulundu.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku sorunu yaşayan kişilerin ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekip, "Yatağınızı uyku ve seks dışında başka bir amaç için kullanmayın. Yatakta kitap dergi gazete okumayın, televizyon izlemeyin. Uyuyamıyorsanız yatakta debelenmeyin" uyarısında bulundu.
#Uyku BozukluğuErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku bozuklukları arasında yer alan huzursuz bacaklar sendromunun çoğunlukla kadınlarda görüldüğünü belirterek, “Kadınların çok büyük bir kısmında huzursuz bacaklar sendromu gebelikle başlar, ancak yüzde 60'ında gebelik sonlandıktan sonra da devam eder” dedi.
KAYSERİ'de yaklaşık 10 yıldan bu yana Parkinson hastası olan ve vücudundaki titremelerin son 1 ayda şiddetini artırması nedeniyle doktora başvuran emekli memur 51 yaşındaki Yüksel Dağ, uygulanan tedaviyle titremelerinden kurtuldu. Dağ, tedavi ardından yeniden resim yapabiliyor.