Güncelleme Tarihi:
Bodrum'un Göltürkbükü beldesinde düzenlenen "Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi ve 2. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi"ne katılan Aksu, sadece Türkiye'de değil her ülkede uyku sorunu yaşandığına işaret etti.
Dernek olarak 2010 yılında "uyku sorunları" konusunda bir çalışma yaptıklarını ifade eden Aksu, "Tüm ülkeyi kapsayan, uyku sorunlarını irdeleyen çalışmamızda uyku sorununun çok yüksek oranda olduğunu gördük. Her üç kişiden biri hayatı süresince en az bir kez uyku sorunu nedeniyle hekime başvurmak zorunda kalmış ama bu oranlar başka ülkelerden daha mı az veya daha mı yüksek henüz belli değil" diye konuştu.
Uykusuzluğa neden olan sıkıntıların başında "huzursuz bacaklar sendromunun" geldiğine dikkati çeken Aksu, bu sorunun yüzde 7 ile 10 arasında, uykuda nefes durmalarının ise yüzde 5 civarında görüldüğünü kaydetti.
"AŞIRI YORULURSAM DAHA KOLAY UYURUM" İNANIŞI DOĞRU DEĞİL
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Göğüs Hatalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Fırat ise uyku tıbbının kendi başına bir alan olduğunu, bu dalda 84 farklı hastalığın bulunduğunu bildirdi. İnsan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini dile getiren Fırat, şöyle konuştu
"60 yaşındaysanız 20 senenizi uyuyarak geçirdiniz demektir. Uyku, hücrelerinizi vücudunuzun yenilenmesi demektir. Dolayısıyla uykusuz bir hayat olamaz. Alkol kullanımının uyumadan 4 saat önceden kesilmesini öneriyoruz. Aşırı egzersiz de uykuyu negatif yönde etkiler. Ters bir inanış vardır 'Aşırı yorulursam daha kolay uyurum' diye ancak öyle değil. İyi bir uyku uyumak için ılık bir duş alabilirsiniz. Muzlu, sütlü yiyecekler önemli. Biz kişilere aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmasını öneriyoruz" dedi.
"VÜCUDUN KENDİNİ YENİLEMESİ İÇİN 6-8 SAATLİK UYKU GEREKLİ"
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Hikmet Yılmaz ise sağlıklı bir erişkinin yatağa girdikten 5-10 dakika sonra uykuya dalabildiğini, 25-30 dakikada derin uyku, 90-120 dakika içinde de çoklukla rüyaların görüldüğü uykuya erişildiğini anlattı.
Vücudun kendisini yenilemesi için 6-8 saatlik uykunun önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Derin uyku vücut direncimizin artması, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için gerekliyken, 'rem uykusu' daha çok bilgilerin işlemlenmesi, bilgiyi kendimize mal etme, belleği daha güçlü kullanma için gerekli. Dolayısıyla kişi hangi uykuyu eksik uyumuşsa derin uykuya yeteri kadar giremediyse veya rem uykusunu eksik uyumuşsa buna özgü klinik belirtileri yoğun olarak yaşıyor."