Çukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteGeçtiğimiz günlerde zeytinyağları ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Küflü zeytinlerden elde edilen yağların toksin riski taşıdığı bildirildi. Bu açıklama sonrası, en sağlıklı besinlerden biri olarak adlandırılan zeytinyağı hakkında kafalarda oluşan soru işaretlerine sizin için yanıt aradık...
#ZeytinyağıKoronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti.
#Bayat TavukKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaProf. Dr. Işıl Var, Çin'de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde koronavirüs tespit edilmesinin, Covid-19'un gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu ve bu gıdalardan insana da bulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” dedi.
#Korona Nasıl BulaşırÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, Çin'de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde koronavirüs tespit edilmesinin, Covid-19'un gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu ve bu gıdalardan insana da bulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” dedi.
#GıdaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ sebze-meyve ile yarı pişmiş mamullerin sadece koronavirüs değil, diğer mikroorganizmalar açısından da riskli olduğunu kaydetti. Koronavirüsün gıda yoluyla bulaşmadığının düşünülmemesi ve tedbirli davranılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Var, "Bugün Covid-19 gıda yoluyla bulaşmıyor dersek, iki gün sonra bulaştığına dair bulgularla karşılaşabiliriz. Eğer mutasyona uğruyorsa ve gıda yoluyla bulaşacak bir mutant çıkarsa bu nasılsa bulaşmıyordu deyip ayaklarımızı uzatmamalıyız" dedi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ sebze-meyve ile yarı pişmiş mamullerin sadece koronavirüs değil, diğer mikroorganizmalar açısından da riskli olduğunu kaydetti. Koronavirüsün gıda yoluyla bulaşmadığının düşünülmemesi ve tedbirli davranılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Var, "Bugün Covid-19 gıda yoluyla bulaşmıyor dersek, iki gün sonra bulaştığına dair bulgularla karşılaşabiliriz. Eğer mutasyona uğruyorsa ve gıda yoluyla bulaşacak bir mutant çıkarsa bu nasılsa bulaşmıyordu deyip ayaklarımızı uzatmamalıyız" dedi.
#Prof. Dr. Işıl VarOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkAtatürkçü Düşünce Derneği Regensburg (ADD RGB) tarafından ilk defa coşkulu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Gecikmeli olsa da Rathaussaal-Barbing’de yapılan kutlamada ADD üyeleri tarafından hazırlanan yiyecek ve içeceklerin satışından elde edilen gelir, Regensburg kimsesiz çocuklar kurumuna ve bir kısmı da Onkoloji Çocuk Kliniği’ne bağışlanacak.
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Rami Kütüphanesi'nde gençlik buluşmasında açıklamalarda bulundu. Muhalefetin 14 Mayıs gecesi yaptığı manipülasyonlara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Öndeyiz, Kılıçdaroğlu kazandı' gibi sözlerle halkı aldatmaya ve kendi tabanlarını tatmin etmeye çalıştılar. Sonra biz 5 puan önde bitirdik. Yarım puan daha alsaydık, o akşam işi bitiriyorduk" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUzun bir süredir savunma sanayisini takip ediyorum. Son zamanlarda savunma ürünlerinin büyük bir hızla yol kat ettiği aşikâr. Ancak sanayisi güçlü olmayan bir ülkenin, yüzde 80’e varan yerlilikte savunma ürünleri üretmesi mümkün değildir. Şimdi sizleri Manisa’da kurulu olan, zırh ve aşınmaya dayanıklı çelik üreten ‘Miilux OY’ fabrikasına götüreceğim.
#Miilux OYSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKadınların hayatları boyunca özgüvenle yoluna devam etmesi sağlıklı bir toplum için çok önemli. Bu amaç için Veet 2019 yılında 'Anti Prenses' kampanyası ile kadınların içine sokulmaya çalışıldığı kalıpları ve kadınlara karşı olan ön yargıları yıkmaya yönelik çalışmalar yapmıştı. Şimdi ise kampanya bir adım daha ilerleyerek 'Anti Prenses Sınıfları' kuruldu ve bu sınıflarda eğitim başladı. Bu eğitimlerde ‘özgüven’, ‘hayır diyebilmek’ gibi çok önemli konular işleniyor. Ancak ilk dersin konusu da çok önemli! Son zamanlarda en çok tartışılan kavramlardan, sosyal medya filtreleri… Koruncukköy Bolluca’daki derslerden birine katıldım, gençlerin açık görüşlülüğüne ve farkındalığına hayran kaldım.
#Sponsorlu İçerikKadınların hayatları boyunca özgüvenle yoluna devam etmesi sağlıklı bir toplum için çok önemli. Bu amaç için Veet 2019 yılında 'Anti Prenses' kampanyası ile kadınların içine sokulmaya çalışıldığı kalıpları ve kadınlara karşı olan ön yargıları yıkmaya yönelik çalışmalar yapmıştı. Şimdi ise kampanya bir adım daha ilerleyerek 'Anti Prenses Sınıfları' kuruldu ve bu sınıflarda eğitim başladı. Bu eğitimlerde ‘özgüven’, ‘hayır diyebilmek’ gibi çok önemli konular işleniyor. Ancak ilk dersin konusu da çok önemli! Son zamanlarda en çok tartışılan kavramlardan, sosyal medya filtreleri… Koruncukköy Bolluca’daki derslerden birine katıldım, gençlerin açık görüşlülüğüne ve farkındalığına hayran kaldım.
#Sponsorlu İçerik