Paylaşma duygusu doğuştan gelen bir duygu değildir. Ancak zaman içerisinde deneyimlerle ve öğrenme yoluyla kazanılabilir. Çocuklar hayatın ilk yıllarında sadece kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermeye odaklıdır ve benmerkezci bir dönemdedirler. Bu bencillik değil, hayatta kalma güdüsüdür. 2 yaş grubundaki çocuklarda, en çok duyduğumuz sözcükler “ben” ve “benim” kelimeleri olabilir. Dünya benim etrafımda dönüyor diye düşünen çocuk gelişirken yeni bir kavramla tanış(tırıl)ır: Paylaşmak.
#Konuk YazarPandeminin yarattığı zorluklarla beraber uzun ve yorucu bir yıldan sonra nihayet hem sizin hem de ailenizin heyecan ve umutla beklediği YKS’ye artık sayılı günler kaldı. Yorucu ve zor bir yıl oldu çünkü bazen uzaktan eğitime alışmaya çalıştınız, bazen yüz yüze eğitime devam ettiniz, bazen kurslara gidebildiniz bazen gidemediniz, bazı zamanlar sokağa çıkma yasaklarından dolayı evde vakit geçirmek zorunda kaldınız, arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden uzak kaldınız, bazen bu duruma öfkelenip sosyal medyadan sesinizi duyurmaya çalıştınız sonra bir süreliğine yüz yüze eğitime devam ettiniz sonra tekrar online eğitime döndünüz…
#PROF. Dr. HALİL EKŞİ KİMDİR?Ülkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
#SınavTüm dünyada etkili olan koronavirüs nedeniyle riski en aza indirmek için küresel çapta karantina uygulamalarına geçildi. Birçok ülkede ise sosyal mesafeyi korumak adına uzaktan eğitim uygulaması başlatıldı. Bu süreçte hem öğrenciler hem veliler olarak bizler koronavirüsün yaratmış olduğu kaygıyla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da getirdiği değişimlere ayak uydurmaya çabalıyoruz. Özellikle LGS’ye girecek öğrenciler bu kaygının beraberinde sınav kaygısıyla da yüzleşiyor.
#LgsAile, öğretmen, arkadaş ve sosyal çevre tarafından öğrenilmiş çaresizliğe itilen öğrenciler, bir şeyi yapamadığına, yapamayacağına veya yeteneğinin olmadığına dair yüklemelerden sıyrılmalı. Tekrar denemeye cesaret etmeli ve çaba göstermeye devam etmeliler.
#ÖĞRENCİÜniversiteye geçiş sınavı öncesi öğrencilerle aileleri bu döneme özgü psikolojik bir yapı içinde olabiliyor. Hem sınava giren öğrenci hem de ailedeki diğer bireylerin yaşamları hem sosyal hem de psikolojik açıdan etkileniyor. Pek çok ailenin düzeni, sınava hazırlanan öğrencinin düzenine endeksli bir biçimde değişiyor. Bu sınava girecek öğrenciler, küçük yaşlardan itibaren sınav sisteminin etkin olduğu bir eğitim atmosferinde olmalarına karşın sınavın yaşamlarındaki önemli bir dönüm noktası olması dolayısıyla kaygılarında artış görülebiliyor.
#SınavBu yıl sınavla öğrenci alacak okullara girişte uygulanacak Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) yaklaşık bir ay kaldı. İlk defa uygulanacak sistemle ilgili birçok belirsizliğin olması öğrencilerde kaygı ve stresin artmasına neden oluyor. “Neye, nasıl çalışsam; hangi liseye kaç puanla girsem” diye düşünen öğrenciler için bu dönemde stresle başa çıkma yolları arasında, “konuyu öğrenmek, ders çalışma süresini kısaltmamak, hedefleri hatırlamak ve aile desteği” sayabiliriz.
#EğitimTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına Şiddet