Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Derya Mutlu, koronavirüsün bir RNA virüsü olduğunu, enzimler nedeniyle çok fazla mutasyona uğradığını belirterek, mutasyonların her canlı türünde genetik kod değişikliklerine uğrayabileceğini anlattı. Prof. Dr. Mutlu, mutasyonların aşıyı etkisiz hale getirme olasılığının çok düşük olduğunu kaydetti.
#KoronavirüsAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Corona Virüs testlerinin yapıldığı özel laboratuvarın kapısı, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıldı. 'Covid-19' Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Derya Mutlu, özel oluşturulan ekibin koruma giysilerini giyerek çalışma yaptığı laboratuvarda günlük 300 Corona Virüs PCR test kapasitesine sahip olduklarını ve 3 saatte sonuç aldıklarını söyledi. Virüsün varlığı sayısal olarak olmasa da negatif ve pozitif olarak sonuç veriyor.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Corona Virüs testlerinin yapıldığı özel laboratuvarın kapısı, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıldı. 'Covid-19' Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Derya Mutlu, özel oluşturulan ekibin koruma giysilerini giyerek çalışma yaptığı laboratuvarda günlük 300 Corona Virüs PCR test kapasitesine sahip olduklarını ve 3 saatte sonuç aldıklarını söyledi. Virüsün varlığı sayısal olarak olmasa da negatif ve pozitif olarak sonuç veriyor.
#Akdeniz ÜniversitesiAkdeniz Üniversitesi Hastanesinde konvelesan plazma tedavisi uygulanan 78 yaşındaki hastanın yeni tip koronavirüs test sonucunun negatif çıkması, doktorları umutlandırdı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı "Türkiye'de bildiğimiz kadarıyla plazma tedavisinden sonra test sonucu negatife dönen başka örnek yok. Yoğun bakım doktorlarımız ümitli, inşallah bu hastamızı iyileştirip, taburcu ederiz" ifadelerini kullandı. Plazmasını bağışlayan Çağlar Çolak da açıklamasında "Güzel haberi duyunca çok mutlu oldum. Diğer hastaların da şifa bulması için bağışa devam edeceğim" dedi.
#Koronavirüsİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmir140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerDünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'in (35) dünyaya getirdiği 'mucize bebek' Ömer Özkan Sert, 3'üncü doğum gününü kutladı. Çok mutlu olduğunu belirten anne Sert, "Allah'a çok şükürler olsun. Teknoloji ve bilim gelişti. Her şeyden önce inanmak gerekiyor" dedi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı.Türkiye Migren Raporu’na göre halkımızın yüzde 83’ü genel baş ağrısıyla migren arasındaki farkı bilmiyor. Bu nedenle bu ağrılara çare de bulamıyor. Neyse ki iyi bir haber geldi; yeni migren ilacı çok yakında Türkiye pazarına da girecek.
#Türkiye Migren Raporu‘Eğitim’ çok geniş kapsamlı bir kavram. Eğitim denince aklımıza hemen ‘okul’ gelmemeli. Usta-çırak ilişkisi de eğitimin bir parçası, bir bursu nasıl kullanacağını bilmek ve aileden uzakta kendi başına bir yaşamı deneyimlemek de… Belirli bilgi ve birikimleri edinerek deneyim kazanan genç insanlar, kendi tecrübelerini ardıllarına aktararak bir usta çırak ilişkisi içinde geleceği oluşturuyor bir anlamda.
#TEVProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzGece kesintisiz uyuma ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olma konusunda birçoğumuz sorun yaşıyoruz. Oysa iyi bir uykunun bağışıklık sistemimiz üzerinde bile olumlu etkisi var. 17 Mart Dünya Uyku Günü’nü geride bırakırken uzmanlardan doğru yatak seçimi ve iyi bir uyku uyuma konusunda tüyolar aldık.
#17 Mart Dünya Uyku GünüAşkın biyokimyasını anlayarak ilişkinizin kalitesini arttırabilir, hatta aşkınızın doruk noktasını deneyimleyebilirsiniz. Ona sarılmak, kendisini iyi hissettirecek bir aromaterapi yağıyla masaj yapmak bağınızı güçlendirebilir. Probiyotikler, D vitamini, yeşil çay, muz, çikolata, çilek ve badem de aşkınızı diri tutmaya katkı sağlayabilir.
#AşkBioNtech aşısı kısırlaştırır mı hususu pek çok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Aşı ile birlikte ortaya çıkan pek çok spekülasyondan birisi olan BioNtech aşısı kısırlaştırır mı sorusu, uzmanların da gündeminde yer alıyor. Koronavirüs'ten korunma amacıyla geliştirilen BioNtech aşısı için kısırlaştırma hususunu ele alan Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, önemli bilgiler verdi. Peki, BioNtech aşısı kısırlaştırır mı? İşte, o detaylar
#Biontech Aşısı Kısırlaştırır MıBugün 20 Mart, Dünya Mutluluk Günü... 2012’de Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu özel günün amacı mutluluk hissini hatırlatıp farkına varmamızı sağlamak. Mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde alanında uzman isimlere mutlu olmanın ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı, ilk ve orta öğretimde birinci dönem karne notlarının belirlenmesi için en az bir sınav yapılmasını öngörmüştü. Ancak koronavirüs salgınındaki gelişmeler sonrasında bakanlık bu konuda yeni bir karar aldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni karara göre 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk döneminde okullarda sınav yapılmayacak.
#Ziya SelçukYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriÇocuk deyince temiz, cıvıl cıvıl, meraklı, hareketli bir yapı içimizde yer alır. Müzik deyince dolu dolu, soyut, renkli, yeri gelen yalın, yeri gelen ihtişamlı ve tüm düşünceleri ve duyguları yansıtan çok isabetli bir olgu olarak çocukları tamamlar ve yönlendirir. Okul şarkılarıyla başlayan müzik adımları devamında çok farklı yönlerde ilerleyebilir. Ailenin desteğiyle çocuğun çalgıyla mı, şarkı söyleyerek mi veya sadece çok iyi bir dinleyici olarak mı yetişmesi konusunda gerekli planlamalar yapılabilir.
#ÇocukAkdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından 8 Ağustos 2011'de dünyanın başarılı ilk rahim nakli yapılan Derya Sert (32) anne oldu. Kadavradan alınan rahimle hamile kalan Derya Sert, 4 Haziran günü erkek bebek dünyaya getirdi. Prof. Dr. Ömer Özkan'a teşekkür eden Sert ailesi, bebeğe doktorun adını verdi.
#Antalyaİstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız planlı elektrik kesintilerini ve arıza olan kısa süreli kesintilerin ardından elektrikler ne zaman gelecek sorusunun cevabını arıyorlar. Anadolu ve Avrupa yakasında yaşayan vatandaşlarımız mahalle mahalle elektrik kesintisi listesini haberimizden öğrenebilirler.. İşte İstanbul'da elektrik kesintisi olan bölgeler
#ELEKTRİK KESİNTİSİ