Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıSon dönemde ‘Z jenerasyonu’ diye adlandırılan 1995 sonrası doğumlular arasında yeni bir dil oluştu. İngilizce sözcükler, İngilizce-Türkçe karışık ifadelerden oluşan bu yeni dil sadece sosyal medyayla sınırlı kalmayıp günlük konuşmalarda da kendini göstermeye başladı.
#Z JenerasyonuGünümüzde 15-25 yaş grubunu oluşturan Z kuşağının, 55-65 yaş grubundaki boomer kuşağına göre dijital ortamda daha çok dolandırıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, dijitalin içine doğan Z kuşağının idealist ancak saf bir nesil olduğuna, boomer kuşağının ise daha temkinli davrandığına dikkat çekti.
#Z KuşağıTeknoloji çağının yeni vebaları ‘dijital hastalıklar’ oldu. Mesela belirtisi WhatsApp’ta aşırı mesaj atmak olan ‘WhatsAppitis’, telefonsuzluk korkusu anlamına gelen ‘nomofobi’ ya da sürekli mail kontrol etme şeklinde kendini gösteren ‘crakcberry’ gibi... Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızı bu hastalıklardan koruyun.
#Teknolojiİnternete bağlanabilen, kamerası olan yeni nesil ‘akıllı oyuncak’lar hemen hemen her çocuklu evde var. Siber güvenlik uzmanları, ana babalara “Siber korsanların eline geçen veriler şantaj ve çocuk kaçırmaya kadar gidebilecek kötü sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulunuyor.
#Akıllı OyuncakSosyal medya platformlarında yalan içerikler her geçen gün artıyor. İçerik üreticileri izlenme ve beğeni alabilmek için denemedik yol bırakmıyor. Geçtiğimiz günlerde Bağcılar’da su satan çocukla ilgili bir video sosyal medyada hızla yayıldı ve videonun kurgu olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Deniz Yengin, Araştırmalara göre sosyal ağlarda bulunan yalan haberler gerçek haberden 6 kat daha hızlı yayılıyor. Vatandaşlarımız sahte içeriklere maruz kalmamak için takip ettiği kişilere güvenmeli dedi.
#Sosyal Medya