Medya ve Kültür Sempozyumu başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Medya ve Kültür Sempozyumu başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 22:53

Beşinci Kültür Araştırmaları Sempozyumu; “Karaelmas 2009: Medya ve Kültür” 2-4 Temmuz 2009 tarihlerinde Kültür Araştırmaları Derneği işbirliğiyle Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Sempozyum organizasyonunu üstlenen Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, sempozyum çağrısı, yer tespiti, görsel tasarımı, katılımcıların değerlendirilmesi vb. her aşamayı

Medya ve Kültür Sempozyumu başlıyor

Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu

akademisyenlerin yanı sıra, iletişim öğrencileriyle birlikte gerçekleştirmiş. Böyle olunca da ortaya akademik kaygıları yüksek, görünenlerin ardına bakma iddiasında bir toplantı çıkıyor.

Prof. Türkoğlu, medya ve kültür ilişkisini en geniş çerçevede ele aldıklarını; medyanın kültür ortamı oluşturma, varolan kültür ortamlarını taşıma, yansıtma işlevlerinin yanısıra, medya çalışanlarının sorunlarının, yeni ve eski medya ve iletişim araçlarının teknolojisinin de tartışılacağını belirtiyor. Sempozyum afiş ve kapak çalışmalarında, Marshall Berman’ın dilimize de çevrilen “Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor” saptamasını çağrıştıran bir çizim yer alıyor. Çizimde, grafiti tutkunu bir iletişim öğrencisi, insanlığın iletişim serüvenini resmetmiş.

Haberin Devamı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden başkan Orhan Erinç, başkan yardımcısı Turgay Olcayto,  Nail Güreli, Zonguldak’taki bu toplantıyı destekleyen önemli isimler arasında. Türkiye’de iletişim eğitimi ve iletişim araştırmaları denince akla gelen ilk isimlerden İLAD (iletişim araştırmaları derneği) başkanı, yazar, araştırmacı Hıfzı Topuz ile yaptıkları görsel işlerde etik ve estetiği ustalıkla buluşturan belgeselci Ethem Özgüven ve Petra Holzer’in genel oturumlarda yer alacağı sempozyumda; Galatasaray İletişim Fakültesi Dekanı Özden Cankaya, Kocaeli İletişim Fakültesi Dekanı Hülya Yengin, Maltepe İletişim Fakültesi Dekanı Peyami Çelikcan da sempozyuma katılan isimler arasında.

Bildiri sunanların çoğunluğu, iletişim fakültelerinde ya da başka fakültelerde “medya ve kültür” üzerine akademik çalışmalar sürdüren akademisyenler olan toplantıda bir de “Yerel Medyanın Gerekliliği” başlıklı özel bir oturum yer alıyor. TGC ve Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen bu oturumda yerel medyanın, yaygın medya karşısında alması gereken tutumlar tartışılacak.

Haberin Devamı

Neden Zonguldak? sorusunun uyandırdığı merak, medya ve kültür ilişkisinin derya-deniz genişliğindeki başlıkları ile bir araya gelmiş ve işte 50’ye yakın üniversiteden, 200’e yakın katılımcının 149 bildirisinden oluşan bu sempozyum ortaya çıkmış. Bu sempozyumun ayırt edici bir özelliği de, TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme programından yararlanılması olmuş, böylece çok sayıda Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ile genç araştırmacı sempozyuma katılıp çalışmalarını akademik ortamda paylaşma olanağı bulmuşlar.

Sempozyumda; Zonguldak araştırmaları, Toplumsal bellek, Kamusal alan, Sanat, Aile, Çocuk, Gençlik, Toplumsal Cinsiyet, Eğitim, Etik, Çevre, Kent Kültürü, İşçi Sineması, Kadın Sporcular, Tüketim Kültürü, Reklamlar, Belgesel, Globalleşme, Göç gibi ana başlıklar medya ile ilişkileri çerçevesinde ele alınacak. Oturum başlıkları ve bildirilerinde kadın ve medya ilişkisi en rağbet gören konu olduğu dikkat çekiyor. Cinsiyet, toplumsal hareket, gündelik yaşam, tüketim, politika, yurttaşlık gibi çeşitli oturumlarda kadın ve medya ilişkisi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!