Dünya üzerinde birçok ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler yönetim şekli, dini, nüfusu ve daha birçok farklı özellikleri ile birbirinden ayrılmaktadırlar. Bunun yanında her ülkenin önemli gezilecek yerleri bulunmaktadır. Kosova nerede, nasıl bir ülke? Kosova'da gezilecek yerler, dini, para birimi ve Nüfusu hakkında tüm detayları derledik.
Uzun pandemi kısıtlamalarından sonra dünya nihayet kapılarını aralıyor, ülkeler arası yolculuklar yeniden başlıyor. Rotamız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından pasaport ve aşı karnesi dışında hiçbir belge talep etmeyen Kosova... Aşılarınızı yaptırmadıysanız en fazla üç gün önceden yapılmış PCR testi göstermelisiniz. Kosova gezisinin en heyecan verici yerlerinden biri, Eski Priştine denilen Medrese Mahallesi. Zira burada geçmişin izleri yoğunlaşıyor...
#GazetehaberleriBalkanlar’ın birçok şehri tablo gibidir, seyretmeye doyamazsınız. Kosova’nın en zarif yerleşimi, Osmanlı’nın “mücevher şehri” Prizren diğerlerinden farklıdır. Doğası, mimarisi kadar halkın sanata bağlılığıyla güzelleşir. Ne kanlı savaşlar ne de göç silebilmiştir bu tutkuyu.
#SeyahatMakedonya ve Kosova o kadar uzağımızda değil. Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmış bu bölge, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi bekliyor. Üsküp, Kalkandelen, Gostivar, Ohri, Manastır, Prizren, Piriştine... Birbirinden güzel kentleri, taş köprülerin altından kıvrıla kıvrıla akan nehirleri, yeşilin farklı tonlarına bürünmüş dağları, bereketli ovaları ve Türkiye hasretiyle yanıp tutuşan güleryüzlü insanlarıyla Balkanlar, boydan boya gezilmeyi hak ediyor.
Üç günde hem bir ülkeyi baştan başa dolaşabilmek hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sovyetler dönemine çeşitli çağlardan izler görmek ister misiniz? Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, savaşın kasvetini üzerinden atmış. Dinamik nüfusu ve özgün tarzıyla ziyaretçileri bekliyor. Priştine’de havalı kafelerde sosyalleşebilir, Prizne’nin eski sokaklarında zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.
#KosovaEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiKurban Bayramı’na sayılı günler kaldı ve kaçış planları için geri sayım başladı. Peki nereye gitmeli, ne yapmalı? Sizler için tarih, kültür, deniz, kum, güneş, lezzet ve keşif amaçlı 20 yurtdışı fırsatı derledik. Neye göre mi? En hesaplı ve en kapsamlı olmalarına göre...
#Dünya TuruBalkanların en büyük kalesi olma özelliğine sahip Kosova'daki Osmanlı döneminden kalma tarihi Prizren kalesinden 50 adet top güllesi ile çok sayıda mühimmat ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri'nin - ABD maddi desteğiyle 2 yıl önce onarılmaya başlanılan tarihi kalede, Osmanlı'ya ait 50 adet top, 200'ün üzerinde küçük gülle ile 2 binin üzerinde nesne bulundu. Gülle ve mühimmatların Osmanlı dönemine ait olduğunu söyleyen proje sorumlusu Arkeolog Şafi Gaşi, kalede yapılan kazılarda 50 adet tp güllesi, 200'ün üzerinde küçük gülle ile 2 Bin nesne daha bulunduğunu söyledi. Nesnelerin, kalede kazı ve ardından yapılacak restorasyon çalışmalarının sona ermesinin ardından teşhir edileceği öğrenildi. ABD'nin Priştine Büyükelçiliği ile Kosova Kültür Bakanlığı tarafından kalenin restorasyonu için 350 Bin Euro sağlandı.Kosova`nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren şehrinde yer alan tarihi kalenin ilk hisarları Roma dönemine dayanıyor. Tarihi kale daha sonra Osmanlı döneminde genişlettirilerek 500 yıl boyunca Osmanlı`ya hizmet etti. Prizren`e tepeden bakan bir konuma sahip olan kalede çok sayıda han, hamam ve Camii yer alıyor.Osmanlı Devleti döneminde çeşitli eklemelerle geliştirilerek büyük bir kale haline getirilen tarihi kale, 1999 yılında NATO askerlerinin Kosova`ya girmesiyle Alman askerleri tarafından uzun yıllar kullanıldı. Bakımsızlıktan yıpranan tarihi kalenin yeniden onarılmasına ABD`nin Kosova Büyükelçiliği tarafından 350 Bin Euro katkı sağlandı. Bir kaç yıl önce de tarihi Bayraklı Kütüphanesi`ni onaran ABD Büyükelçiliği Osmanlı`dan kalma tarihi kaleye de sahip çıkmış oldu.
#KosovaSonbaharın en güzel günlerini yaşıyoruz. Hava hâlâ yazı aratmayacak kadar sıcak. Uzun bir bayram tatili kapıda. Sizlere Türkiye ve yurtdışından beşer rota öneriyorum. Gözünüz kadar gönlünüz de doyacak, damağınız şenlenecek. Yazla vedalaşacaksınız ve kışa girerken enerji toplayacaksınız.
İlk durağımda Arnavutluk vardı. Tiran’ın, İşkodra’nın sokaklarında dolaşırken kendimi zaman tünelinde geçmiş yıllara doğru yolculuk ederken buldum. Aynı duyguyu Kosovada’da yaşadım. Bize benzeyen, bizi seven, dilimizi anlayan bu insanlar, mekanlar, sokaklar bana çok keyif verdi. Özellikle yemekleri, köftelerinin ve böreklerinin lezzeti damağımı çatlattı. Balkan ülkeleri hem vize istemiyor, hem çok yakın. Uçağa atladığınızda bir saat sonra orada oluyorsunuz. Uzun bir hafta sonunda Balkanlar’da yapacağınız bir gezi sizi çok mutlu edecektir.