Önemli sağlık sorunlarından biri olarak asfiksi merak edilen sorunlar içerisinde geliyor. Farklı yaşlardan insanı etkileme özelliğine sahip olan bu hastalık, nefes alıp verme konusunda ciddi bir problem ortaya çıkarmaktadır. Peki, Asfiksi nedir? Tıpta ne anlama gelir? Yeni doğan asfiksi kriterleri ve tanısı hakkında detayları derledik.
#SözlükHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkGünlük yaşamı etkileyen en önemli sağlık sorunları içerisinde lordoz gelir. Özellikle bu sorun ile karşı karşıya kalan birçok kişi internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki, lordoz nedir ve belirtileri nelerdir? Lordoz düzleşmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lordoz Nedir?Covid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
#Duruş BozukluğuTelefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Duruş BozukluğuAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor.
#SağlıkAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs (Covid- 19) salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan sorunlardan bir tanesinin de tıp dilinde postür bozukluğu olarak bilinen duruş bozukluklarının olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yanlış DuruşÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#ÇocukKimi her sabah aynı saatte uyanıp güne başladığını söylüyor, kimi 25 dakikalık çalışmaların ardından 5 dakika mola vermeyi öneren pomodoro tekniğini anlatıyor. Evden çalışma düzenini oturtamadıysanız bu tavsiyelere kulak verin.
#KoronavirüsSerebral palsi (SP) beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terimdir. Prematüre doğum, düşük kilolu doğum, kanın pıhtılaşma problemleri, anne – bebek arasında kan uyuşmazlığı, gebelikte ya da doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları, annenin hamilelik döneminde alkol, sigara, /veya çeşitli ilaçlar kullanması, yaşadığı psikolojik sorunlar ve karın bölgesine gelen darbeler serebral palsiye neden olabilir. Peki, Serebral palsi (SP) nedir?
#Serebral Palsi NedirBüyük göğüsler kadınlarda psikolojik sorunlara neden olmanın yanı sıra fiziksel olarak da sıkıntılara da yol açarak sağlığı da olumsuz yönde etkiliyor. Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç Dr. Karaca Başaran konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Büyük Göğüsler Sağlığı BozuyorBüyük meme sahibi olmak kadınları mutlu eder ancak her şeyin fazlası zarar mottosu uyarınca memenin de fazla büyük olması mutsuzluk getirir. Geçmeyen bir boyun ve sırt ağrısı, meme altında pişik veya kötü koku, zamanla omuzda sutyen askı izi oluşması, mayo veya bikini giyince aşırı dikkat çekme, bedene göre giysi bulma güçlüğü başlıca sorunlardır. Konu ile ilgili sorularımızı cevaplayan Plastik Cerrah Op. Dr. Defne Erkara meme küçültme ameliyatını anlattı.
#Estetik OperasyonToplumda yaygın görülen rahatsızlıklardan bel ağrısı, çoğu zaman ciddi bir sebepten kaynaklanmaz ve zamanla iyileşir. Rahatlamaya yardımcı olması için yapabileceğiniz çeşitli yöntemler var ancak kimi zaman ağrı çok uzun sürebilir veya geçtikten sonra geri gelebilir. Bu durumda bel ağrısından korunmak en doğru yol.
#Bel Ağrısı