Ekol Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, Da Vinci Robotik Cerrahi ile horlama operasyonlarının klasik yöntemlere göre çok daha başarılı ve konforlu yapılabildiğini belirterek, hastanın operasyon sonrası sosyal yaşama dönüşünün daha hızlı olduğunu söyledi. Günümüzde kullanılan en yüksek teknolojilerden birinin Da Vinci Robotik Cerrahi olduğunu belirten Çallı, “Robotik cerrahi, daha çok alanda cerrahinin kullanımına girmiştir. Bu teknoloji kulak burun boğaz hastalıkları alanında da başarı ile kullanılmaktadır. Horlama cerrahisinde Da Vinci Robotik Cerrahi haricindeki diğer yöntemlerle ulaşabildiğimiz bölgeler sınırlı iken robot ile dil kökü ve gırtlak kapağı gibi obstrüksiyon dediğimiz tıkanıklığa etkisi olan bölgelere rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Ameliyat bölgesini 12 kez büyüterek görüntüleme avantajı ile nokta atışı dediğimiz, sadece gerekli bölge ve yapının planlandığı kadar kanamasız bir şekilde ameliyatını gerçekleştirmekteyiz” diye konuştu.
#1Gazi Üniversitesi 216 personel alımı ile bünyesine pek çok pozisyonda yeni çalışanlar dahil edecek. KPSS'den en az 60 puan alma zorunluluğunun bulunduğu başvuru süreci, pek çok pozisyonda gerçekleşecek. Her pozisyonun ise kendisine öz aranan nitelikleri bulunacak. Peki, Gazi Üniversitesi 216 personel alımı başvuru şartları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi ÜniversitesiUYKU apnesinin çocukların sağlığını, ruhsal veya bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, çocuklarda bir defa da olsa 5 saniye nefes durmasının gözlenmesinin tanı için yeterli olduğunu söyledi. Horlama, hırıltılı solunum, huzursuz uyku, ağzı açık uyuma, uyku sırasında baş bölgesinde aşırı terleme ve sabahları uyanmakta güçlük yakınmalarının anne-babaların bu hastalıktan şüphelenmelerini gerektiren bulgular olduğunu belirten Başoğlu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülen çocuklarda bazen altta yatan neden olarak uyku apnesinin akla gelmesi gerektiğini vurguladı.
#1EGG testi nedir sorusu günün internette cevap aranan konuları arasında yer alıyor. Elektroensefalografi beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller “hacimsel ileti” (volüm kondüksiyonu) ile kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler.
#EggUyku esnasında horlamanın normal bir fizyolojik olay olmadığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, "Horlama, genellikle üst solunum yollarındaki patolojilerden kaynaklanan, uyku sırasında zorlu nefes alınması durumunda ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir bireyde horlama beklediğimiz bir belirti değildir" dedi.
#Horlama Neden OlurUyku esnasında horlamanın normal bir fizyolojik olay olmadığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, "Horlama, genellikle üst solunum yollarındaki patolojilerden kaynaklanan, uyku sırasında zorlu nefes alınması durumunda ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir bireyde horlama beklediğimiz bir belirti değildir" dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikTıkanmaya yatkın hava yolu belirtisi olan horlamanın ‘uyku apnesi’ belirtisi olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga Sönmez, “Obsrtrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu (OSAS) uyku sırasında tekrar tekrar nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır. Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Her gece onlarca hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku bölünmeleri nedeniyle dinlendirici derin uyku evrelerine geçemez. Ertesi sabah yorgun uyanırlar, yaşam kalitesini olumsuz etkiler” dedi.
#Nöroloji Uzmanı Dr. Arif Tolga SönmezUyku apnesi ve tedavisi konusunda bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, “Uyku apne sendromu tansiyonu yükseltir, insülin direncine neden olur ve stres hormonlarının seviyesini artırır. Tüm bu nedenler kalp damar hastalığının oluşmasına ve ilerlemesine neden olur. Damar hastalıkları ve kan oksijen seviyesindeki azalma, yüksek tansiyon kalpte olduğu gibi beyni de etkileyerek inmeye neden olabilir” dedi.
#Uyku ApnesiDr. Öğr. Üyesi Melahat Bekır Külah “Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz uyku, leptin hormonunun düşmesine neden olarak, vücudumuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali gönderir. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekiyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir” dedi.
#ObeziteHorlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Horlamanın çok önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, “Tıkayıcı uyku apnesi” probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunudur” uyarısında bulundu.
#Uyku Apnesiİnsomnia yani uykusuzluğun, toplumda yaklaşık her 3 kişiden 1'ini etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık problemi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Yağcıoğlu Yassa, "Yeterince uyumayan kişilerde stres hormonu olarak bilinen kortizol salınarak cildin yaşlanmasına yol açar. Uykusuz kişilerde beyinde açlık hissini uyaran ghrelin hormonunda artış olduğu gösterilmiştir” dedi.
#KiloKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaGünümüzde uyku apnesinden yakınanların sayısı giderek artıyor. En önemli sorunun bu durumun halk tarafından bir hastalık olarak görülmemesi olduğunu belirten Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Bınar, “Uyku apneli hastalar, gece yeterli bir süre uyusalar dahi kaliteli bir uyku alamadıkları için sabah kalktıklarında uyku açlığı, dinç uyanamama, baş ağrısı gibi problemler yaşarlar” dedi.
#Uyku ApnesiKulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci geceleri nefes durmasına uyku apnesi dendiğini söyledi. “Apne kelimesi Yunanca’da “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
#Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora GidilirDepresyon, inme, diyabet, kanser, kazalar, başarısızlık, mutsuzluk, gerginlik...Geç uyumak, az uyumak, iyi uyuyamamak birçok hastalığa ve psikolojik soruna davetiye çıkarıyor. Peki “uyumak” ne demek? Uyursak kilit çözülür mü? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Levent anlattı.
#SağlıkCerrahi müdahalelerin gerekmediği apnesiz horlama ya da hafif şiddetli apne varlığında, ağıziçi protezleri ile horlamanın önüne geçilebilmektedir. Horlama protezlerinin; hazırlanması, uygulaması ve kullanılması oldukça kolaydır. Protetik Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Bahar Elter, açıkladı.
#Diş Sağlığı