Plastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYAPlastik şişeler hayatımızın her noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Uzun süreli kullanıma imkan tanıdığı gibi kullan at çeşitlerinin de bulunması dolayısıyla çok fazla rağbet gören plastik şişeler, gerekli özellikleri taşımadığı noktada ise kanser hastalığına kadar götürebilir. Nitekim kimyasal ürünlerin bileşiminden oluşan plastik ürünler, BPA (Bisfenol A) gibi sağlığa zararlı kimyevi bileşenleri içerisinde barındırabiliyor. İşte, sağlık açısından plastik şişeleri kullanmadan önce dikkat edilmesi numara detayları
#PlastikBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanAntalya Valiliği tarafından yayımlanan genelgeyle, orman ve 4 kilometre civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle yangınlara neden olabilecek yerlerde, ateş yakmak, yangına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı yasaklandı. Ancak yasağa rağmen bazı duyarsız kişilerin piknik yapıp, şişe gibi çöpleri çevreye attığı görüldü. Konyaaltı ilçesinde "Bu ormanlar 7/24 fotokapan ve kamera ile izlenmektedir" uyarı levhasının 15-20 adım uzağında mangal yapanlardan kalan kömür ve atıklar dikkat çekti.
#ANTALYAİngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor! Uzmanlar uyarıyor; "Çevreci diye gerçekleştirilen geri dönüşüm zehir transferi yapıyor.." Peki ne yapmalı? Tüm detaylar haberimizde...
#PlastikPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre ayran kutuları, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor!
#Plastik ŞişelerBaston bizim gözümüz, kulağımız, pusulamız. Yolda ilerlerken plastik şişeler, kâğıtlar, teneke kutular zaman zaman pusulamızın önünü kesiyor. Anlayacağınız, yaşadığımız yerlerdeki kirlilik şehrin tüm vatandaşları tarafından erişilebilirliğini azaltıyor.
#Çevre KirliliğiKahramanmaraş, Yalova ve Sivas'tan peş peşe sahte içki nedeniyle ölüm haberleri geldi. Kahramanmaraş’ta sahte içkiden ölenlerin sayısı 4'e çıkarken, Sivas'ta Şakir Deliktaş, Yalova'da Ekrem Tekir (56) ve arkadaşı Mehmet Yazgan (66) sahte içki nedeniyle yaşamlarını yitirdi.
#Sahte İçkiSamsun’un Çarşamba ilçesinde derelerin getirdiği atıklar, dalgaların sürüklemesiyle 15 kilometrelik doğal kum plajı Costal sahiline birikiyor. Cam ve plastik şişeler ile evsel atıkların biriktiği sahil, çöplüğe döndü. Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Plastik ve evsel atıklar, denizin doğal yapısı gereği batıdan doğuya doğru geliyor ve bu sahil de adeta kusuyor. Kenti kapsayacak seferberlikle bu sahili kurtarmamız gerekiyor” dedi.
#SamsunSamsun’un Çarşamba ilçesinde derelerin getirdiği atıklar, dalgaların sürüklemesiyle 15 kilometrelik doğal kum plajı Costal sahiline birikiyor. Cam ve plastik şişeler ile evsel atıkların biriktiği sahil, çöplüğe döndü. Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Plastik ve evsel atıklar, denizin doğal yapısı gereği batıdan doğuya doğru geliyor ve bu sahil de adeta kusuyor. Kenti kapsayacak seferberlikle bu sahili kurtarmamız gerekiyor” dedi.
#SamsunHer metinin bir ana konusu ve ana fikri vardır. Olay (roman, öykü, masal, destan) ve düşünce (deneme, fıkra, söyleşi) yazıları farklı konulardan oluşur. Olay yazılarında konu, karakterler üzerinden dolaylı bir şekilde anlatılır. Düşünce yazılarında ise konu ve ana fikir okura doğrudan aktarılır. 8. sınıflar için metnin konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Metnin Konusu Konu AnlatımıİZMİR'in Çeşme ilçesinde bir butik otel personelinin temizlik kampanyası kapsamında topladığı 350 adet 1.5 litrelik pet şişe, yılbaşı ağacına dönüştürüldü. Geri Dönüşüm Sanatçısı ve Mimar Gülnur Özdağlar'ın (57) pet şişeleri kesip, 'beyaz bir sayfayı' temsil etmesi için beyaza boyayıp, ışıklandırarak yaptığı, butik otelin girişinde sergilenen yılbaşı ağacı, büyük ilgi görüyor.
#İzmirSu kirliliği, su kütlesi çevresel etkenlerden dolayı kirlendiği zaman ortaya çıkar. Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.
#Su Kirliliği Nedir Ve Nasıl Oluşur?