İzmir'in iki farklı ilçesinin birinde deniz yeşile, diğer ilçede ise deniz kahverengiye döndü. Renk değişimi sahil boyunca fark edilirken, bir başka renk değişimi de Balçova ilçesindeki Çakalburnu Dalyanı mevkiinde yaşandı. Burada da denizin renginin kahverengiye döndüğü gözlemlenirken, etrafa ise kötü bir kokunun yayılması dikkat çekti. Denizin renginin değişmesiyle beraber etrafa çok ciddi bir koku da yayılırken, uzmanlar ise renk değişimlerinin sebebini açıkladı. Plankton patlaması geçtiğimiz yıl da gündem olmuştu. Peki, plankton nedir? Plankton patlaması nasıl olur, nedenleri ve zararları nelerdir? İşte merak edilenler...
#PlanktonMarmara Denizi’nde nadir görülen deniz olaylarından birisi aşandı. Bursa’nın Mudanya ilçesinde plankton görüldü. Plankton, suda bulunan ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Birçok kişi mavi ışığı cep telefonlarıyla görüntüledi. Karanlıktaki mavi renkli yansımanın sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen alg patlamasını takiben ortaya çıkan yakamoz olduğu öğrenildi. Peki, Plankton nedir, ne işe yarar?
#PlanktonDenizcilerin iyi bildiği, belgesellerden sıklıkla duymaya alışık olduğumuz kavram Plankton, denizlerdeki balık türlerinin besin kaynağına verilen isimdir. Sizin için Plankton nedir ve ne işe yarar? Plankton nasıl oluşur ve özellikleri nelerdir şeklindeki soruların yanıtlarını detayları ile derledik.
#Plankton Nedir Ve Ne İşe Yarar?İstanbul’da bugün denizde meydana gelen plankton patlaması denizin renginin değişimine neden oldu. Özellikle kıyı bölgelerinde göze çarpan plankton patlaması vatandaşların ilgisini çekti. Sosyal medyada da birçok fotoğrafın paylaşılması üzerine “Plankton patlaması nedir, neden olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar artışa geçti. İşte plankton patlaması ile ilgili bilgiler!
#Planktonİstanbul'un su kaynaklarından Sazlıdere Barajı'ndaki renk değişimiyle ilgili yapılan incelemenin sonucunu açıklayan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, İçsu Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı Prof. Dr. Meriç Albay, "Barajın küçük bir bölgesinde yoğun şekilde siyanobakteri artışı olduğunu gözlemledik. Su seviyesinin düşmeye başladığı yaz ve sonbahar aylarında halk sağlığı bakımından baraj ve göllerin dikkatle izlenmesi büyük önem taşıyor" dedi.
#İstanbulDenizlerde ve okyanuslarda yaşayan birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden bir tanesi vatoz balığıdır. Vatoz balığı; deniz canlıları içerisinde en çok merak edilen hayvanlardan ve deniz canlılarından birisi olarak bilinmektedir. Vatoz balığının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Son dönemlerde ise vatoz balığı çokça araştırılmaktadır. Peki vatoz balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Vatoz balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Samsun'daki 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bilinçsizce kullanılan zirai tarım ilaçları nedeniyle türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Zirai ilaçlar deltanın biyoçeşitliliğine, toprak yapısına, kuş türlerinin nesillerine, manda yetiştiriciliğine, göllerde yaşayan canlı türlerine, balıklara, insan sağlığına zarar veriyor. Önüne geçmek için büyük çapta organik tarım yapılması gerekiyor” dedi.
#Kızılırmak DeltasıMikroorganizma kelimesi Yunanca olan mikrós sözcüğünden türeyerek gelmiştir. Yunanca olan bu kelimenin Türkçe anlamı ise küçük, canlı organizma demektir. Mikroskobik olan organizmaları ifade etmektedir. Mikroskobik ifadesi ise göz ile görülemeyen küçük anlamında kullanılmaktadır. Mikroorganizmanın bir diğer ismi de mikroptur. Mikroorganizma nedir, nerelerde bulunur, Mikroorganizma yararları ve zararları nelerdir detayları ile sizler için derledik.
#Mikroorganizma Nedir?İlkbaharda deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle biyolojik mevsimsel olay olarak meydana gelen plankton patlaması, zaman zaman yapılan açıklamalar nedeniyle gündeme geliyor. Araştırmalara göre, okyanuslarda yaşanan plankton patlaması, insanların her yıl fosil yakıtların kullanımından neden olduğu kirliliğin üçte birini atmosferden temizliyor. Peki, plankton patlaması nedir?
#Plankton PatlamasıMarmara Denizi'nin birçok noktasında Şubat ayından beri 'deniz salyası' görülmeye başlandı. Balıkçı ağlarına bulaşarak avcılığı engelleyen ve deniz dibine çöküp bakterilerce parçalanması sonucunda dipteki oksijeni de tüketen müsilaja karşı harekete geçildi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, deniz ortamına deşarj yapılan evsel atık suların mevzuata uygun arıtılıp arıtılmadığının tespiti ve arıtma uygulanmadan yapılan deşarjın engellenmesi için çalışmalar yapacak.
#Çevre Ve Şehircilik İl MüdürlükleriDünya üzerinde birçok bilim dalı ve bilim dallarının alt dalları bulunur. Bilim dallarının alt dallara ayrılması bilimin daha detaylı ve daha iyi incelenebilmesini sağlar. Bilim dallarından biri de limnolojidir. Limnoloji nedir? Limnoloji neyi inceler? İşte limnoloji hakkında kısaca bilgiler.
#Limnoloji NedirÖtrofikasyon nedir? sorusunun cevabı gündemdeki haberlerin ardından günün en çok aranan konuları arasında yer aldı. Ötrofikasyon, göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalmasıdır. Bu durum sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir.
#ÖtrofikasyonŞekli nedeniyle deniz patlıcanı ya da deniz hıyarı olarak adlandırılan deniz canlısının ihracatından yıllık yaklaşık 7 milyon dolar gelir elde ediliyor. Deniz patlıcanı ihracatçısı Kösel: 'Türkiye'de tüketimi olmayan bu ürün Çin mutfağında daha çok sağlıklı olduğu için tercih ediliyor' Peki Deniz Patlıcanı nedir nelere iyi gelir?
#Deniz PatlıcanıANTARKTİKA’da bilim üssü bulunan 29. ülke olma hedefine kilitlenen Türkiye için veri toplama ve araştırma yapmak için kasım ayında 4 aylık keşif gezisine çıkan İ.Ü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ten haber var. Japonlara ait Syowa istasyonunda davetli araştırmacı olarak bilimsel incelemelerde bulunan Prof. Öztürk, seyir defterinden notları ve fotoğrafları Hürriyet ile paylaştı.