20’li yaşlarında nadir bir kanser olan uveal melanom (gözde ortaya çıkan tümör) teşhisi konan ve tedavi gören Katie Ortman Doble, kanseri yendiğini sanıyordu. Ta ki hayatının aşkı ona evlenme teklifi ettikten sadece bir hafta sonra doktorlar 16 aylık ömrü kaldığını söyleyene kadar… Dört klinik deneye katılan ve sayısız ameliyat geçiren Katie, romantik-dram filmlerini aratmayacak hikâyesini anlattı.
#LınkedinBeyin cerrahı olan Joseph Maroon, 40’lı yaşlarının başında fiziksel olarak merdivenleri çıkamayacak kadar güçsüz hissediyordu. Babasının vefatının ve boşanmasının ardından zihinsel olarak da zorlanmaya başlayan Maroon, bir gün arkadaşının önerisiyle koşuya çıktı ve hayatı değişti...
#İronman“Babam onun sayesinde hayatta, ben de onun sayesinde yaşıyorum.” Bu sözler böbrek yetmezliği sebebiyle ölümün kıyısından dönen Molly Jones’a ait. Bir aileden iki kişinin hayatını kurtaran bir ‘süper kahraman’ın hikâyesine hazır mısınız?
#Böbrek Nakli“Babam onun sayesinde hayatta, ben de onun sayesinde yaşıyorum.” Bu sözler böbrek yetmezliği sebebiyle ölümün kıyısından dönen Molly Jones’a ait. Bir aileden iki kişinin hayatını kurtaran bir ‘süper kahraman’ın hikâyesine hazır mısınız?
#Böbrek NakliAğız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıKişinin hatalı olduğunu kabul edip özür dilemeyi bilmesi bir erdemdir. Ancak kendinize “Neden özür diledim ben şimdi?” diye sorduğunuz zamanlar da olmuştur mutlaka. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Neden çok özür diliyoruz?’ sorusunun cevabını aradık.
#Bir Sorudan Fazlası54 yıl önce insanlığın attığı en önemli adımlarda en büyük paylardan biri onundu. Yaptıkları tarih kitaplarına geçti, herkes adını ezberledi. Gönlü hâlâ yarım asır önce adım attığı uzayda ve bu konuyla ilgili çalışmaya devam ediyor. 93. yaş gününde verdiği kararla bir kez daha dünya onu konuşmaya başladı.
#Buzz AldrinEngin Arık, 30 Kasım 2007 tarihli Isparta uçak kazasında hayatını kaybeden bilim insanları arasında yer almaktadır. Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörü olan Engin Arık, Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır. İşte, Engin Arık hakkında bazı bilgiler
#Engin ArıkVehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla hayat kurtarıcı farmakolojik ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlayan Prof. Dr. İvet Bahar oldu. Bahar’ın çalışmaları pandemi sırasında üretilen mRNA aşılarının geliştirilmesine katkı sağladı.
#İvet BaharKoronavirüsün Çin'de bir yarasadan insanlara geçtiği ve salgını başlattığı tezi hali hazırda en çok inanılan tezlerden biri. Özellikle evcil hayvanlara sıkça görülen ve koronavirüsün diğer türlerinden ayrılan SARS-CoV-2 tüm dünyayı etkisi altına almayı başardı ve iki yıldır hayatımızda. ABD'de geyiklerde görülen Omicron varyantı ve Hong Kong'da hamsterlardan insanlara virüs bulaşması ise hayvanlardan insanlara virüs taşınması ve salgının tetiklenmesi tehlikesini yeniden gündeme getirdi...
#Geyikİngiltere ve Norveç'in de aralarında olduğu bir çok ülkede sağlık uzmanları olası kalp iltihabı riskinin ilk aşı sonrası daha düşük olduğuna dikkat çekerek çocuklara tek doz aşı yapılmasını öneriyor. Aşılarda nadir görülen bir yan etki olan kalp iltihabının erkek çocuklarında daha sık görülmesinden dolayı uzmanlar, 'kız ve erkek çocuklarında dozlar farklı olmalı' diyor.
#KoronavirusBugüne kadar yapılan birçok araştırma ruh halimizin ve stres düzeyimizin aşıların etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu kanıtlıyor. Bu durumda Covid 19 aşılarının etkinliği de psikolojik durumumuz, stres ve kaygı seviyemiz hatta uyku düzenimize göre değişiyor.
#Covid 19Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya, aşılama konusunda diğer gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldı. Şimdi ise tüm dikkatler geçen yıl salgın nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyatları’nda… Vatandaşlarını aşılamaya nihayet başlayan Japonya, bu işin altından kalkabilecek mi?
#Tokyo OlimpiyatlarıDoktor Nejat Altıntaş, ekran karşısında yapmış olduğu uyarılar ve bilgilendirmeler dolayısıyla biyografisi ile araştırılan isim olmaya devam ediyor. Uyku ve Göğüs Hastalıkları alanında ihtisas yapan Nejat Altıntaş, Koronavirüs pandemi sürecinde de çok önemli bilgilendirmeler gerçekleştirdi. Peki, Doktor Nejat Altıntaş kimdir? Koronavirüs mutasyonu ile yaptığı açıklama dikkat çeken Nejat Altıntaş hakkında bazı bilgiler
#Nejat AltıntaşElazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun teknoloji firmaları ile üniversitelerin güneş pili araştırmalarında ihtiyaç duyduğu yüksek maliyetli ithal cihazlara alternatif ürettiği "solar simülatör" cihazı, yurt dışında da ilgi görüyor.
#ElazığDünya'nın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ’üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama’nın davetlisi olarak Beyaz Saray’da bir konuşma yapmıştı.
#BilimAmerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin (NAS) ilk Türk kadın üyesi seçilen Prof. Dr. İvet Bahar, “COVID-19’la ilgili kısa bir dönem içinde birden fazla ilaç bulunacak ve hastalığın değişik evrelerinde, değişik dozajlarla birkaçı birden kullanılacak. İlaç kokteyli içinde kanı sulandırıcı ilaçlara da yer verilecek” dedi.
#Gazetehaberleri