Market raflarında yer alan pirina yağlarından sonra şimdi de ‘zeytinyağı aromalı yağlar’ piyasada yaygınlaştı. Genellikle profesyoneller yani cafe ve restoranlara özel üretilen bu yağlar, tüketiciyi aldatabiliyor.
#SağlıkZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıYaklaşık 150 yıldır geleneksel yöntemlerle imal edilen, coğrafi işaret tescilli Nizip sabununa, organik olması sebebiyle yurt içinden ve dışından yoğun talep geliyor. Nizip'te yaklaşık 50 tesiste üretilen sabunlar, iç piyasaya sunuluyor, 109 ülkeye de ihraç ediliyor. Peki, Nizip sabunu nerede, nasıl üretiliyor? İşte Nizip sabununun faydaları...
#Nisip Sabunu NeredeTürkal Grup tarafından 2018 yılında satın alındıktan sonra hızlı yükselişiyle sektörde dikkatleri üzerinde toplayan, 2020’de yine ihracat şampiyonu olan Türkiye’nin zeytinyağı elçisi ‘Verde’, başarılarına yenilerini ekliyor. Açık farkla zirvede yerini alan marka şimdi de İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 500 Büyük Listesi’nde yer aldı. 100 yıllık bir geleneğin mirasını taşıyan Verde, Türk zeytinyağının dünyaya tanıtılmasında öncü firmalar arasında.
#İzmir2018 yılında TÜRKAL Grup tarafından satın alındıktan sonra hızlı yükselişiyle sektörde dikkatleri üzerinde toplayan ‘Türkiye’nin Zeytinyağı Elçisi’ Verde, 2020 yılında yine ihracat şampiyonu oldu. Açık farkla zirvede yerini alan marka, başarılarına yenilerini ekliyor.
#İzmirPirina yağı üretiminde kullanılan pirina, önceki tarihlerde sadece sabun yapımında kullanılmaktaydı. Zamanla pirinanın kullanım alanları genişledi. Pirina ekolojik olması, 5000kcal/kg olması ve daha az kül içermesi kömür gibi diğer yakıtlara oranla fiyatının uygun olması bakımından tercih edilmektedir. Peki, pirina nedir? İşte pirina kullanım alanları...
#Pirina Nedir?Tarım ve Orman Bakanlığı, Bursa’da üretilen 65 ürünün de yer aldığı hileli bin 211 ürünün bilgisini internet sitesinden yayınladı. Listeyi değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaptırımların yetersiz olduğunu belirterek, “A şirketi ya da markasıyla yaptığı hile ve sahtekârlık sonucu yakalananlar, yoluna B şirketi olarak devam ediyor. Eğer yine yakalanırsa C adında bir firma ile sahtekârlığa devam ediyor” dedi.
#BursaAyvalık’ın tarihi biraz da göçün tarihi. 1923’te başlayan mübadele ile kasabanın büyük oranda Rum olan nüfusu Midilli’ye göç etmiş; yerlerine Girit, Makedonya ve Midilli’deki Müslüman nüfus gelmişti. 2011’de patlak veren Suriye iç savaşı, Ayvalık’ı yeni bir göç dalgasının rotası yaptı. Binlerce Suriyeli, Midilli’ye geçebilmek için bu suları kullandı, kimi denizden karaya bir daha hiç adım atamadı. Balıkesir’e bağlı Ayvalık şimdi yeni bir göçün etkisi altında; metropolden bunalıp kaçan İstanbulluların... Bundan 10 yıl önce tek tük başlayan kaçışlar, son üç yılda yoğunlaştı. Elbette sadece İstanbullular değil Ayvalık’ın sükûnetini tercih eden büyük şehirliler, ancak ağırlıklarını koydukları kesin. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 70 bin olan kış nüfusunun artık 100 binin altına düşmediğini söylüyor. Peki kimler neden burayı seçiyor, hangi bölgelerde yaşıyor, ne yaparak geçiniyorlar, burada da bir ‘Bodrumlaşma’ olur mu? Cevaplar dosyamızda...
#AyvalıkAYDIN’ın Söke ilçesinde yaşayan Ayten (44) ile Oğuzhan Yılmaz (44) çifti, zeytin çekirdeğinden yapılan pirinadan mangal kömürü üretti. 6 yıllık çalışmanın ardından 3 ay önce seri imalata başlayan çift, ilk ihracatı ise geçen hafta İngiltere’ye 25 ton yollayarak, yaptı. İşletmenin ayda 50 tonluk üretim kapasitesini 100’e çıkaracaklarını belirten Yılmaz çifti, devlet desteği de bekliyor.
#Mangal KömürüGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde hile yapan firmaların isimlerini kamuoyu ile paylaştı. Bakanlığın açıkladığı listede, birçok firmanın dana eti ve kırmızı et diyerek vatandaşlara domuz eti ya da tek tırnaklı hayvan yani at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıktı. İşte bakanlığın açıkladığı o firmalar...
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıGIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzun bir aranın ardından taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları ve ürünleri açıkladı. Bakanlığın açıkladığı listede 173 firmanın 282 ürünü buluyor.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı