Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserHazımsızlık genellikle kendi başına bir durumdan ziyade gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) , ülser veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir sorunun işaretidir. Tüm bunlar dispepsi olarak da adlandırılır, üst karın bölgesinde kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır. Peki dispepsi nedir, tehlikeli mi? İşte dispepsi belirtileri ve tedavisi...
#DispepsiDünyada en yaygın görülen enfeksiyonlardan 'Helikobakter pylori' (sindirim sistemine yerleşen bir bakteri) mide kanserine neden oluyor. Uzmanlar, bakterinin mide mukozasını tahrip ettiği kişilerde kansere yakalanma riskinin, enfekte olmayan kişilere göre 90 kat daha fazla olduğuna dikkati çekerek, bakterinin bir kişinin midesinde ne kadar uzun kalırsa, ilerleyen yaşlarda kanser ortaya çıkma riskinin o derece artacağını vurguluyor. İşte, Helikobakteri hakkında bilinmesi gerekenler...
#Helikobakteri Nedir?Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor.
#Mide KanseriKudret narı mide-barsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir. Kudret narının yaprakları ve meyvesi vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kudret narı bitkisi özellikle gastrit ve ülser gibi mide sorunlarına karşı etkilidir. Kudret narı yağı esktresi ise yaraların iyileşme sürecini hızlandırma konusunda etkiye sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşen Lükel ve Diyetisyen Ferdi Öztürk konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Kudret NarıSESSİZ bir şekilde uzun yıllar belirti vermeden ilerleyen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın mide kanseriyle ilgili hazırladığı verilere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, klinik protokol verilerine göre Türkiye’de mide kanserinin erkeklerde en sık görülen beşinci, kadınlarda ise altıncı kanser türü olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Pata, batı tipi beslenmenin mide kanserinin artışına yol açabildiğine de dikkat çekti.
#Prof. Dr. Cengiz PataGastrit, ülser ve mide kanseri hastalarının neredeyse tamamında Helikobakter pilori adlı mikroba rastlanır. Helikobakter pilori enfeksiyonu, dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalıklarından birisi olarak dikkat çekiyor. İşte, helikobakteri hakkında bilgi...
#Helikobakteri Nedir?Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor. Gastroenteroloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Uysal, bazen tek belirtisinin karın ağrısı olduğu mide kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#MideGastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Yakar, dünyada her iki kişiden birinde olduğu tahmin edilen helikobakter pilori bakterisinin, vücutta yıllarca gizlice yaşayabildiğini, gastrit, ülser ve mide kanserine neden olabildiğini söyledi.
#Helikokobakter PiloriBirçok kişi midede ekşime ve şişkinlikten şikayet eder ancak çok fazla ciddiye almaz. Aslında mide kanseri buna benzer belirtilerle geliyorum der. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ümit Koç, mide kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.
#Mide Kanseri Hakkında