Kızılcık, kötü kolesterolü düşürüyor!

Güncelleme Tarihi:

Kızılcık, kötü kolesterolü düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 13:58

Tam tahıllı gevrek ya da yulaf ezmesine kızılcık kurusu koyarak tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Lif ve E vitamini kaynağıdır. ½ bardak kızılcık (125 ml) 23 kaloridir, 2 mg lif ve 7 mg C vitamini sağlar. Kızılcık aynı zamanda K vitamini, manganez ve geniş çapta doğal bitki kimyasalları olan fitonutrientleri içerir. Bunlar zararlı serbest radikallere karşı vücudu korur, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti-kanser özellik gösterirler.

KIZILCIĞIN FAYDALARI

• İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONUNU ENGELLER

Kızılcıktaki yüksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını engeller, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylerde kızılcık tüketimi önerilir. Yapılan çalışmalarda kızılcık tozunun komplike üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan ‘Proteus Mirabilis’ bakterisini inhibe ettiği saptanmıştır. Kızılcık suyu ‘Helikobakter Pilori’ bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar.

Haberin Devamı

• KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Bazı çalışmalar kızılcıktaki polifenollerin antiinflamatuar (iltihap karşıtı) mekanizmalar sayesinde trombosit birikmesini önleyerek ve kan basıncını azaltarak kardiyovasküler hastalığı azaltabileceğini göstermektedir. Kızılcık LDL (kötü kolesterol)’yi düşürüp HDL (iyi kolesterol)’yi artırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmaya göre günde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketiminin HDL kolesterolünü %10 artırdığı saptanmıştır. Kızılcık antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri ile aynı zamanda beyini yaşa bağlı hafıza kaybı ve koordinasyon bozukluklarından korur.

Kızılcık, kötü kolesterolü düşürüyor

• TÜMÖRÜ ORTADAN KALDIRIYOR

Yapılan araştırmalar kızılcığın tümör gelişimini yavaşlattığı yönündedir. Prostat, karaciğer, meme, yumurtalık ve kolon kanserlerine karşı pozitif etki gösterdiği saptanmıştır. İçerdiği yüksek miktar salisilik asit ile şişlikleri azaltıcı, kan pıhtılarını önleyici ve tümörleri ortadan kaldırıcı rol oynar.

• AĞIZ SAĞLIĞINI KORUR

Kızılcıktaki proantosiyanidinler bakterilerin diş yüzeylerine bağlanmasını önleyerek ağız sağlığını korumada yardımcıdır. Aynı zamanda asit üretimi ve plak oluşumunu engelleyerek diş eti hastalığını önlemede yararlı olabileceği düşünülmektedir. C vitamini içeriği ile de iskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar.

Haberin Devamı

KOYU KIRMIZI VE SERT OLMASI TAZELİĞİNİN GÖSTERGESİ

Kızılcık Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, bu sebeple satın alınabilecek en iyi mevsim sonbahardır. Kullanmadan önce 2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir, sonrası bir kullanım için ise dondurulabilir. Koyu kırmızı renkte ve oldukça sert olması taze olduğunu gösterir. Kurutulmuş kızılcık tercih edilecekse besin etiketine göz atıp eklenmiş şeker ilavesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kızılcığın suyu da başka meyvelerle veya eklenmiş şekerlerle karışık olmamalıdır. Meyve suyunun ana maddesi kızılcık olmalıdır.

Kızılcık, kötü kolesterolü düşürüyor

NELERDE KULLANALIM?

  • Tuzsuz fındıkgiller, yağlı tohumlar ile ara öğünlerde kızılcık kurusu tercih edilebilir.
  • Kızılcık suyu içilebilir ya da meyveli bir smoothie içine küçük bir avuç donmuş kızılcık katılabilir.
  • Tam tahıllı gevrek ya da yulaf ezmesine kızılcık kurusu konabilir.
  • Sevilen bir kurabiye ya da keke kuru veya taze kızılcık katılabilir, elmalı bir pasta ya da turtaya artı bir lezzet katmak için kızılcık denenebilir.
  • Kızılcık kurusu, yulaf, dilimlenmiş badem, az yağlı süt ve bal ile granola yapılabilir.
  • Hindili ya da tavuklu bir sandviçe mayonez yerine kızılcık sosu hazırlanabilir.
  • Arpa, kinoa vb. tahıllar ile yapılan salatalara kuru kızılcık eklenebilir, ıspanak salatasına kuru kızılcık eklenip ballı balzamik sos ile değerlendirilebilir.
  • Et ve tavuğa ekstra lezzet için kızılcıktan sos hazırlanabilir.

İHA

ELMALI KIZILCIK HOŞAFI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

BAKMADAN GEÇME!