Yaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkYaz ayları yaklaşırken fazla kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli spor aktivitelerine yoğunluk vermeye başladı. Bunlardan biri de çocukken en çok yaptığımız aktivitelerden biri olan ip atlamak! Ancak ip atlama sadece çocuklar için değildir; her yaşta yapabileceğiniz harika bir egzersizdir. Peki, ip atlamak zayıflatır mı, hangi kasları çalıştırır? İşte, ip atlamanın faydaları...
#İp AtlamakFazla kilolarından kurtulmak isteyen ve aynı zamanda düzgün bir vücut yapısına sahip olmak isteyenlerin favori egzersiz şekli olan pilatesin aslında pek çok faydası bulunuyor. Aletli ve aletsiz evde farklı şekillerde deneyebileceğiniz pilateste istikrarlı olmak da oldukça önemli. Özellikle vaktimizin çoğunu evde geçirdiğimiz son zamanlarda pilates zayıflatır mı konusu neredeyse kilolarıyla baş etmek isteyen tüm kadınların ortak noktası diyebiliriz. Peki gerçekten pilates zayıflatır mı? Pilatesin faydaları ve vücuda etkileri nelerdir? Hazırsanız, başlıyoruz.
#PilatesAlmanya’da Türk kadınları arasında pilates son yıllarda hızla yaygınlaştı. Sadece spor salonlarında değil, dini kurumlarda da pilates yapılıyor. Köln ve çevresinde sekiz yıldır pilates dersleri veren Handan Sarıkaya “Cami ve Cemevi salonlarında da artık kadınlarla birlikte pilates yapıyoruz” dedi.
#Cami Ve Cemevlerinde PilatesPilates, son dönemlerde özellikle kadınların eğilim gösterdiği spor dalları arasında yer bulmuştur. Zihin ve beden merkezleme tekniği olarak da anılan pilates, felsefe, jimnastik, dövüş sanatları, yoga, dans, Zen meditasyon, Yunan ve Roma egzersizlerinden ilham alınıp kombine edilmiştir. Peki, pilates nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? İşte, merakla araştırılan o detaylar
#PilatesBir kadının doğasında olan doğum yetisini kullanması için harekete ihtiyacı var, toplumumuzda hamileler “aman rafa uzanma, aman çok yorma kendini” diye aslında hareketsizliğe itiliyor. Modern hayatın etkileri de cabası… Durum böyle olunca doğumda kullanması gereken kasları kullanamıyor, halbuki doğa hamilelere relaksini (esneklik hormonu) doğumda yeterince esneyebilsin diye verdi, gebelikte esneklik hormonu artıyor. Yani her şey doğa tarafından aslında planlanmış, düşünülmüş, ancak bizler onu kullanmıyoruz.
#Hamile JimnastiğiPilates popülaritesi hızla artan bir egzersiz. Çok yönlü faydaları nedeniyle benim de yürekten desteklediğim bir aktivite. Ama onda da kafa karıştıran, yanlış algılanan ya da doğru sayılan bazı ayrıntılar var. İsterseniz daha kolay akılda kalabileceğinden hemen sorular ve cevaplara geçelim.
#Osman MüftüoğluEgzersiz salonlarında yapılan pilates, ilk doğduğu yıllardaki gibi yeniden kliniklere girmeye başladı. Alman John Pilates tarafından 1918’de geliştirilen ve önce hastanelere yerleşen bu egzersiz disiplini, sonradan spor salonlarında yaygınlaştı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Işık Akgöl, pilatesi hem tedavilerinde uyguluyor hem de reçete ediyor
Son yılların trendi pilates, artık çocuklarla da buluşuyor. Mayadrom Sports Center’da Aslı Keleş eğitmenliğinde verilen dersler, pilates dışında yoga, dans ve jimnastik alıntıları taşıyor. Kids pilates derslerinin fiziksel uygunluk, vücut sağlığı, büyüme, gelişme ve vücut kontrolü gibi birçok faydası var.