Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 00:00
Son yılların trendi pilates, artık çocuklarla da buluşuyor. Mayadrom Sports Center’da Aslı Keleş eğitmenliğinde verilen dersler, pilates dışında yoga, dans ve jimnastik alıntıları taşıyor. Kids pilates derslerinin fiziksel uygunluk, vücut sağlığı, büyüme, gelişme ve vücut kontrolü gibi birçok faydası var.
Pilates, zihnin vücuda olan hakimiyetini artıran bir kuvvet egzersizi. Ama ağırlıkla değil, vücudun kendi ağırlığı kullanılarak yapılıyor. Düzenli egzersizde esneklik, denge ve koordinasyon gibi özellikleri geliştiriyor.
Özellikle 8-12 yaş aralığındaki çocukların ihtiyacı olan bu özellikler, pilates ile en iyi şekilde geliştirilebiliyor. Çocukların fiziksel duruş gelişimine yönelik egzersizler yapmaları ve esnekliğe yönelik çalışmalar, özellikle erken gelişim gösteren kız çocukları için önemli. Pilates, uygulanma yöntemleri ile çocukların bu ihtiyacına cevap verebilecek en iyi egzersiz yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor.
YURTDIŞINDAKİ EĞİTİMLERDEN ETKİLENDİLER
Mayadrom Sports Center’ın kids pilates eğitimleri, yedi yıldır spor eğitmenliği yapan ve The Pilates Coach sertifikalı Aslı Keleş (26) tarafından veriliyor. Aslı Keleş, çocuklar için pilates eğitimi vermeye nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Yurtdışındaki eğitim ve seminerlerle dünyadaki gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Bu seminerlerde çocuklar için hazırlanan pilates eğitimleri dikkatimizi çekti. Türkiye’de böyle bir eksiğin bulunması, kids platesi Türkiye’ye getirme sürecimizi hızlandırdı. Ayrıca spor yapmaya gelen annelerin çoğu çocukları için bir şey olmasını istiyordu. Çocuklara da pilates yaptırmanın güzel olacağını düşündük.
Pilatesin çocuklar üzerindeki etkileri vücudun hareket kabiliyetini anlama ve değerlendirme ile sınırlı değil. Kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlıyor, kendini ve yaratıcı doğal yeteneklerini geliştirmeye yardım ediyor."
BİR DERSTE EN FAZLA 10 ÇOCUKAslı Keleş, çocuklar için hazırlanan pilates kurslarına katılımın 8-10 çocukla sınırlı tutulduğunu anlatıyor. Çünkü daha fazla çocukla ilgilenmek zor oluyor. Keleş, ders programını yurtdışından gelen Pilates koçuyla birlikte hazırlamış. Ayrıca yurtdışındaki DVD’leri izleyip, kendi yeğenleriyle haftanın üç günü çalışarak, çocukların hangi hareketleri yapabileceklerini gözlemlemiş. "Başlangıçta pilatesin ne olduğunu bilmiyorlar. Onlar için iyi vakit geçirdikleri bir oyun gibi. Ben de bazen dersleri oyunlarla birleştiriyorum. Her dersin başlangıcında ve ders süresince çocuklara anlayabilecekleri ölçüde bilgi veriyorum. Bu sayede dikkatlerini yaptıkları egzersize yoğunlaştırmalarının sağlıyorum. Bir süre geçtikten sonra yaptıkları çalışmanın ne işe yaradığını, vücutlarının ve vücut bölümlerinin hareket kabiliyetinin farkına varıyorlar. Bunlar esneklik, kas gelişimi, hareket kabiliyeti, denge, dikkat, kendine güven ve vücut duruşlarında olumlu yönde gelişim."
KIZ ERKEK AYRIMI YOKPilates derslerinde kız ve erkek çocuklar için farklılık yok. Dersler allegro isimli makine ve yer hareketleriyle yapılıyor. Ayrıca çocuklar için özel pilates topları da kullanılıyor. Gelişim dönemindeki çocukların pilates yapması, yetişkinlerin yaptığından daha faydalı.
ANNEMİN KÖŞESİBu mutfak başka mutfak
Annem çok iyi
yemek yapan, yemek hakkında konuşabilen, kendi tariflerini yaratan ve onları yine kendine özgü farklı şekillerde sunabilen bir kadın. Anlayacağınız, mutfak işine girmesi gereken biriydi. Nitekim girdi de...
Girdi girmesine ama tabii ki canı sıkılan ve güzel yemek yaptığını sanan çoğu kadın gibi pişirme işine değil! Mutfak ithal ediyor. Dolabıyla, tezgahıyla, çekmecesiyle. Hani şu modüler olanlardan.
Fakat bu detayı bilmeyenler, annemin arkadaşı olup da evinde davet verenlere sürekli soruyor: "Bu yemekler Lizet’ten mi?" Bilmiyorlar ki, annem sadece ailesine yemek pişirir!
Millet daha pişirmekle uğraşsın, benim annem aştı resmen. Yakında sadece yemekleri değil, kendi mutfağını da kendi yapacak.