Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazKüresel piyasalarda, geçen hafta dalgalı bir seyir izlenmesinin ardından, bugün yurt içinde ağustos ayı ödemeler dengesi ve işsizlik verilerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapacağı sunum takip edilecek.
#Küresel PiyasalarKüresel pay piyasaları Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'ndan beklenenden daha şahin bir mesaj çıkmaması ile alış ağırlıklı bir haftayı geride bırakırken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi.
#Jackson Hole Ekonomi Politikaları SempozyumuKadın istihdamı için 2020 yılında güçlü bir destek paketinin uygulamaya konulacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Teşvik ve desteklerimizin etkisiyle 2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 34’e, kadın işgücüne katılım oranını ise yüzde 38.5’e yükseltmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
#Kadın İstisdamıYüksek enerji tüketimli sanayi kuruluşları için 1 Nisan önemli. Çünkü bu tarihten itibaren ya yeni çıkan son kaynak tarifesinden, ya da ikili anlaşma ile elektrik alacaklar. İkili anlaşma ile elektrik alabilmeleri için ise 5 Mart’a kadar bir tedarik şirketi ile elektrik tedarik sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Bu şekilde yılda 1 milyar TL’nin üzerinde bir avantaj sağlanabileceği dile getiriliyor.
#SanayiShell Dünya Başkan Yardımcısı Maarten Wetselaar, Dünya Enerji Kongresi için geldiği İstanbul’da sorularımızı yanıtladı. Wetselaar, Türkiye’nin doğalgazda ‘hub’ (merkez) olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’ye daha fazla LNG tedarik edip doğalgaz pazarında büyümek ve Türkiye ile işbirliğini genişletmek istediklerini söyledi.
#Maarten WetselaarOPEC’in petrol üretimini kısmaya yönelik Cezayir’de aldığı kararın amacı, yaklaşık 1 yılda % 60 değer kaybeden petrol fiyatlarını yeniden yükseltebilmek. Henüz kısıntı ve fiyatları nasıl etkileyeceği kesinleşmese de bu karar Türkiye için çok önemli. Uzmanlara göre fiyat artışı Türkiye’de cari açık görünümü için oldukça olumsuz sonuçlar yaratabilir.
#Cari AçıkEnerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de yaşanan sıkıntı nedeniyle Türkiye’nin büyük bölümünde yaşanan elektrik kesintisinin çözümünün bölgesel üretim ve dağıtım olduğunu söyledi. Albayrak, “Trakya’da, Marmara’da üretim kapasitesi olsa bu kesintiler İstanbul’a uzanmayacak, bölgesel, lokal kalacak. Kesinti 20 dakika bile sürmeyecek” dedi.
#Trakya Ve MarmaraSON yılların gözde sektörü enerjide, rüzgâr tersine döndü. Türkiye’den çıkış kararı alan Total ve Petrol Ofisi’ni satacağını açıklayan OMV’nin ardından, Alman enerji devi RWE’nin de Türkiye’deki faaliyetlerini satmak istediği konuşuluyor. Ancak şirket temsilcileri, iddiaların aksine Türkiye’de hiçbir varlığı elden çıkarmayacaklarını söylüyor.
#Gazprom Ve Katarlı Bazı ŞirketlerGeçen yılı rekor düzeyde altın ithalatı ile tamamlayan Türkiye'de ocak ayında ithalatta başlayan düşüş şubat ayında da devam ederek 1,3 ton ile son 27 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İthalattaki azalışta İran kaynaklı talebin azalması, altının ons fiyatinda yükseliş ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının iç talebi azaltması rol oynadı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rekor kıran elektrik tüketiminin sorun olmadığını belirtti. İstanbul’u tehdit eden 6 milyar metreküplük gaz açığını gerekirse B planı ile kapatıp İstanbullu’yu gazsız bırakmayacaklarını söyledi. Yıldız, Rus şirketin yapacağı Akkuyu Nükleer santralın maliyetinin 20 milyardan 25 milyar dolara çıkacağı iddialarına ise, “Bu bizi ilgilendirmez. Biz, 12.30 cent’ten anlaşmamızı yaptık. 2035 yılına kadar bu fiyattan alacağız” dedi.
SAKARYA Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emin Gürses, "Geçenlerde İsmail Tokalak'ın yazdığı 'Bizans-Osmanlı Sentezi; Bizans Kültür ve Kurumlarının Osmanlı Üzerindeki Etkisi' adlı bir kitaptan söz etmiştiniz. Güzel bir çalışma..." dedi.