Olumlu haber çok ama

SON günlerde, hem yurt dışından hem içeriden, piyasaları coşturacak olumlu haberler geliyor.

Bu olumlu haberlerin belki de en önemlisi, piyasaların uzun süredir "kıble"si haline gelen, FED’den geldi. Gerçi bir süredir ekonominin soğumaya başladığı verilerden belli oluyor, dolayısıyla bu haber bekleniyordu ve satın alınmıştı. Ama yine de olumlu haber niteliğini değiştirmedi. FED, iki yıl aradan sonra ilk defa, faiz artırımlarına ara verdi. Toplantı sonrası yapılan ilk açıklamada, konut piyasasındaki soğuma, faiz artırımlarının ve yüksek enerji fiyatlarının gecikmeli etkisinin büyümedeki yavaşlamayı yansıttığı dile getirildi. Enerji fiyatları, yüksek kaynak kullanımı ve diğer mal fiyatlarındaki yükseliş, çekirdek enflasyonu yükselten etkenler olarak sıralanırken, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ve daha önce alınan para politikası önlemlerinin biriken etkisinin gelecek dönemde enflasyon baskısını azaltmasının beklendiği ifade edildi.

Bu habere ek olarak önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) toplam sanayi üretiminin haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.4 oranında arttığını ilan etti. Böylece piyasaların beklentisinin üzerinde bir rakam açıklanırken, piyasalarda, kurdaki dalgalanmaya rağmen üretimin olumsuz etkilenmediği yorumları yapıldı.

Olumlu haberlere Hazine Müsteşarlığı da katıldı. Nakit gerçekleşmelerine göre yılın ilk 7 ayında 27.8 milyar YTL tutarında faiz dışı fazla verildiği açıklandı. Bununla birlikte 7 aylık özelleştirme gelirinin 8.4 milyar YTL’ye ulaştığı belirlenirken, Hazine nakit dengesi 579 milyon YTL açık verdi.

Bu arada Suudi Arabistan Kralı’nın Türkiye ziyareti de "çok büyük tarihi bir ziyaret" olarak gazetelerde yer aldı. Bu ziyaretin sonucu ne olur bilinmez ama ne olursa olsun, Başbakan’ın mihmandarlığı ile körüklenen ziyarete, sanki hemen paraya tedavül edecekmiş izlenimi verildi.

Bununla birlikte Türkiye’de yatırım talepleri de var. En son Rus petrol devi Lukoil’in Zonguldak’ta rafineri kurma talebi geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Lukoil’in başvurusuyla birlikte, son bir ayda rafineri kurmak üzere yapılan başvuruların yatırım tutarının 9 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Görüldüğü gibi bütün bu haberler, piyasaların hasret kaldığı, olumlu haberler. Bu fırsattan yararlanıp, abartılı olumlu hava pompalanıp, piyasaların yeniden coşması sağlanabilir.

TEMKİNLİ OLMA ZAMANI

Ancak bizce temkinli olma zamanı. Özellikle küçük yatırımcılar, olumlu haberlerin arkasına iyice bakıp, sonradan kendilerini göre büyük zararlara uğratacak kararlardan sakınmalılar.

Her şeyden önce FED’in faiz artırımına ara vermesi, artık artırım yapmayacağı anlamına gelmiyor. Yapılan açıklamada enflasyonist risklerin bazılarının devam ettiği, ileride alınacak ek önlemlerin boyutu ve zamanlaması konusunda, daha önce de açıklandığı gibi, ekonomik büyüme ve enflasyona ilişkin gelen veriler doğrultusunda hareket edileceği belirtildi.

Bırakın FED’in yeni artırımlara gitme ihtimalini, tek başına içerde yaşananlar bile temkinli olma gereğini ortaya koyuyor. Bir kere, artık dayatan elektrik zamlarının da etkisiyle, enflasyonun düşüş trendine girmesi, şimdi eskisinden daha zor görünüyor. Bu nedenle Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına, bu ay dahil devam etmesi kaçınılmaz olabilir.

Bununla beraber Hükümetin birbiri ardına popülist kararlar almaya başladığına şahit oluyoruz. Seçim yaklaştıkça bu kararlar artacak ve yaratacağı sancılar büyüyecek. Fındığın destekleme kapsamına alınması, olumsuz etkileri büyük olacak bir karar. IMF’nin bu karara kesinlikle karşı çıkmasını beklemek gerekiyor. Bunun da dışında görev verilen Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 4 YTL’den fındığın yarısını alsa bile 1 katrilyon ek yük alacak. Bunu, tabi ki Hazine ödeyecek. Fındık fiyatının 4 YTL’nin çok üstüne çıkması için şimdiden kampanyaların düzenlediği de açık.

Özetle; olumlu haberleri fazla abartmamak gerekiyor. Temkinli olunmazsa fatura büyük olur.
Yazarın Tüm Yazıları