İngiltere'nin en tanınmış demans uzmanlarından biri olan Peter Garrard için annesindeki değişimler fark edilmeyecek gibi değildi. Peki neydi o değişiklikler? Daha da önemlisi Garrard, annesine Alzheimer teşhisi konduktan sonra neler yaptı?
#AlzheimerYediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#Eylül2019’un en ses getiren filmlerinden birinde rol alıp adını duyurduğundan beri attığı her adımla kendinden söz ettirmeyi başardı. Aslında eleştirmenler performansını beğenmiş, herkes oyunculuğundan övgüyle bahsetmişti. Oysa şöhreti bu sayede değil hayatına kısa bir süre giren ünlü bir erkek yüzünden artmıştı.
#Julia Fox2019’un en ses getiren filmlerinden birinde rol alıp adını duyurduğundan beri attığı her adımla kendinden söz ettirmeyi başardı. Aslında eleştirmenler performansını beğenmiş, herkes oyunculuğundan övgüyle bahsetmişti. Oysa şöhreti bu sayede değil hayatına kısa bir süre giren ünlü bir erkek yüzünden artmıştı.
#Julia FoxÜlkemizde hâlâ pek az mekânın menüsünde var ama son yıllarda dünya çılbırı giderek daha çok konuşur oldu. Yazarımız Vedat Milor için bu durum hiç şaşırtıcı değil zira her evde olan malzemelerle, herkesin yapabileceği, masrafı az, doyuruculuğu yüksek bir yemek bu... Çılbırın önlenemez yükselişinde sağlıklı beslenme trendinin de büyük bir payı var Milor’a göre… Ancak yazarımız ekliyor: “Dünyada fermente gıdalara, yoğurda ilgi artarken kendi ülkemizde kendi ürünümüzün kalitesinin düşmesi acıklı! Gerçek yoğurt Türkiye’de artık çok zor bulunuyor.”
#ÇılbırBazı sinema ve TV yıldızları vardır... Geçip giden yıllara her açıdan direnmeye çalışırlar. Ellerindeki her türlü imkanı kullanan bu yıldızlar, bir yandan fiziksel güzelliklerini korumaya çalışırken diğer yandan da deyim yerindeyse ölünceye kadar spot ışıklarının altında kalmaya uğraşırlar. Bunu gayet iyi başaranlar da var.
#Bridget Fonda“Yenilmezler” filminde canlandırdığı ‘Thor’ karakteriyle kariyerinde zirve yapan Chris Hemsworth, “Limitless” (Chris Hemsworth ile Limit Yok) adlı belgesel yapımda daha uzun ve sağlıklı bir yaşam arayışında bir dizi fiziksel ve zihinsel zorluktan geçiyor. Arif Nurmohamed’in yapımcısı olduğu, Darren Aronofsky’nin yönetmen koltuğunda oturduğu belgeselde dünyaca ünlü aktöre, Dr.Peter Attia, Dr. BJ Miller, Ross Edgley ve Alua Arthur da eşlik ediyor. Chris Hemsworth, Arif Nurmohamed, Darren Aronofsky, Peter Attia, BJ Miller, Ross Edgley ve Alua Arthur yapımla ilgili merak edilenleri Barbaros Tapan’a anlattı.
#Chris Hemsworth“Yenilmezler” filminde canlandırdığı ‘Thor’ karakteriyle kariyerinde zirve yapan Chris Hemsworth, “Limitless” (Chris Hemsworth ile Limit Yok) adlı belgesel yapımda daha uzun ve sağlıklı bir yaşam arayışında bir dizi fiziksel ve zihinsel zorluktan geçiyor. Arif Nurmohamed’in yapımcısı olduğu, Darren Aronofsky’nin yönetmen koltuğunda oturduğu belgeselde dünyaca ünlü aktöre, Dr.Peter Attia, Dr. BJ Miller, Ross Edgley ve Alua Arthur da eşlik ediyor. Chris Hemsworth, Arif Nurmohamed, Darren Aronofsky, Peter Attia, BJ Miller, Ross Edgley ve Alua Arthur yapımla ilgili merak edilenleri Barbaros Tapan’a anlattı.
#Barbaros TapanŞu sıralar hemen herkesin çocuğu hasta! Çocukların bağışıklığını güçlendirmek içinse sağlıklı beslenme çok önemli. Tavuk suyu ekleyip çektirerek pişirince ya da üzerine tarhanadan sos yapınca makarna, anneler için besleyici hale gelen kurtarıcı bir yemeğe dönüşüyor. Gizem’le Melis faydalı besinleri çocuklarına nasıl yedirdiklerini anlattı. Siz değerli okurlarımızdan da benzer öneriler, tüyolar bekliyorlar...
#Çocukİngiliz kraliyet ailesinin üzerinde dolaşan "fırtına bulutları" uzaklaşmak bilmiyor... Dışarıdan bakıldığında belki de birçok kişinin, orada yaşayan ailenin bir parçası olmayı hayal ettiği Buckingham Sarayı'nın kapalı kapıları ardından her geçen gün daha fazla bilgi dışarı sızıyor. Üstelik bunun bir kısmı da orada doğup daha iki sene öncesine kadar orada yaşayan birinden geliyor. Kim mi bu kişi? Aslında dünyanın gençlik yıllarından bu yana 'ailenin asi çocuğu' olarak tanıdığı Prens Harry...
#İngiliz Kraliyet Ailesinin GelinleriDün son ders zilinin çalmasının ardından hafta sonuyla birleşen 9 günlük ara tatil başladı. İlk ve ortaöğretimdeki bu kısa molada çocuklar için şehirde birçok etkinlik düzenleniyor. Konserler, müzikaller, atölyeler... Doğada ya da müzelerde zaman geçirmek isteyenlere de önerilerimiz var.
#9 Günlük Ara TatilOlıvıa Wilde’in Florence Pugh ve Harry Styles gibi yıldız isimleri buluşturan filmi “Dert Etme Sevgilim”, Cem Kaya’nın Berlin’den ödüllü harika belgeseli “Aşk, Mark ve Ölüm” ve Aslıhan Gürbüz’ün performansıyla öne çıkan “Bana Karanlığını Anlat”, sinemalarda haftanın öne çıkan filmleri. Orhan Pamuk’un günlüklerini okurla paylaştığı derlemesi “Uzak Dağlar ve Hatıralar” ise raflardaki haftanın kitabı.
#UĞUR YÜKSELSon yıllarda ardı ardına hareketli dönemlerden geçen İngiliz kraliyet ailesi, bütün bunları bir kenara bırakıp hayata veda eden Kraliçe 2. Elizabeth için bir araya geldi. Balmoral'da hayata veda eden Kraliçe, dün yıllarını geçirdiği Buckingham Sarayı'na son kez geldi. Ardından da naaşı, kendisi için tören düzenlenen Westminister Hall'a götürüldü.
#Lady Sarah ChattoYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKİBB Meclisi’nde 20 sıra No’lu gündem maddesi, önceki gün CHP grubunda büyük sıkıntı yarattı. Konu, İBB mülkiyetinde olan, halihazırda içinde 2032 yılına kadar kiracısı bulunan bir otelin satılması için Ekrem İmamoğlu’na yetki verilmesiydi. (İlk satış, gerekli rekabet ortamı oluşmadığı için mahkeme kararı ile iptal edilmişti.)
#İBBGazeteci Yenal Bilgici’nin elinden çıkan yoğun bir araştırmanın ürünü olan ‘Memlekette Tuhaf Zamanlar’, ‘hakikat sonrası’ kavramının ve bu kavramın damgasını vurduğu dönemin Türkiye’deki tezahürüne odaklanıyor. Türkiye’de hakikat sonrası dönem üzerine konuşmak, düşünmek isteyenler için gerçek anlamıyla tam teşekküllü bir rehber.
#Memlekette Tuhaf ZamanlarSon dönemde peş peşe açıklanan araştırma sonuçları önemli bir bulguya işaret etti: Aşıları tamamlanmış olan kişiler Covid enfeksiyonu geçirdiklerinde, virüse karşı daha iyi korunur hale geliyorlar. 'Süper bağışıklık' ya da 'hibrit bağışıklık' olarak adlandırılan bu durumun avantajları da dezavantajları da çok. İşte tüm detaylar...
#Hibrit BağışıklıkFederal Meclis bu hafta çarşamba günü Almanya’nın yeni başbakanını seçmek için toplandı.Oturum saat 09.00’da başlayacaktı.O yüzden saat 08.00’den sonra Federal Meclis binasının çevresinde yoğun bir trafik vardı.Saat 08.15’e doğru medya mensuplarının gireceği kapıya gittiğimde uzun bir kuyruk oluşmuştu.
#AlmanyaHer yaz Güney’in yeşiline, mavisine bulanırken, bu yaz bir ses bana Kuzey’den, İğneada Longozu’ndan seslendi. Bu seslenişe kayıtsız kalamadım. Okudum, araştırdım, derken hiç görmediğim bu coğrafyanın heyecanı, yolun uzunluğuna galip geldi ve kızımla birlikte kendimizi Kırklareli’ndeki İğneada’da bulduk.
#İğneada Longozu