Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm süreci taşınma talebini artırsa da, maliyetler bütçeleri zorluyor. İstanbul’da 3+1 daire için ortalama fiyatları baz alarak yaptığımız hesaba göre; depozito, peşin kira, emlakçı bedeli, nakliye ve boya badana ile taşınmanın maliyeti 150 bin TL’yi buluyor.
#TaşınmaAkrabanız ya da arkadaşınız size bedelsiz evini verdi. Kira ödemeden oturuyorsunuz. “İyilik olsun” diye verilen bu konutlara da vergi çıkıyor mu? Bu vergilendirme nasıl yapılıyor? Depremzedeye bedelsiz verilen ev için de vergi ödeniyor mu? Avukat Burak Aslanpınar yanıtladı...
#Kira VergisiKiracıların evden çıkmak için istedikleri rakamlar ‘bu kadarına pes’ dedirtiyor. İstanbul’da bir kiracı tahliye için ev sahibinden 4 milyon lira talep etti, üstelik tahliye tarihine göre farklı fiyat teklifleri de sundu. Son bir yılda tahliye ödemelerinin arttığını ancak bugün artık rakamların ev sahiplerini zorlayacak seviyelere geldiğini söyleyen hukukçular ve sektör temsilcileri, “Kiracılar tahliye davalarının üç yıla kadar uzayacağını biliyor. Bu nedenle sınırları zorluyorlar. Taşınmak için istenen rakamlarla farklı bir ilçeden ev satın alınır” dedi.
#Ev SahipleriKirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için iki farklı tarife oluşturdu. Hızla artan ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor, hem de toplu parayı mevduat ya da farklı yatırımlarında değerlendiriyor. İndirimi cazip bulan kimi kiracılar peşin ödemeyi kabul ediyor, bütçesi sınırlı olanlar ise bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor.
#Kiralık EvKiracıların tek sorunu istenen rakamlar değil... Ev sahiplerinin kiralama için aradığı kriterler ‘Bu kadarına pes’ dedirtiyor. Sadece memura evini verenler, kefil olmadan sözleşme imzalamayanlar, kredi notu ve maaş bordrosu isteyenler, kalabalık aile olmama şartı arayanlar, yıllık peşin kira talep edenler her geçen gün artıyor. Bu kriterler yüzünden özellikle özel sektör çalışanları ev bulmakta zorlanıyor.
#KiracıYüksek fiyatla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına alabilmek için yeni ve çeşit çeşit şartlar ortaya koymaya başladı. Doğal olarak kiralık ev arayanlar şaşkın.Hiç kimse kendi kendine kanun icat etmesin. Tüketicilerimiz bu durumlarla karşılaşırsalar mutlaka şikayetlerini yapsınlar. Emlak firması hukuk dışı talep ve şartları isteyemez, emlak sitelerinde bulunduramaz. 2’de
#ANTALYASon zamanlarda kiralık ev sayısındaki düşüş ve fiyatlardaki artış, kiralık ev arayan vatandaşların ev bulmasını zorlaştırdı. Bu zorluğa bir de ev sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı şartlar eklendi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar kadar yeni şartlar sıralandı. Bunlara ek olarak 1 yıl ya da 6 aylık peşin kira şartı ya da yasal sınırı aşan depozito talepleri ev arayanları daha da zor durumda bıraktı.
#Kiralık Evİstanbul’da yüksek fiyatlarla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına almak için yeni şartlar ortaya koymaya başladı. Kiralık ilanı veren bazı ev sahiplerinin, maaş bordrosu, kredi notu gibi kriterler tepkilere neden oldu. Ev sahiplerinin yaptırımla karşı kaşıya kalabileceğini hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Hukuka aykırıdır bu. Kimse kimsenin maaşını, sabıka kaydını sorgulayamaz. Bu bilgileri vermek zorunda değiller" dedi.
#KonutEv sahipleri, düzenli ödenmez endişesiyle kirayı yıllık istemeye başladı. Geçmişte yabancıya yönelik bu talebin artık tüm piyasaya yayıldığını belirten emlakçılar, “Mülk sahibi fiyatların ne kadar arttığını biliyor, kirayı tahsil edememekten çekiniyor. ‘Yerli yabancı fark etmez yıllık ödeme almadan evi vermem’ diyorlar. Zaten bütçesine uygun ev bulamayan vatandaş bu şartı duyunca mecburen geri dönüyor. Genelde yabancılar kiralıyor” dedi.
#Ev SahibiKonut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibinin yeni kontratlarını 2 Temmuz’a ertelediği iddia edildi. Bazı ev sahiplerinin hava parası istediği de iddia edildi. Gayrimenkul Uzmanı Rodi Kayım ile TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu durumu CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
#KiraRusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta 1 ay geride kaldı. Savaşın etkileri tüm dünyada derinden hissedilirken, bazı Rus ve Ukrayna vatandaşlarının ülkelerini terk edip Antalya’ya gelmesi emlak piyasasını da dalgalandırdı. Özellikle Antalya’da kira fiyatları 3-4 katına çıktı. 3 bin TL’lik daireler 12 bin TL’ye kiralanmaya başladı.
#AntalyaKiralarda yaşanan fahiş artışla birlikte dolandırıcılar da sahneye çıktı. Daha uygununu bulma derdinde olan vatandaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur olup, elindeki parayı da kaptırırken sektör temsilcileri vatandaşlara ‘sahte ilanlara dikkat’ çağrısında bulunuyor.
#GazetehaberleriDaha uygun kiralık ev bulma derdinde olan vatandaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur olup, elindeki parayı da kaptırırken sektör temsilcileri vatandaşlara "sahte ilanlara dikkat" çağrısında bulunuyor.
#Oltalama YöntemiGelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir. Örneğin; 2017, 2018 ve 2019 yılları kira gelirleri topluca 2017 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.
#Kira BedeliFETÖ soruşturması nedeniyle kayyum atanan Dumankaya’dan ev alan 10 bine yakın insan mağdur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), duran inşaatları harekete geçirmek için kaynak arıyor. Şirketin toplam 700 milyon TL değer biçilen mülklerini satmaları için şirket arayan TMSF, talip bulmakta oldukça zorlanıyor.
#Dumankaya İnşaatİstanbul Atatürk Havalimanını kana bulayan 3 canlı bombanın Fatih'te tutukları daire kaldıklar ortaya çıktı.Yaklaşık 3 ay önce peşin kira vererek Ardıç Apartmanı'na taşınan teröristler, dairenin camlarını güneşlikle kapattı. Oturdukları süre boyunca da güneşlikleri hiç açmadılar. Dairenin pencereleri de açılmadığı için havalandırmayı daireye bağlı klima ile yaptılar. Teröristlerin oturdukları dairenin çift kapılı olması dikkat çekti. Normal kapının üzerine bir de demir kapı yapılmıştı. Adını vermek istemeyen ve 41 yıldır aynı apartmanda oturan yaşlı kadın şaşkınlığını saklayamadı. Alt dairesinde oturanların bombacı teröristler olduğunu öğrenin yaşlı kadın şaşkınlığını, "Neyin üzerinde oturuyormuşum ben" diye dile getirdi. Teröristlerin oturdukları daireden keskin bir kimyasal kokusu geldiğini söyleyen yaşlı kadın, "Çok acayip bir koku. Benzersiz bir koku. Gaz kokusu hiç eksik olmadı. Demek ki o gece onları doldurdular, tık tık tık ses geliyordu" şeklinde konuştu. Teröristlerin oturdukları daireden keskin bir kimyasal kokusu geldiğini söyleyen yaşlı kadın, "Çok acayip bir koku. Benzersiz bir koku. Gaz kokusu hiç eksik olmadı. Demek ki o gece onları doldurdular, tık tık tık ses geliyordu" dedi.
#Canlı Bomba