Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuEvlendiklerinden beri dünyanın en göz önünde ve en beğenilen çiftlerinden bir oldular. Biri dünyanın en ünlü şarkıcılarından biri diğeri ise en beğenilen modellerinden. Zaten birbirlerine olan aşklarını göstermek, toplum önüne hep sarmaş dolaş çıkmakla ilgili bir sorunları da yok.
#Hailey BieberYaratıcılığın sınırlarını zorlama konusunda kimse İspanyol şeflerin, özellikle de Baskların eline su dökemez. İşte sırf bu yüzden restoranı 2 Michelin sahibi olan Diego Guerrero’nun elinden yemek yemek için üşenmedim, bir geceliğine Bodrum’a uçtum. Tek malzeme bile şefin mutfak felsefesini, bilgisini, stilini ve daha da öte tutkusunu nasıl yansıtabilir gördüm…
#Diego GuerreroSeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüYıllar içinde ciltte oluşan kırışıklıklara engel olmak, cildinizi sağlıklı, genç ve sıkı bir görünüme kavuşturmak için kırışıklıklar üzerinde etkili olan yüz kremlerini düzenli olarak kullanmanızda fayda var. Yaşlanma karşıtı en etkili bakım kremlerini uzmanlarımıza sorduk, en iyileri sizin için derledik.
#Cilt SağlığıKEMİK ve kas dokularımızda, bağ dokumuzda, gözlerimizde ve cildimizde kolajen bulunduğunu ve 19 tipi olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, “Vücudumuzdaki proteinlerin önemli bir çoğunluğunu kolajen oluşturmaktadır. Cildimizdeki kolajen, esneklik ve dayanıklılık sağlar. 20’li yaşlardan itibaren sentezi yavaşlar ve miktarı azalmaya başlar. Biz cildimizdeki kolajen miktarının azaldığını çizgiler ve sarkmalardan, renk eşitsizliklerinden ve canlı görünümün gidip mat görünmesinden anlarız” dedi.
#1Yarın, 2023’ün umut dolu ilk günü. Yeni yılda her hafta en çok merak edilen ve ilgi çeken konularla buluşacağız. 2023’te en çok konuşulacak ameliyatsız estetik trendlerini önümüzdeki hafta açıklayacağım. Peki 2022’de en çok hangi uygulamalar tercih edildi, gelin birlikte bakalım.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarGöz çevremiz yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü yer... Yaşımız ilerledikçe kırışıklık, sarkma, göz altı morluğu gibi şikâyetlerimiz olabiliyor. Göz çevresini gençleştirmek için kimimiz bıçak altına yatmaya cesaret edebilirken kimimiz ameliyatsız yöntemlerle yetinebiliyor. Uzmanlara sorduk: Göz çevresi bakımı nasıl yapılmalı? Bu bölgenin estetiğinde hangi uygulamalar tercih edilebilir?
#GüzellikABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerYazın en sıcak zamanları; deniz, kum, güneş... Bronzlaşan tenler, güneş koruyuculardan dolan gözenekler... Eskiden yazın cilt bakımı yaptırılmaz, sonbahar beklenirdi. Oysa şimdi sıcak yaz günlerinde de cilde bakımla nefes aldırıp, vitamin kokteylleriyle derinden nemlendirmek mümkün.
#GüzellikSivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Bu sorunun cevabını hepimiz merak ediyoruz. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarla bir yandan buna cevap ararken bir yandan da bu hayvanların dünyanın en ölümcül canlıları olduğunun bir kez daha altını çiziyor...
#SivrisinekDenizin veya havuzun tadını çıkarırken makyaj derdine düşmeden veya ‘ojem henüz kurumadı’ diye boşa vakit kaybetmeden sadece tatile odaklanabilirsiniz. Üstelik makyaj malzemelerinizi yanınıza almayacağınız için valiziniz de hafifleyebilir. Bakımlı görünmek isteyenlerin son yıllarda en çok tercih ettiği kalıcı makyaj ve tırnak protezi uygulamalarını bu konunun uzmanlarına sorduk.
#TatilHavaların ısınmasıyla birlikte düğün sezonu da başlıyor. Gelin adayları düğün öncesinde adeta bir hazırlık kampına giriyorlar. Bölgesel zayıflamadan sıkılaşmaya, cilt bakımından cilt yenilemeye kadar birçok işlem yaptırıyorlar. Ben de hayatlarının en özel gecelerinde bir prenses gibi görünmek isteyen gelin adaylarıyla özellikle cilt bakımıyla ilgili öneriler ve uygulamaları paylaşmak istiyorum.
#Cilt BakımıPeptit, "sindirilmiş" anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Bir peptit, bir amid bağı ile bağlanan amino asit monomerlerinin kısa bir polimeridir. Peki, Peptid bağı nedir, nerelerde bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimDNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkEnterogastrin kelimesi son zamanlarda oldukça fazla karşılaşılmakta olan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Enterogastrin kelimesi çok bilinen bir kelime değildir. Enterogastrin kelimesini duyduğunuz zaman sahip olduğu anlam ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Enterogastrin Nedir? Enterogastrin hakkında kısaca bilgiler nelerdir? Enterogastrin ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimDünya günlerdir onu konuşuyor... Aşısız olduğu için Avustralya vizesi iptal edilen ve en önemli tenis turnuvalarından biri olan Avustralya Açık'a katılamayan Novak Djokovic'in durumu soru işaretleri yaratmaya devam ederken ünlü sporcunun yaptığı yatırımın ortaya çıkması herkesi şaşkına çevirdi.
#Novak DjokovicYaşlanma karşıtı bir bakım yöntemi olan hydrafacial işlemi; cilt yenilenmesi, akne ve leke tedavisi için tercih edilen bir işlemdir. Cildi derinlemesine temizlemek için vakum yöntemi kullanan, enjeksiyon ve benzeri yöntemleri içermeyen bir cihaz tamamen ağrısız ve acısızdır. Geliştirilmiş teknolojisi sayesinde cilde zarar vermeden cilt yenilenmesini sağlar. Daha sağlıklı, daha parlak, daha güzel ve daha genç bir cilde sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla beğenilen bir uygulamadır.
#HydrafacialGeçen yıl gözümüz COVID-19 aşılarının üzerindeydi. Biliminsanları bu konuya yoğunlaşırken farklı sağlık sorunlarının çareleri için de çalışmalar sürdü. Yeteri ve hak ettiği kadar büyük ses getirmeyen tıbbi buluşlar için literatürü taradık; 2021’de sıtmadan candida’ya, ön çapraz bağ yırtığı tedavisinden 50’den fazla kanseri test edebilen yönteme birçok sevindirici gelişme yaşanmış. İşte umut verici çalışmalar...
#Tıbbi BuluşlarT hücresi Koronavirüs tedavisinde öne çıkması dolayısıyla merak uyandırdı. T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahiptir. 'T' kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır. Peki, T Hücresi nedir ve görevleri nelerdir? İşte, T Hücresi için merak edilen bazı bilgiler
#T Hücresi Hangi Besinlerde VarVirüsler, bir hücreye bulaşma şansı bulamadan antikorlar tarafından vücuttan da çıkarılabilir. Antikorlar, istilacı patojenleri spesifik olarak tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir. Bu bağlanma, virüsün yok edilmesinde birçok amaca hizmet eder. Peki, bunu sağlayan T Hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#T HücresiNeredeyse iki yıldır hayatımızda olan ve tüm dünyaya yayılarak hayatlarımızı kâbusa çeviren koronavirüs salgını konusunda araştırmalar sürüyor. Hali hazırda Kovid-19'a karşı elimizdeki en büyük silah aşılar ancak bilim insanları virüsle savaşacak ilaç geliştirmek için çalışmaya devam ediyor. Brezilya'dan konuyla ilgili ilginç bir araştırma sonucu geldi...
#YılanBeyniniz, bir bilgisayardaki devreler gibi, devrelerde birbirine bağlanan milyarlarca nöronu içeren bir iletişim merkezidir. Beyin devreleri hissettiğiniz, düşündüğünüz ve yaptığınız her şeyi koordine eder. Beyninizdeki her nöronun yüzeyinde, yakındaki nöronlardan sinyaller alan çok çalışan reseptörler vardır. Peki, reseptörler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Reseptör Nedir Ne İşe Yarar?