Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserHematemez, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Hematemez nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hematemez nedir? Üst sindirim kanalı kanamaları neden olur? Ne anlama gelir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın 3’ü kanser, 1’i demans, 1’i multiple skleroz, 1’i pulmoner hipertansiyon ve 1’i acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere 83 ilacı daha geri ödeme listesine aldı.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın 3’ü kanser, 1’i demans, 1’i multiple skleroz, 1’i pulmoner hipertansiyon ve 1’i acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere 83 ilacı daha geri ödeme listesine aldı. Listeye alınan ilaçların tamamı yerli üretim ilaçlardan oluşuyor.
#İlaçİnsan vücudunda pek çok sistem bulunur. Bu sistemlerden birisi de gastrointestinal sistemdir. Üst gastrointestinal sistem kanamaları içinde yer alan mide kanaması, bütün sindirim sistemi kanamaları içindeki %90'lık bir oran ile en fazla karşılaşılan durumdur. Ülkemizde mide kanaması görülme sıklığı ise, yaklaşık olarak binde bir oranındadır. Mide kanaması kendiliğinden geçer mi ve durur mu sizler için derledik.
Erkeklerde kadınlara göre en az 3 kat fazla görülen ülserin belirtileri zaman zaman çok rahatsız edici ve belirgin olabilir. Karnın üst tarafında yanma şeklinde hissedilen ağrılarla ortaya çıkan ülser, bazen kişileri ağrı ile gece uykusundan bile uyandırabilir. Ülserin tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Peptik ülser nedir, kansere dönüşür mü sizler için derledik.
Mutluluk hormonu ya da bir diğer bilinen adıyla endorfin, günlük yaşantımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz ve buna bağlı olarak en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki mutluluk hormonu (endorfin) nasıl artar, ne işe yarar? Mutluluk hormonu nedir? İşte mutluluk hormonu ile ilgili hayatınızı kolaylaştıracak önemli bilgiler…
#Mutluluk HormonuSağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlık için olmazsa olmaz birincil kural olduğu artık bilinmektedir. Bilinçli kişiler de bu doğrultuda bir beslenme düzeni oluşturmaktadır. Meyve ve sebze tüketiminin artırılması ve bunların da mevsiminde tüketilmesi zorunludur. Bilhassa sebze ve meyve sularının sağlık açısından önemi son yıllarda iyice öne çıkmıştır. Bu sağlıklı meyve sularına kızılcık suyu en güzel örnektir. İşte ilgiyle okuyacağınız kızılcık suyunun faydaları, hamilelikte kızılcık suyunun yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Kızılcık SuyuMide delinmesi, mide rahatsızlıkları çeşitlerinden biridir. Mide delinmesi, mideye zarar veren yiyecek ya da içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucunda ortaya çıkar. Mide sağlığının korunması için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekir. Perforasyon nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Halk dilinde “Kronik Gastrit” olarak da bilinen Pangastrit, çoğu kez tedavi edilememektedir. Bu yüzden erken teşhis oldukça önemlidir. Pangastrit hakkında daha fazla bilgi edinerek hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Peki, Pangastrit nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pangastrit Nedir Ve Neden Olur?Endorfin diğer bir bilinen adıyla mutluluk hormonu, her insanın aradığı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için en fazla merak edilen ve Endorfin nedir? Ne işe yarar? Endorfin hormonu nasıl artar şeklinde sorulan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Endorfin Nedir? Ne İşe Yarar?Ramazan ayında oruç tutmak kişinin sağlığını iyileştirebilir, ancak doğru şekilde beslenme ve gerektiğinde ilaç kullanımı uygulanmazsa sindirim sağlığıyla ilgili bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olabilmektedir. Oruç ve sahurda fazla yemek yemek ve iftarı geciktirmek olumsuz etki eder. Ramazan ayında özellikle iftar veya sahur yemeklerinde çok fazla yedikten sonra reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi sindirimle ilgili şikayetlere sıklıkla rastlanır. Ölçülü yemek yemeye ve bu şikayetleri tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edilmelidir.
#Mide Ve Bağırsak SağlığıKudret narı, kabakgiller familyasından tropik iklim bölgelerinde yetişen gıda ve ilaç olarak kullanılan bitki türüdür. Kudret narı, bağışıklık sistemini harekete geçirebilen ve vücudun doğal öldürücü hücrelerini harekete geçiren güçlü antiviral özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Peki, kudret narı nerelerde yetişiyor, faydaları neler? İşte kudret narının kullanım alanları
#Kudret Narı Nerelerdeİç Hastalıklar Uzmanı Dr. Nesibe Karakuş, son bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin tümör gelişimine (kalın bağırsak, meme, prostat kanserleri), kalp damar hastalıklarına, enfeksiyonlara yatkınlıkta artışa, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
#D VitaminiDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#Kansızlıkİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımının tedaviye yanıt yüzdesini arttırdığını söyleyerek, "Demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmek de faydalıdır" dedi.
#Demir EksikliğiYol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğinin, soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Pek çok hastalığa şifa kaynağı olduğu belirtilen çiçek, ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. İşte, hatmi çiçeği hakkında tüm merak edilenler...
#Hatmi Çiçeği Nedir?Şişkinlik, gaz ve geğirme toplumda sık rastlanan şikayetlerdir. Bu şikayetler hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi hastalıklara eşlik edebilir. Bu şikayetlerin neden kaynaklandığını ve nasıl geçtiği ise vatandaşlarca araştırılıyor. Peki, şişkinlik neden olur?
#Şişkinlik Neden Olur?Hatçi çiçeği nedir, faydaları nelerdir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Yüz yıllar boyunca birçok tedavide kullanılan hatmi çiçeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?
#Hatmi Çiçeği