Güncelleme Tarihi:
Gastrointestinal sistem, kendi içinde alt ve üst olmak üzere iki farklı bölümde incelenir. Mide, bu sistemin ise, üst kısmında yer alır. Midede herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkabilecek kanamaların tamamı ise, mide kanaması olarak bilinir.
Mide Kanaması Kendiliğinden Geçer mi ve Durur mu?
Hayatı tehdit eden önemli sağlık sorunlardan birisi olan mide kanaması daha çok kontrolsüz ilaç kullanımı nedeni ile meydana geliyor. Erken müdahale gerçekleştirildiğinde ise başarılı sonuçlar alınan mide kanamasının belirtilerinden birisini bile görüldüğünüz zaman hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Mide kanaması, daha çok yaşlı nüfusta görülse de çocuklarda, bebeklerde ve orta yaşlı kişilerde de sık rastlanılan bir sorundur. Hafif mide kanamaları ise, zamanla kendiliğinden durabilir. Ama bunun da tedavi edilmesi ve kanamanın neden kaynaklandığının bulunması hayati önem taşır. Çünkü bunun tekrarlama riski oldukça yüksektir. Fakat büyük kanamalarda ise, kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aynı zamanda mide kanaması bitkisel tedavi yöntemleri ile çözülemez. Bu nedenle de kişilerin bu tür yöntemlerden olabildiğince uzak durması gerekir. Mide kanaması sonuçları da kimi zaman hayati olabilir. Bu nedenle de doktor yardımı alınması gerekir.
Mide Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Mide kanaması, hafif olduğu durumlarda kendiliğinden geçebilir. Fakat ağır olduğu durumlarda ise, kesinlikle uzman doktora gitmek ve kanamanın neden kaynaklandığını öğrenmek gerekir.
Kanama odağının belirlendikten sonra mide kanamasını kontrol altına almak ve tedavi uygulamak için kullanılan farklı yöntemler kullanılır. Mide kanamasına hangi tedavi yönteminin uygulaması gerektiği konusunda hekim, mide kanamasına yol açan nedenin ve kanayan bölgenin tespit edilmesi ile hastayı ayrıntılı bir şekilde bilgilendirir.
Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, sıkça uygulanan mide kanaması tedavisi yöntemleri arasında yer alır. Endoskopik yöntem ile birlikte mide mukozasına takılan klipsler ise, yara kapandıktan sonra yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden kapanır. Bu nedenle de etkili ve hızlı bir şekilde kanayan bölge iyileştirilir. Kanama ise, peptik ülserden ya da varis oluşumundan kaynaklı ise, somatostatin, vasopressin ya da proton pompa inhibitörü türü olan çeşitli ilaçlar da kullanılabilir.