Penisin üzerinde veya içerisinde başlayan bir kanser türü olan penis kanseri nadir görülen bir türdür. Çoğunlukla sünnetsiz erkeklerde görülen penis kanseri, penis renginde değişiklikler ve penis derisinin kalınlaşması gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, penis kanseri nedir?
#Penis Kanseri Nedir?Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.
#HPVGeçen yıl meme kanseri tedavisi almış ve bu sayede hastalığı atlatmış biri olarak bugün tek dileğim mümkünse o süreci hiç yaşamamış olmaktı. O nedenle kanser ve özellikle de kadın kanserleri konusunu önemsiyorum. Ancak değişen yaşam koşulları, genetik yatkınlık ve HPV virüsü sebebi ile kadınlarda rahim ağzı, rahim ve yumurtalık, erkeklerde de aynı virüs sebebi ile ağız, yutak, anüs ve penis kanserine yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada her yıl 500, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin kişi HPV kaynaklı kanserlere yakalanıyor. Oysa bu kanser türleri önlenebilir. Çünkü aşısı var. Ancak bu aşı SGK geri ödemesi kapsamında değil. Peki, neden? Sordum.
#HPVHPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı son günlerde araştırılan konular arasında yer alıyor. Bazı HPV virüs türleri rahim ağzı kanserine yol açabilecekken ayrıca başka kanser türlerine de neden olabiliyor. Bu nedenle HPV aşısı hayati önem taşıyor. Peki, HPV aşısı nedir, kimlere ve ne zaman yapılır? İşte, HPV aşısı hakkında bilgiler...
#HPV AşısıHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkErkeklerde cinsel isteksizlik, düşünüldüğünden de yaygın ve altında farklı nedenler olabilen komplike bir durumdur. Hemen hemen tüm erkekler, yaşamlarının bir döneminde cinsel isteksizlikle karşılaşabilirler. Yaşın ilerlemesi ve erkeklik hormonu seviyelerinin azalması cinsel isteksizlikle bağdaştırılan temel durum olsa da cinsel isteksizlik yaşlı erkeklere özgü bir sorun değildir. Bu nedenle cinsel isteksizliğe yol açan temel faktörün belirlenmesi, kişiye özel tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi adına önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Bu yazımda erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilen potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ama öncelikle, gelin birlikte cinsel isteksizlik kavramının detaylarına inelim.
#Erkeklik HormonuSünnet (sirkümsizyon), penis uç kısmını saran deri parçasının (prepisyum) kesilerek çıkarılması işlemidir. Genel hijyen açısından çok sayıda faydası olan sünnet uygun olmayan koşullarda ve deneyimsiz kişilerce yapıldığında ise kanama, enfeksiyon ve peniste kalıcı hasar gelişimi gibi riskler taşımaktadır.
#SünnetVücudumuzda önemli olan bir takım hormonlar bulunuyor Bu hormonların başında da testosteron yer almaktadır. Testosteron hormonu vücutta birçok görevi olan hormonlardan bir tanesidir. Bu hormonun ne işe yaradığı ve testosteron hormonunu arttıran besinlerin neler olduğu merak konusudur. Peki testosteron nedir? Testosteron hormonu ne işe yaramaktadır? Testosteron hormonunun arttırıcı besinler nelerdir? İşte testosteron hormonu ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Testosteron Nedir?Genital siğiller hem kadınları hem de erkekleri etkileyen genital siğiller; dünyada cinsel ilişkiyle bulaşan en sık görülen viral enfeksiyondur. Etkeni insan papilloma virüsüdür (HPV). Kadın genital bölge siğilleri erkek genital bölgesinde görülen siğillerden çok daha tehlikelidir. Çünkü kadınlarda ileriki yıllarda genital siğiller cervix kanseri -rahim ağzı kanseri gelişmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple erken yaşlarda HPV aşısı yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, genital siğiller hakkında bilgiler verdi.
#Genital SiğilHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HPV VİRÜSÜYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HpvProstat büyümesi, erkeklerin karşılaştığı en tehlikeli rahatsızlıklardan birisidir. Kontrollerin sağlanmaması halinde ileri safhalara taşınabilen prostat büyümesi, çok daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Peki, prostata ne iyi gelir ve prostat büyümesi neden olur? İşte, prostat tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar
#Prostat BüyümesiHastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Rahim ağzı kanserinin yanı sıra vulva, vajina, penis kanseri, anal kanserler ve baş boyun kanserlerine de yol açabilen ve cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüsü (HPV) son yıllarda oldukça yaygınlık göstermeye başladı. 100’den fazla farklı tipi olduğu bilinen HPV, başta genital bölge olmak üzere vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom) olarak kendini göstermektedir. Peki, HPV nedir? HPV nasıl belirti verir?
#HPV Nedir?Erkekler, genelde üreme sağlığı ve cinsel problemleri hakkında konuşmayı pek sevmiyorlar. Üreme sağlığı ile ilgili problemler görmezden geliniyor, son ana kadar doktora gidilmiyor. Aynı şekilde cinsel problemler baş gösterdiğinde sanki ortada bir sorun yokmuş gibi problemi göz ardı edebiliyorlar.
#Cinsel ProblemlerKadın kanserleri günümüzde giderek yaygınlaşırken, en büyük etkenlerden biri HPV virüsü. 200’den fazla türü bulunan bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, HPV’nin rahim ağzı kanserinden dil ve bademcik kanserine dek birçok kansere yol açabildiğini belirtirken, kanserin HPV virüsü alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabildiğini, HPV kaynaklı hastalıkların çoğunun HPV aşısıyla engellenebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Cem Turan, bu tehlikeli virüsü anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HpvDermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Şengöz uyarıyor, “Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen genital siğillerin bulaşıcı olması nedeniyle kontrol altına alınması önemlidir. Bazı tip HPV virüsleri kadınlarda rahim ağzı kanseri ve erkeklerde penis kanserine yol açabilir.”