Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 27 Ekim Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılacak yeni sayısında, Bodrum’da hayli dik bir yamacın mevcut doğal dokusu içerisinde eriyerek onunla hemhal olan, EAA-Emre Arolat Architecture tasarımı NEF Gölköy Evleri ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık Dergisi60 yıllık üretim ve öğretim hayatının ardından yaşam öyküsünü yazmak için masa başına oturduğunda şunları kaleme almış Yılmaz Zenger: “Yaşam hikâyemi yazmak için masa başındayım, başım iki elimin arasında, kafam karışık, ben ne yaptım diyorum, bende de pişmanlıklar dolu dizgin.” Zenger’in pişmanlıklarından biri de 'gerçekten de karışık ve kocaman' arşivini gelecek kuşaklara bırakmak üzere düzenlememiş olmaması. Studio-X İstanbul’da ve SALT Galata’da 15 Şubat’a kadar devam edecek, Zenger’in de Ağustos 2018’deki vefatına kadar hazırlık aşamalarında bizzat yer aldığı arşiv sergileri, Yılmaz Zenger’in farklı alanlardaki üretiminin bir bölümünü sanat ve tasarım izleyicileriyle buluşturuyor. Studio-X İstanbul’daki sergi üzerine konuştuğumuz küratör Pelin Derviş, Yılmaz Zenger’in bıraktığı kıymetli mirasa sahip çıkılması için, “Zenger Ailesi’nin yalnız bırakılmaması ve onlara destek verilmesi gerektiğine inanıyorum” diyor.
#Yılmaz Zenger‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserİKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin ilk kez sanatın zirvesi kabul edilen Venedik Bienali’nde yer edindiğini belirterek, “Orayı çok sayıda devlet başkanı ziyaret eder. Keşke bizden de devlet nezdinde katılım olsa” dedi. Eczacıbaşı, kültür ve sanat alanında önemli ilerleme olduğunu ancak bunun Türkiye’ye yetmediğini söyledi.
TRT tarafından film yapımcılarına insani meseleleri, kendilerine has bir bakış açısıyla ele almaları için önemli bir platform sağlayan TRT World Citizen “Humanitarian Film Festival” (İnsani Film Festivali), bu yıl beşinci kez hayata geçirildi. Savaş, çatışma, kadın hakları, iklim krizi gibi önemli konulara değinen festivalde katılımcılar, film yapımcıları ve film endüstrisinin profesyonelleriyle buluştu. Festivalin sonunda düzenlenen ödül töreninde ise kazanan filmlerin yönetmenleri, ödüllerini İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın elinden aldılar. Festivalde, TRT Özel Ödülü ise Filistin asıllı yönetmen Ahmad Saleh’in “Night” isimli filmine verildi.
#TRT World Citizen Humanitarian Film FestivalHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganEbru Cündübeyoğlu, kariyeri ve hayatı ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Almanya'da dünyaya geldikten sonra kariyerini Türkiye'de şekillendiren Ebru Cündübeyoğlu, diziler ve filmler ile ekran önü macerasına yön verdi. Peki, Ebru Cündübeyoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? Ebru Cündübeyoğlu hangi dizilerde ve filmlerde oynadı? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Ebru Cündübeyoğlu'Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı' dizisinin karakterleri açıklandı. Midilli'den çıkan dört kardeşin, tehlikelere göğüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarını konu alan Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı, Sipahi Yakup Ağa'nın dört oğlu olan İshak, Oruç, Hızır ve İlyas'ın, Barbaros kardeşlere dönüşme serüvenini anlatacak. Peki, Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı ne zaman başlayacak?
#Barbaroslar Akdeniz'in KılıcıBurçlar, yıldızlara göre belirleniyor. 21 Ocak tarihinde doğan kişiler, hava grubu mensubu olan kova burcuna sahiptir. Oğlak burçları, burç özellikleri ve kararlı kişilikleri ile ön plana çıkar. Bu burçtaki kişilerin karakterleri alçalan ve yükselen burcunun özelliklerine göre de değişir. 21 Ocak hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#21 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?Çocukluk hayali diplomatlıktı, olmadı. O da tercüman rehberlik yaptı; dışarıya gitmek yerine gelen yabancıların kültür elçisi oldu. Mimari okudu... Ancak ilk kez Şayeste Sokak’ta gördüğü ve ilk görüşte aşık olduğu sinema onun kaderiydi. Öyle ki daha 12 yaşındayken izlediği tüm filmleri defterine yazıyor, birkaç cümlelik eleştiriler yapıyor ve hatta yıldız veriyordu. Bu tutkusu sayesinde bugün tüm Türkiye onu ‘duayen sinema yazarı’ olarak tanıyor. Atilla Dorsay ile filmi geriye sardık, renkli geçmişine yolculuk yaptık.
#Atilla DorsayDoğduğun Ev Kaderindir dizisinde Barış’ın ablasının kim olduğu merak ediliyor. Çarşamba akşamları yayınlanan diziye dahil olan Ebru Cündübeyoğlu, Özlem karakterine hayat verecek. İzleyiciler Ebru Cündübeyoğlu’nun kaç yaşında olduğunu ve oynadığı dizileri merak ediyorlar. İşte hakkında bilgiler
#Ebru CündübeyoğluVergi Müfettişleri Derneği Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Gecede, Ekonomiye Yön Veren Yazar ödülünün sahibi Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar olurken, En Başarılı Ekonomi Haberleri kategorisinde Demirören Haber Ajansı (DHA) ve En Başarılı Ekonomi Programı Sunucusu ödülüne ise CNN Türk’ten Cem Seymen layık görüldü.
#Gazetehaberleri