Güncelleme Tarihi:
Serginin küratörü mimar Murat Tabanlıoğlu sergide kişisel hafızasından yola çıkarak, babasının imzasını taşıyan AKM binası ve kendi tasarladığı Hürriyet Dünyası gibi binalara yer verecek.
DÜNYANIN en saygın sanat etkinlikleri arasında başı çeken Venedik Bienali kapsamındaki 14’üncü Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde bu yıl ilk kez yer alacak Türkiye Pavyonu, küratör Murat Tabanlıoğlu tarafından projelendirilen ‘Places of Memory (Hafıza Mekânları)’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda düzenlenecek serginin detayları geçen pazartesi günü İKSV’de düzenlenen toplantıda küratör Murat Tabanlıoğlu, proje koordinatörü Pelin Derviş ve sergi ekibinin katılımıyla açıklandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İKSV, ülkemizin kültür ve sanat birikimini uluslararası alana taşımak amacıyla 2004 yılından bu yana yurtdışında projeler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 2007’den itibaren günümüzün en köklü güncel sanat ve mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali’nin Uluslararası Sanat Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstlendik. Türkiye bu yıla kadar Venedik Bienali’nde geçici mekânlarda yer alıyordu. İKSV olarak yaptığımız girişimler ve 21 destekçinin de katkılarıyla, ülkemiz bu yıldan başlayarak 20 yıl boyunca bienalde kalıcı bir mekâna sahip olacak. Bu sayede, Türkiye’nin ulusal pavyonu ile Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi’nin yanı sıra, Uluslararası Mimarlık Sergisi’ne de katılacak olmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.
AKM DE YER ALACAK
Tabanlıoğlu 7 Haziran-23 Kasım tarihleri arasında dünyanın dört bir tarafından ziyaretçilere açık olacak ‘Hafıza Mekânları’ başlıklı sergiyi, tamamen kendi kişisel hafızasından yola çıkarak hazırladığını belirtti. Serginin ana hatlarını Tabanlıoğlu’nun hayatının farklı evrelerinde eşik niteliği taşıyan İstanbul’daki üç bölge oluşturuyor; Tabanlıoğlu’nun çocukluğunun geçtiği Taksim AKM-Salıpazarı bölgesi, İstanbul Erkek Lisesi’ne devam ettiği Babıâli (Cağaloğlu) ve devamında Bağcılar’daki Hürriyet Dünyası ile Safir, Levent Loft, Kanyon gibi dev binalarda mimar olarak imzasının bulunduğu kentin gökdelen bölgesi Büyükdere Caddesi.
Sergide yer alacak sanatçılardan Alper Derinboğaz, Büyükdere Caddesi’nin üç boyutlu bir maketini hazırlıyor. Mimar fotoğrafçı Ali Taptık ise projenin ana eksenini oluşturan bölgelerdeki önemli binaların içinden İstanbul’a baktığı fotoğraflarla sergiye katılacak. Çağdaş fotoğraf sanatçısı Serkan Taycan, kamusal alanın nasıl kullanıldığını analiz edecek. Bir diğer mimar fotoğrafçı Metehan Özcan, Mecidiyeköy’deki Hukukçular Sitesi’nde yaşayanların iç mekânları nasıl kullandığını inceleyecek. Candaş Şişman ise serginin sesi olacak bir ses enstalasyonu hazırlayacak.