Patates haberleri sayfasında Patates hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12904 Patates haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Singapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesPatates püresi, yemeklerin en güzel eşlikçilerinden Özellikle et yemeklerinin yanına ayrı yakışıyor. İçerisine eklenen rendelenmiş kaşar peyniriyle de lezzetini katlıyor. Siz de menünüze eklemek isterseniz, patates püresi tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Patates Püresi TarifiPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesPatates deyince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Bolu’da, Akdeniz bölgesinde topraktan çıkarılan patates tezgaha geldi. Geçen yılın mahsulü Bolu patatesi 16 liradan satışa sunulurken, Akdeniz bölgesinden gelen patates 20 liradan alıcıyla buluştu. Mega kent İstanbul'da pazarlarda patates yaklaşık 33 liradan alıcı buluyor.
#PatatesTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Ülkemizde 5.7 milyon tonluk patates üretimi var. Kullanılan tohumların tamamı sertifikalı. Bu, verimlilik açısından son derece önemli. Dünyadaki örneklerinden yaklaşık yüzde 80'e yakın daha fazla verim alınması söz konusu. Türkiye, tohumculukta dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi. Hatta ilk 10 ülke arasında" dedi.
#PatatesYaşlanma karşıtı ürünler, botoks ve dolgu işlemleri güzelliğine düşkün milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Yıllara meydan okumak için her türlü yöntem deneniyor. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan botoks uygulaması ile birkaç yaş gençleşmek mümkün ancak onun da bilindiği gibi bir süresi var. Aynı zamanda hem doğal olmadığı için hem de iğneden korkanlar için çare bitkisel çözümlerde aranıyor. Peki, doğal yolla genç görünmek mümkün mü? İşte herkesin evinle olan botoks etkisi yaratan yaşlanma karşıtı doğal yöntemler...
#BotoksRüyada patates görmek, yemek, toplamak, satmak, kızartmak, ekmek gibi eylemler görmüş olabilirsiniz. Bu durumların ne anlama geldiği, nasıl yorumlandığı hakkında merak ettiğiniz her şey işte detaylarda.
#Rüyada Patates GörmekPatatesin en lezzetli hallerinden olan, yiyenin bir daha vazgeçemediği patates kızartmasının en güzeli hiç kuşkusuz evde yapılanı. Evde patates kızartan vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konusu ise kızarttıkları patateslerin fast food zincirlerinde satılanlar gibi çıtır çıtır olmaması. Peki, patates kızartması nasıl yapılır? Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır?
#Patates KızartmasıTürkiye’de yemeklik ve tohumluk patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Sivas’ta bu sene rekor seviyede rekolte bekleniyor. Vali Yılmaz Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 90 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldı ve yaklaşık 445 bin tonluk rekor rekolte bekliyoruz" dedi.
#SivasTürkiye’de yemeklik ve tohumluk patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Sivas’ta bu sene rekor seviyede rekolte bekleniyor. Vali Yılmaz Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 90 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldı ve yaklaşık 445 bin tonluk rekor rekolte bekliyoruz" dedi.
#SivasBuz gibi içeceklerin en karşı konulmaz eşlikçisi patates kızartması... Bir tane ve bir tane daha derken beşer-onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Okurlarımız bu hafta sahilde yemekten bıkmayacağımız bu iki lezzeti kıyasladı. Bora Bozankaya ve Hakan Süve iyisi için sırlarını paylaştı.
#PatatesAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#Patatesİstanbul Bağcılar’da park halindeki otomobilin ekranını söken hırsızları fark eden bir vatandaş balkondaki patatesleri fırlatmaya başladı. Fırlatılan patatesleri ve yerdeki taşları balkona geri atan hırsızlar hayalet ekranı tamamen sökerek olay yerinden geldikleri otomobille kaçtı.
#İstanbulBağcılar’da park halindeki otomobilin ekranını söken hırsızları fark eden bir vatandaş balkondaki patatesleri fırlatmaya başladı. Fırlatılan patatesleri ve yerdeki taşları balkona geri atan hırsızlar hayalet ekranı tamamen sökerek olay yerinden geldikleri otomobille kaçtı.
#İstanbulİnternette sıkça karşılaşılan "göz hareketleriyle miyoptan kurtulun" gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, göz kaslarını sağa-sola oynatmak ya da uzağa bakmak gibi hareketlerin kırma kusurlarını (miyop, hipermetrop veya astigmatı) düzeltmediğini söyledi. Bu tür egzersizlerin sadece kısa süreli göz yorgunluğunu azaltabileceklerini dile getiren Saklamaz, “Gözlük veya kontakt lens ihtiyacını ortadan kaldırmaz, bilimsel bir tedavi alternatifi değildir” diyerek bu yöntemlerin yanlış umutlar vaat ettiğini vurguladı.
#1Ketojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiYemekteyiz Melis, 7-11 Nisan arasında yarışmacılar arasında dikkat çekiyor. Yarışmada kendisini tanıtan Yemekteyiz Melis, düzenli meditasyon yaptığını ve ruhsal enerjilerle ilgilendiğini vurguluyor. Kendisini mutlu etmeyi seven biri olduğunu belirten Yemekteyiz Melis, henüz bekar olduğunu ve kendisini iş hayatına adadığını ifade ediyor. Peki, Yemekteyiz Melis kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o detaylar
#Yemekteyiz Melis KimdirHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkPANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, tesislerin yönetici, işçi ve personelle bir araya gelerek bayramlarını kutlarken, daha sonra yaşanan gelişmelerin ülkemizin ekonomik tablosunu olumsuz etkilediğini belirtti.
#Konya Pancar Ekicileri KooperatifiSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriYaş ilerledikçe vücudumuz daha az kolajen üretmeye başlar ve bu durum ince çizgiler, sarkan cilt ve kırışıklıkların hızla belirginleşmesine yol açar. Ancak iyi haber şu ki, bazı vitaminler kolajen üretimini artırarak cildinizin genç, sıkı ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olabilir.
#Kolajen ÜretimiUzman diyetisyen Nilay Keçeci’nin ‘Yeni Bir Başlangıç’ isimli kitabı yayımlandı. “Her şeyi kısarak diyet yaptığımızda kiloları geri almak kaçınılmaz. Doğru beslenmenin püf noktası porsiyon kontrolü” diyen Keçeci, kitabında sağlıklı kilo vermenin ipuçlarını paylaşıyor.
#DiyetÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüRamazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudunuzu dinlendirebilir, enerji seviyenizi koruyabilirsiniz. Sizin için hazırladığım, her biri iki kişilik olan bu tariflerle iftar ve sahur sofralarınızı hafif ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu menülere eklenebilecek tatlı tariflerini de daha sonra paylaşacağım.
#RamazanSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#SağlıkGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkUzun yıllar hayalini kurduğum Moğolistan seyahati için internetten yol arkadaşı arayan bir gezginin çağrısına uyup yola çıktım. Yazın yapılması gereken bu geziye çok erken hazırlanmak gerekiyormuş, ben yolda öğrendim. Eğer bu yazımı okuyor ve siz de bu müthiş coğrafyayı görmek için niyetleniyorsanız şimdiden hazırlıklara başlayabilin diye gerekli ipuçlarını da yazdım, seyahatin unutulmaz anlarını da...
#MoğolistanŞanslıyız çünkü ülkemizin doğası bize dört mevsim tatil yapma imkânı sunuyor. İnsanı bir anda masalsı, bembeyaz bir dünyaya davet eden kar seyahatlerinin de heyecanı başka oluyor. Eğer bu kış Bursa, Kars, Kayseri, Bolu, Erzurum gibi ülkemizde kış sporlarının yapıldığı illerimize bir tatil planlıyorsanız sizler için derlediğim yöresel gastronomi rehberine göz atabilirsiniz.
#Ebru ERKERamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan Beslenme