Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Sahilde karnınız acıktığında tercihiniz patates kızartması mı midye dolma mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 53’ü patates kızartmasını seçti.
Biz de şu detayları istedik: “Patates kızartmasını sahilde ne sıklıkla yersiniz? Yanında ketçap ve mayonez de olmalı mı? Tadı damağınızda kalan plaj patatesi nerede? En iyi midye dolmayı nereden alıyorsunuz? Bol limon sıkıp mı yersiniz? Bir oturuşta kaç tane yersiniz?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Akşamüstü deniz kenarında, yanında buz gibi eşlikçisiyle patatesin her türünü yerim. Yanında ketçap ve hardalla severim. Ege Bölgesi’ndeysem de mutlaka midye dolma... Küçük ve bol limonlu olmalı. En az 15-20 adet yerim.”
@kubraguler3: “Kesinlikle buz gibi eşlikçisiyle patates kızartması. Yanında mayonezle tercih ederim.”
@fundicha: “Deniz kıyısında güneşlenirken elbette midye dolma... Kuşadası Long Beach’te İskan Abi sitenin tüm midyeseverlerini tanır. İzmir’de acıktıysam ve deniz kenarındaysam yine midye dolma ve elbette bol limonla.”
@esirel: “Midye dolma ama güvenilirini bulmak zor, patates kızartması daha güvenilir bir seçenek.”
@bsalahor: “Kesinlikle patates kızartması... Soslu veya sade, hepsi kabulümdür. Ekonomik ve güvenli.”
@seyma.seymen: “Bilhassa sahil yerlerinde patates kızartması... Yanına bira yakışıyor.”
@selmaozdogan: “Midye dolma ama limonsuz... Tadını bozacağını düşünürüm. Bol karabiberli severim.”
@izcigunizi: “Sahilde güneşin altında patates kızartması tercihim. Hardal ve acı sos kesin olmalı. Trüf yağlı ve parmesanlısı son yıllardaki favorim.”
@mehmetture3564: “Bir oturuşta 100 midye dolma yerim. Bol limonla...”
PÜF NOKTALARI
PATATES KIZARTMASI
Şef Bora Bozankaya’dan...
◊ Patatesleri doğrayıp soğuk suya alın, mümkünse 12 saat buzdolabında bekletin. Bu işlem nişastasından arınmasını sağlıyor.
◊ Sudan çıkardıktan sonra kurulayın. 5-6 dakika haşlayın. Sonra 165 derecede ısınmış yağda kızartın.
İki aşamalı kızartma da bir seçenek. Önce 135 derecede 4 dakika kadar kızartın. Kenara alıp bekletin ve 165-180 derecede tekrar kızartın. ◊ Kızarttıktan sonra bir kaba almak yerine ilk ısısının geçmesini bekleyin. Mümkünse bir süre tel üzerinde bekletin. Yoksa yumuşar.
Şef Hakan Süve’den...
◊ Ağzı açılmış midyeleri almayın.
◊ Midyeleri süngerin sert kısmıyla ovalayın, dışındaki kirli tabakayı kazıyın. Soğuk suyla durulayın.
◊ Pilavın içine kuşüzümü, karabiber, yenibahar, tarçın ve biraz da toz şeker katın.
◊ Pirinçlerin tam pişmemesine dikkat edin. Maksimum 12-15 dakika yeterli olacaktır.
◊ Midyeleri pilavla doldurduktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişirin.