Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli Lezzetler"Kastamonu pastırması mı? Kayseri pastırması mı?" anketinde geriye düşmesine rağmen ünlü gurme Vedat Milor'un 'Benim için şampiyon' diyerek sahip çıktığı Kastamonu pastırmasında talep her geçen gün artıyor. Kastamonulu üreticiler, gece gündüz çalışarak talebe cevap vermeye çalışıyor.
#PastırmaYemek eleştirmeni Vedat Milor’un sosyal medya hesabından düzenlediği ’pastırma’ anketi, Kayseri ve Kastamonulu üreticileri bir kez daha karşı karşıya getirdi. Kayseri pastırmasının önde tamamladığı ankete ilişkin Kayserili üreticiler, Kastamonu’nun yüzde 45 çıkması ağırlıklı Kastamonuluların ilgi göstermesinden kaynaklı" derken, Kastamonulu üreticiler ise, "Alınan yüzde 45’lik oy bizim için çok iyi" değerlendirmesinde bulundu.
#PastırmaArdahan’ın Posof ilçesinde üretilen tadı, aroması ve büyüklüğü ile bilinen ’Posof fasulyesi’ne Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Vali Hüseyin Öner, tanıtımını yaptığı Posof fasulyesinin güveçte pişirilmiş yemeğini davetlilere servis etti.
#ArdahanAltı yıl önce Japon Yoshinori Ohsumi’nin yaptığı bir bilimsel çalışma, 3 gün süren bir orucun bağışıklık sistemini esasen sıfırlayabilip, yenileştirebildiğini ve sağlık açısından birçok potansiyel fayda sağlayabileceğini gösteriyordu. Bunlar arasında kök hücrelerin faaliyetlerini uyarabilmek de bulunuyor.
#İftarSık el yıkama, alkol içeriği yüksek olan dezenfektan, kolonya ve pH değeri yüksek sıradan sabun kullanımının cildin doğal koruyucu bariyerine zarar verebileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır, bu durumun ciltte kuruma, çatlama, tahriş ve egzama gibi sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiyor.
#Sebamed‘Evde Kal’ çağrısına devam eden Hürriyet, evdeki hayatı renklendirmek için tüm okuyucularına özel bir armağan hazırladı. Hürriyet’in vereceği mandala boyama eki, tarihin renklerini evlere taşıyarak yaratıcı bir dünya sunuyor.
#Renklerin DünyasıPastırma Orta Asya’da yaşayan atalarımızın at üzerinde geçirdikleri uzun süreler boyunca yanlarında taşıdıkları etlerin bozulmasını önlemek için yaptıkları koruma işlemleri sonucu ortaya çıkmış bir lezzet. Hatta pastırma kelimesinin kökü olan ‘bastırma’nın etlerin atların eyerleri altında bastırılarak saklanmasıyla ilgili olduğu da söyleniyor. Peki bu has öz Türk yiyeceğini, evinizde yapmayı hiç düşünmüş müydünüz? İşte tuzuyla çemeniyle tadına doyum olmayan bir pastırma tarifi ve pastırma yapımının püf noktaları…
#PastırmaMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#KurufasulyeSerdar Ortaç'ın yeni albümü "Mesafe" 10 Mayıs'ta piyasada... Bu çalışma ile yüzünü Batı'ya döndüğünü belirten Ortaç, "Ben de Batı'ya özeniyorum, ama ruhum değişmedi. Hande Yener Batı'ya özendi, bir şeyler yaptı ama ruhu gitti. Ben ruhumu asla kaybetmedim, kaybetmem de" diyor.
Hangi ciddi yemek kitabımıza baksam, bu harika yiyecek için verilen tarifleri piyaz, zeytinyağlı, etli ve hadi bilemediniz sucuklu ve pastırmalı olanı ile kısıtlı bulmaktayım. Oysa Paul Bocuse'ün kuru fasulye tarifinde pırasa da var. Vedat Başaran, bir sohbetimizde eski tariflerde kereviz yaprağı ve Arnavut biberi kullanıldığını söylemişti.