Mondros Mütarekesi, Türk İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarından tamamıyla itilmesi, Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki bağlantının beynelmilel kuvvetlere geçmesi ve en güçlü bahri kuvvet olarak İngiltere tarafından yönetilmesi, Türklerin imparatorluğunun Küçük Asya’da da sınırlı bir parçaya nakledilmesidir. İstiklal Savaşı’nın başarıyla tamamlanması ve Lozan’a gidilmesi bu projeleri durdurdu.
#MondrosEge Denizi’nin iki yakasında, benzer kültürleri ve benzer coğrafyaları paylaştığımız Yunanistan’a çevirelim bu hafta da rotamızı. Konforu tarihle ve doğayla buluşturan tatil noktalarından biri olan fakat adı fazla anılmayan bir yere, Mora Yarımadası’nın Mesinya Bölgesi’ne davet ediyorum sizi.
#GeziÖzellikle Osmanlı devletinin yapmış olduğu bazı anlaşmalar tarihi bakımdan dünyanın gidişatını etkileyen önemli anlaşmalar olmaktadır. Bu anlaşmalardan birisi olan Pasarofça anlaşması odlukça merak edilmektedir. Bu anlaşmayı merak eden bireylerin genellikle sorduğu soruların başında Pasarofça Antlaşması nedir? Pasarofça Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti nedir? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
III. Ahmed, 30 Aralık 1673 tarihinde Bulgaristan'a bağlı Dobriç şehrinde dünyaya geldi. 23. Osmanlı padişahı olan III. Ahmed ''Lale Devri Padişahı'' olarak bilinir. 12 yıl süren Lale Devrinin ardından Patrona Halil Ayaklanması çıkmış ve tahtından indirilmiştir. III. Ahmed kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#III. Ahmed Kimdir?Lale Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Lale Devri, gündelik hayatta, güzel sanatlarda, ilim ve teknik alanlarında olduğu gibi edebiyatta da etkilerini göstermiştir. Peki, Lale Devri'nin en ünlü şairi kimdir?
#Lale Devri'nin En Ünlü Şairi‘Venediklü ile Dahi Sulh Oluna/17. ve 18. Yüzyıllarda Osmanlı-Venedik İlişkileri’ iki devletin savaş-barış dönemleri, karşılıklı görüşmeler, ticari anlaşmalar gibi mümkün olabilecek tüm süreçlerini kapsayan 17. ve 18. yüzyıllardaki ilişkilerini aktarıyor. Güner Doğan, titiz bir tarih çalışması olan kitabını hem İtalyan hem de Osmanlı arşivinde geniş bir literatür taramasına dayanarak yazmış.
#Kitapsanatİstanbul’daki konsolosların Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün duruşmasına toplu olarak katılması, Cumhurbaşkanı’nın tarizine neden oldu. Bizce protokol bakımından başkonsoloslar düzeyindeki sorunların Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu önünde ele alınması uygun değildir. Dışişleri Bakanı bu gibi işler için ne güne duruyor. Başkonsoloslar ve konsoloslar günümüzde diplomat statüsündedir. Lakin mazide öyle değillerdi.
#İlber Ortaylıİstanbul'da 1718 ile 1830 seneleri arasında yaşanan ve tarihlerimize ‘‘Lále Devri’’ diye geçen eğlence döneminin en büyük sıkıntısı, Ramazan'ın gelmesiydi. Lále Devri'nde eğlenceler genellikle ilkbaharda yapılır ama Ramazan'ın da bu aylara tesadüf edeceği tutardı.