‘Karşılıksız adanmışlık’ içinde çalışan ve harflere ‘ömrünü yatıran’ Enis Batur’un ‘Pasaport Damgaları’, 1987-2006 arası 20 yıllık yol günlüğü. Sürükleyici, coşkulu, içten, özendirici, özenli, su gibi... Yediği içtiği, gezdiği gördüğü hepsi bir yana, okuyup yazdığını ve yazmak istediklerini de anlatmış ki, işte kitabın tadı asıl orada beliriyor.
#Enis BaturOsmanlı coğrafyasının genişliği, yaygınlığı konusunda bölük pörçük rakamlar, bilgiler belleğimizde dağınık biçimde varolmuştur. Ama bunların hangi kıtalarda hangi kentleri, hangi idari birimleri kapsadığı konusu, toplu biçimde Necdet Sakaoğlu’nun 20. Yüzyıl Başında Osmanlı Coğrafyası kitabında sergileniyor.
Türkiye ile Azerbaycan arasında 10 Aralık 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan kimlikle seyahat protokolü, bugün yürürlüğe girdi. Gece yarısı iki ülke arasındaki kimlik kartıyla başlayan geçişlerde pandemi tedbirleri uygulandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Bugünden itibaren Can #Azerbaycan’la seyahatler artık sadece kimlik kartıyla mümkün. Vatandaşlarımız ve Azerbaycanlı kardeşlerimiz için hayırlı olsun" açıklamasında bulundu.
#AzerbaycanTürkiye ile Azerbaycan arasında kimlikle seyahat uygulamasının detayları belli oldu. 1 Nisan 2021'de yürürlüğe girecek uygulama ile iki ülke vatandaşları yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak diğer ülkeye 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat gerçekleştirebilecek. İşte, Azerbaycan'a kimlikle seyahatin ayrıntıları...
#Azerbaycan'a Kimlikle Gidilir Mi?TÜRKİYE’nin Gürcistan üzerinden Kafkaslara açılan Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda günlük karşılıklı geçiş yapanların sayısı 28 bin kişiyi aştı. Kapının hizmete girdiği 1989 yılından sonraki en yüksek günlük geçiş rakamına ulaşan kapı fiziki yetersizliği nedeniyle yoğunluğa cevap veremeyince kilometrelerce TIR ve otomobil kuyruğu oluştu. Yaya olarak sınırı geçmek isteyen ve yürüyüş tünellerinde de saatlerce sırada bekleyen vatandaşlar da oluşan izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı.
#Gümrük KapısıRİZE Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasında karşılıklı pasaportsuz sınır geçişlerinin başlamasıyla birlikte geçen yıl ocak ayında 20 bin olan Gürcistan’a çıkış rakamının bu yılın aynı döneminde 4 kat artarak 80 bine ulaştığını söyledi. Yaptıkları yüzeysel araştırmaya göre bölgeden kumara ayda 7 milyon dolar kaynak gittiğini iddia eden Ofluoğlu, yeniden pasaportlu geçişlere dönülmesini istedi.