Sadece manda sütü kullanarak kaymak yapan pek kalmadı. Yediklerimizin çoğu ya inek sütüyle karıştırılarak yapılıyor ya da nişasta ve koruyucu maddeyle... İstanbul Beşiktaş’taki Pando efsanesini koruyamadık ama manda yetiştiriciliği yapan isimleri destekleyerek, dünyanın en özel lezzetlerinden biri olan manda kaymağına sahip çıkabiliriz. Geleneksel manda kaymağı yapımından vazgeçmeyen birkaç kahraman hâlâ var!
#KaymakBeşiktaş'taki Kaymakçı Pando, Beyoğlu'ndaki Kelebek Korse'den sonra, kapatılma tehlikesi ile yüz yüzde kalan bir diğer yer ise Kadıköy'deki en eski dükkanlardan Brezilya Kurukahve ve Kuruyemiş oldu. Bölgedeki hızlı dönüşüm ve kira artışlarına dayanamayan 96 yıllık dükkânı için yürütülen görüşmelerde sonuç alınamazsa, dükkânın kapısına kilit vurulacak.
#Pando KaymakçısıBeşiktaş Belediyesi bu sabah, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada eskiden Pando'nun olduğu dükkânın tarihi yapıda tadilat yapıldığı gerekçesiyle mühürlendiğini belirtti. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, önceki gün yaptığı açıklamada, tadilat yapılan binanın soruşturulacağını söylemişti.
#Beşiktaş BelediyesiBeşiktaş'ın sembol esnaflarından tahliye edilen Pando'nun bulunduğu binada yapıldığı iddia edilen tadilat işlemi bina tarihi yapı olduğu için Koruma Kurulu tarafından soruşturma konusu yapıldı. Koruma Kurulu Beşiktaş Belediyesi'nin tadilatı araştırmasını istedi.
Beşiktaş’ın tarihi dükkanı Pando Kaymak’ın kapatılması konusu tartışmalara yol açtı. 119 yıllık tarihi mekan için Beşiktaş Belediyesi de devreye girdi. Mekanın mal sahibi 10 yıllık kira sözleşmelerinin geçersizliği nedeniyle Pando Kaymak’a tahliye etmesi yönünde bir yazı gönderdi. 119 yıllık mekanın korunması için devreye giren Gayrimenkul Hukuku Derneği, Pando Kaymak’ın tek kurtuluş formülünün mekanın kültür mirası ilan edilmesi olduğunu söyledi. Öte yandan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz Pando Kaymak'ın Atatürk Dolmabahçe'de kalırken Saray'a süt sattığını kendisine bizzat Pandellli Shestakof’un anlattığını söylüyor.
Pando Kaymak için Beşiktaş Belediyesi devreye girdi. Bugün öğleden sonra Pando Kaymak’ın sahibi Pando Shestakof’un eşi Döne Shestakof pazartesi günü dükkanı boşaltacaklarını söylemişti. Hurriyet.com.tr’nin gündeme getirdiği bu tahliye durumundan sonra Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar devreye girdi. Haznedar Pando Kaymak’ın kiracı olduğu dükkanın mal sahipleriyle görüşerek tahliye süresini en az 20 gün uzattıklarını söyledi. Pando 1895 yılından beri aynı dükkanda kaymakçılık yapıyor. Uzatılan tahliye süresiyle birlikte Pando'nun tahliye olmaması için bir formül düşünülmesi bekleniyor.
#Pando KaymakBeşiktaş’ın sembol dükkanlarından biri olan Pando Kaymak’a tahliye şoku… 92 yaşındaki Pandelli Shestakof’un işlettiği Pando Kaymak mal sahibi tarafından dükkanından çıkarılıyor. 119 yıldır ailesi kaymak işi ile uğraşan Pando lakaplı Shestakof, “Dükkanımızın durumunu bilen kişilerin bize yardımcı olacaklarını düşünüyoruz” diyor.
İthalini tükettiğimiz bir ürünün Türkiye’de, hele de Diyarbakır’da üretimine başlanması çok sevindirici. ‘Kırsalda kadınlar mozzarella peyniri üretiyor’ projesi kapsamında pek çok kadın çiftçi kurs alarak elindeki manda sütünü mozzarella peynirine dönüştürmeye ve Mandarella adıyla satışını yapmaya başladı bile...
#MandarellaTemmuz ayında yürürlüğe giren yeni kira yasasına göre 10 yılı doldurmuş bir kiracının kontratı ev sahibi tarafından karşılıksız olarak feshedilebilecek. Bu durumun etkilediği çevrelerden biri ise İstanbul’daki azınlıkların işlettiği dükkanlar. Beşiktaş’taki kaymakçı Pando ve Rum gazetesi Apoyevmatini de tahliye edildi. Yahudi Avramoğlu ailesinin 80 yıldır işlettiği Kelebek Korse de yakın zamanda tahliye edilecek.
Ansel Mullins sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan bir eski eser restoratörü. Şakır şakır Türkçe konuşuyor. Yigal Schleifer ise zaman zaman New York Times’ta da yazan bir serbest gazeteci. O da uzun bir süredir İstanbul’da. İkisi de yeme-içmeye çok meraklı oldukları için 2009’da istanbuleats.com adlı bir site kurdular.