‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizMuhteşem sahiller, koylar, güneş, önünüzde masmavi Akdeniz ve arkanızda yükselen Toroslar’ın tertemiz havası, çam ormanları, her şey dahil oteller… Antalya denince ilk akla bunlar gelse de şehir aslında bir tarih cenneti. Merkezdeki Kaleiçi’nden başlayıp etkileyici geçmişinde bir gezintiye çıkalım.
#Yazarİstanbul'un en tanınan semtlerinden biri Edirnekapı. Eyüpsultan ve Fatih İlçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur ve en önemlisi Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii de burada yer alır. Bu yazımda sizleri Edirnekapı'dan Ayvansaray'a uzanan tarihin izinde güzel bir yolculuğa çıkaracağım.
#IstanbulMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, son yıllarda bütün özel okulları, devlet okullarından ayırmayan bir politika güttüklerini söyledi. Tekin ayrıca, tartışılan el yazısı konusuna da değinerek, “Bizim hedefimiz, bu sorundan kaynaklanan eksiklikleri giderip, çocukların el yazısıyla devam etmesi” dedi.
#MEB9. Uyum Paketi içinde yeralan ve halen Adalet Alt Komisyonunda çalışmaları süren Vakıflar Yasa Tasarısı’nın yasalaşması durumunda, cemaat vakıflarının başta Ayasofya olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde toprak ve mülk talebinde bulunabileceği iddiasını ortaya atan CHP, şimdi de tasarının bu şekliyle yasalaşması durumunda, bilinen 161 vakıf dışında 59 yabancı cemaat vakfının daha olduğunu öne sürdü.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "İki ülke arasında gerilim ve tansiyon istemiyoruz. Bu ikili ilişkilerin iyilik boyutunda sürmesini istiyoruz ve diliyoruz. Bu durum Patrikhane için de öyle. Biz daha güzel adımlar atılmasını istiyoruz" dedi.
#YunanistanBu hafta İngiliz rock grubu Editors Zorlu PSM’de, Talinn Oda Orkestrası İş Sanat Kuleleri Salonu’nda konser verecek. Elektronik müzik tutkunları Alman DJ Ben Klock’u Dorock XL Venue’de dinleyebilir. ‘La Bayadere’ balesi AKM’de devam ediyor. Sanal gerçeklik ve sinemanın buluştuğu ‘Virtual Landscapes’ sergisi Müze Gazhane’de, kaçırmayın.
#KonserSanatçı Ayşe Erkmen, Dirimart’taki ‘Israr’ başlıklı yeni sergisinde, beş yıl önce yine aynı galeride açtığı ‘Kıpraşım’da kullandığı eski alçıpan levhaları, bir duvar boyası kataloğundan seçtiği 64 renge boyayarak ‘monokrom tablolar’ oluşturuyor. Dolapdere’nin yapısını adeta sökerek, geri dönüşümcü bir ruhla yeniden önümüze koyan Erkmen, “Beş yıl önceki düşüncemden vazgeçmiş değilim” diyor.
#Ayşe ErkmenBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetPrens Adaları dört mevsim çok özel ama baharda ayrı güzel olur. Çam ağaçlarının arasında yükselen zarif ahşap evleri, duvarları, bahçeleri, cam önlerini renklendiren çiçekleri ve motorlu araç trafiğinden uzakta kafa dinlemek için en şehrin en güzel köşelerinden biri Büyükada. Hem üç büyük dine ait tarihi ibadethaneler hem de tarihi köşkler ile Büyükada’da geçireceğiniz zamanı dolu dolu bir kültür turuna çevirebilecek birçok detay da var.
#Saffet Emre TonguçYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#Dolapdere