Pamukçuk hastalığı, emzirme döneminde sık görülen, emzirme kalitesini ve süresini olumsuz etkileyen önemli sağlık sorunlarından biridir. Anne sütü ile beslenen bebekte pamukçuk oluştuğunda, annenin meme ucu bu enfeksiyondan etkilenebilmektedir. Aynı şekilde annenin meme ucunda başlayan Candida enfeksiyonu da bebeği etkiler. Peki, pamukçuk hastalığı tam olarak nedir?
#Pamukçuk HastalığıHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatHIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#HIV NedirSalgına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için vitamin ve besin takviyelerinde satış rekorları kırıldı, depolarda ürün tükendi. Oysa virüs ve etkileri çok yeni olduğundan araştırmalar tamamlanabilmiş değil. Şimdi uzmanlar vücuda yapılan aşırı yüklemenin, uyarılan bağışıklık sistemi sebebiyle virüsün işini kolaylaştırdığı ihtimalini tartışıyor…
#VitaminÇevremizde mutlaka sık sık hastalanan çocuklara ve yetişkinlere rastlarız. Çoğu zaman hassas ve bünyelerinin zayıf olması şeklinde yorumlanan bu durum çok daha karmaşık bir sağlık probleminin en önemli belirtisidir. Binlerce çocuk ve yetişkini etkileyen Primer immün yetersizliğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik anlattı.
#Primer İmmün Yetmezliği“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru EmzirmeBağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların veya yetmezliklerin en önemli göstergesi, çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünoloji-Alerji Uzmanı Dr. Gülten Türkkanı Asal, çocuklarda bağışıklık sistemi hakkında detaylı ve önemli bilgiler verdi.
#Çocuklar Neden Sık HastalanırLenfoma boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir.Bunların dışında ateş, kilo kaybı, halsizlik, ciltte kaşıntı vb. şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür rahatsızlıklar sizde de varsa siz de lenfoma olabilirsiniz.
#Lenfoma BelirtileriBeyzanur (3) bir ‘balon çocuk’. Nedeni, bağışıklık sistemi yetersizliğine sebep olan primer immün yetmezliği (PİY) ile dünyaya gelmesi. Beyzanur’daki PİY’in ağır bir formu. Beyzanur gibi çocukları yaşatmanın tek yolu ya tamamen steril bir balon içinde tutmak ya da erkenden tanı koyarak tedavi altına almak. Neyse ki Beyza hiç olmazsa bu konuda şanslı... Tanısı erkenden kondu ve gerekli tedavilere ulaştı.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.