Gıda Bakanlığı’nın Türkiye’de şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini açıklamasına rağmen gündeme gelen ‘palm yağı’ tartışmaları artarak sürüyor. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanlığı’nın da inceleme başlattığı palm yağına ilişkin, “Ortada insan sağlığına zarar veren herhangi bir kanıtlanmış bilimsel veri yok. Olsa dünya çapında kısıtlanırdı” yorumunu yapıyor.
#Palm YağıNutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı yönünde basında çıkan bazı haberler üzerine, markanın üreticisi İtalyan Ferrero firması bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi. Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu, haberlere konu olan riskin, palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını, oysa kendilerinin en kaliteli palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söyledi.
#NutellaSağlık Bakanı Akdağ, son günlerde kanser yapıyor iddiasıyla gündeme gelen palm yağı tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Akdağ, "Şu anda EFSA açısından, Dünya Sağlık Örgütü açısından Palm yağına ilişkin bir kısıtlama kararı yok ama bunun riskli olabileceği ve çalışmaların sürmesi gerektiğini söyledi" dedi.
#Palm YağıProf. Dr. Canan Karatay'dan palmiye yağı açıklaması geldi. Kanal D Ana Haber Bülteni'ne konuk olan Karatay, 'Palmiye yağı zararlı mı?' sorusuna yanıt verdi. Ahmet Hakan'ın konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#Palm YağıYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıKanserden ölümlerin yüzde 90'ı metastaz sonucu gerçekleşiyor. Yeni araştırmalar, palm yağında bulunan bir yağ asidinin kanser genomunu etkilediğini ve hastalığın insanlarda yayılma olasılığını artırdığını keşfetti. Severek yediğimiz birçok gıdada bulunan palm yağı kanserin yayılımını etkiliyor mu? Prof. Dr. Kerem Okutur sorularımızı yanıtladı...
#Palm YağıKoç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Orer, uzun süredir gündemde olan palm yağıyla ilgili Hürriyet’e ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Hakan Orer, beslenme alışkanlıklarının özellikle küçük çocuk ve bebeklerde değişmesi gerektiğini söyledi.
#Palm YağıPalm - Palmiye yağıyla ilgili haberin ardından Bakanlık ta harekete geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in yaptığı açıklamada "Palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır" denildi. Peki, Palmiye yağı zararlı mı?
#Palmiye Yağı<B>EKONOMİDE</B> büyük sıkıntıları olduğunu açıklayan <B>Almanya</B>, 2004'te bir yandan resmi tatillerin hafta tatiline rastlaması dolayısıyla kazanılan iş günü ve iş gücü hesapları yaparken, diğer yandan hafta sonu, geceleri ve tatillerdeki çalışmalarda ödenen zamlı ödemenin kaldırılmasını düşünüyor.