Güncelleme Tarihi:
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, pek çok gıda maddesinde bulunan palmiye bir diğer adıyla palm yağıyla ilgili kritik rapor yayınlandı. Rapora göre; özellikle Batı Afrika'da üretilen ve birçok gıdanın içerisinde bulunan palmiye yağı, tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor. Haberin ülkemizde de yayılması ardından vatandaşlar, Palmiye yağı zararlı mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Açıklama ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. Bakan Faruk Çelik, palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik basında yer alan çeşitli haberler üzerine, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. İşte, palm yağına yönelik o açıklama!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’in konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
"Bazı basın yayın organlarında palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik çeşitli haberler yer almıştır. Söz konusu haberlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur: Ülkemizde Palm yağına ilişkin mevzuat Türk Gıda kodeksi - Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği ile belirlenmiştir. Tebliğ ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır.
TÜM DÜNYADA YAYIN ŞEKİLDE KULLANILIYOR
Söz konusu Tebliğde palm yağının taşıması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler yer almaktadır. Bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. Palm yağı bütün dünyada gıda sanayiinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) palm yağının kullanmasının yasaklanması yönünde bir görüşü bulunmamaktadır.
ÜLKEMİZDE ŞU ANA KADAR BİR OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ
Dünyada beslenme ve sağlık alanındaki tüm gelişmeleri, risk değerlendirme çalışmalarını ve ülkelerin uygulamalarını titizlikle takip etmekteyiz. Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK
Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.
SONUÇLAR VATANDAŞLA PAYLAŞILACAK
Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. Bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz."