2011’de 90 milyon dolara 180 restoran açıp 4 bin kişiye iş sağladı gözünü Çin’e dikti
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BURGER King başta olmak üzere fast food (hızlı yiyecek) sektöründe hızla büyüyen TAB Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Türkiye’nin gelecekte tarım ve gıdada çok öne çıkacağından emin:
- 20 yılda Türkiye’nin en büyük şirketi gıda sektöründen çıkacak. Kurdoğlu, özellikle Burger King’ten çok memnun: - 2011’de 90 milyon dolar yatırımla 180 restoran açtık. 420’yi bulan restoranların yüzde 80’i bizim. Yüzde 20’si franchise. Bu yıl 4 bin kişiye yeni iş yaratmış olduk. TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici araya girip franchise restoranlarla ilgili bir noktanın altını çizdi: - Hiçbiri kendi başına ürün almaz. Fiyat tutturabilmek adına toplu alım gücümüzü kullanır, aynı fiyattan onlara da ürün veririz. Böylece maliyette de bir denge oluşur. - Bugüne kadar TAB Gıda’nın toplam yatırımları ne kadarı buldu? Erhan Kurdoğlu yanıtladı: - 400 milyon dolar yatırmış olduk sanırım. Caner Dikici ekleme yapma gereği duydu: - Depodan ekmek fabrikasına, bağlantılı yatırımları da saymak gerekir. Kurdoğlu tamamladı: - Öyle bakılırsa 700 milyon dolarlık yatırım büyüklüğüne ulaştık. Franchise restoranlar dahil 14 bin kişinin çalıştığı bir gıda grubu haline geldik. - 2012’de büyüme hızınızda yavaşlama bekliyor musunuz? - Biz yavaşlama öngörmüyoruz. Aynı tempoda restoran açmayı sürdüreceğiz. Bu, 4 bin kişiye daha iş kapısı açabileceğimiz anlamına geliyor. - 2011 cironuz ne kadarı buldu? - 1 milyar liraya ulaşmış oluyoruz. - Burger King’i çevre ülkelerde de büyütmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda girişimleriniz var mı? - Makedonya ve Gürcistan’a girdik. Şimdi Çin’i düşünüyoruz. - Çin’de Burger King yok mu? Bunun üzerine Çin’den sektörle ilgili bazı örnekler verdi: - Çin’de KFC’nin 3 bin, McDonald’s’ın 1000, Burger King’in ise 85 restoranı var. Çinliler hamburgere yeni yeni alışıyor. Biz orada çok iyi bir büyüme yakalayabiliriz. - Ne zaman bu adımı atabileceksiniz? - Henüz konuyu konuşuyoruz. Caner Dikici, 2015’e dönük planlarına değindi: - 2015’te restoran sayımızın 1200’e, istihdamın 20 bine, yıllık cironun da 2.5 milyar liraya ulaşmasını planlıyoruz. TAB Gıda, dünyada Burger King zincirinin en hızlı büyüyen halkası konumunda bulunuyor... Kurdoğlu’nun kafasındaki Çin projesi, TAB Gıda’yı sektörde bambaşka noktalara taşıyacak gibi duruyor...
Et hayvancılığına yeniden gireceğiz
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Burger King Türkiye’deki tüketimden et örneği verdi: - Türkiye’de tüketilen kırmızı etin yüzde 2-2.5’i bizim restoranlarda olur. TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, düzeltme yapma gereği duydu: - Yüzde 1 değil mi Erhan Bey? Kurdoğlu, verdiği oranda ısrar etti: - Yüzde 2-2.5 düzeyindeyiz. Türkiye’de yılda 340 bin ton büyükbaş hayvan kaynaklı kırmızı et tüketilir. Bunun 9 bin tonu bizden geçer. Dikici, büyükbaş ayrıntısını duyunca bu kez eklemede bulundu: - Ben yüzde 1 diye ısrar ederken, küçükbaş hayvanları da dikkate almıştım. Küçük baş hayvanları da dikkate alınca, tüketim 800 bin ton dolayına çıkıyor. Kurdoğlu şu ayrıntının altını çizdi: - Biz büyükbaş hayvan eti kullanıyoruz köftelerimizde. - Eti nereden alıyorsunuz? Caner Dikici yanıtladı: - Namet ve Alet’ten (Alanya Et) alıyoruz. - Hayvan çiftliği kurmayı düşünüyor musunuz? Erhan Kurdoğlu, Acıpayam’daki süt hayvancılığı çiftliğini anımsattı: - Sancak’la orada ortağız. 4 bin baş sağmal ineğimiz var. Gelecek yıla 5 bini bulacak. 50 bin ton süte ulaşacağız - Ya et hayvancılığı? Geçmişte Koç Grubu’yla Şanlıurfa’da ortaktınız. - Kırmızı et tüketimimiz çok arttı. Yeniden et hayvancılığına girmeyi düşünüyoruz.
Ayçiçek ve palm yağı kullanıyoruz fazla tüketilen herşey zararlı
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, sağlıklı nesiller yetişmesi için hayvansal protein tüketiminin artması gereği üzerinde durdu: - Türkiye, bu amaçla hayvansal proteini ucuzlatmanın yolunu bulmalı. Bu da tarım sektörünü organize şekilde büyütmekten geçer. Hamburgerin hesaplı protein kaynağı olduğunu savundu: - Hayvansal proteini ucuz sayılabilecek fiyata elde etmenin yollarından biri hamburger yemektir. - Başta ABD olmak üzere dünyada ortaya çıkan örnekler, hamburgerin obezite riskini gösteriyor. - Bir kere biz katkısız şekilde köfte-ekmek veriyoruz. Bizim köftelerdeki yağ oranı yüzde 11’dir. Dönerdeki yağ oranı ise yüzde 20’dir. Mayonezde yağ oranı yüzde 40 dolayındadır. Biz hamburgere mayonez koymayız. Şunu unutmayalım ki, fazla tüketilen herşey zararlıdır. - Patates kızartmasında hangi yağı kullanıyorsunuz? Caner Dikici yanıt verdi: - Ayçiçek ve palm yağı kullanırız.