Son günlerde çok konuşulan “Momo” isimli internet zorbalığı, şiddet içerikli oyun ve uygulamaları gündeme getirdi. Şiddet içerikli oyun ve uygulamaların içerdiği yüksek heyecan nedeniyle ilgi gördüğünü belirten uzmanlar, bu tip uygulamaların davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çekiyor. Ailelere çocuklarıyla iyi iletişim kurmalarını öneren uzmanlar, bilgisayar ve cep telefonu kullanımında sınırlama getirilmesini vurguluyor.
#Oyun Ve ÇocukOyun bağımlılığı, “aşırı ve sağlıksız ölçüde oyun oynamak” olarak tanımlanmakta ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla yaygınlaşmaktadır. Oyun bağımlısı olan çocuklar kendi sorumluluklarını göz ardı etmiş ve hayattan soyutlanmış davranışlar sergileyebilir. Psikolog M.Berk Karaoğlu, çocukların oyun bağımlılığı konusunda aileleri uyardı.
#Oyun5’inci Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, Yeşilay ev sahipliğinde çevrimiçi olarak 2-3 Haziran tarihinde düzenleniyor. Kongre kapsamında 2 gün boyunca saat 9.00-18.30 arasında dijital bağımlılıklar alanında çalışan araştırmacılar, kurum ve kuruluş temsilcileri bir araya geliyor.
#5’İnci Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı KongresiTeknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı da giderek yaygınlaşırken, sosyal medya bağımlılığı ve insan üzerindeki etkileri de aynı paralelde artıyor. Uzmanlar, sosyal medyanın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
#Sosyal MedyaVan’da ’Mavi Balina’ oyunu oynayan 14 yaşındaki Sevda E.’nin, arkadaşlarıyla piknik yapmaya gittiği tepeden atlayarak intihar etmesinin ardından gözler yine internet üzerinden oynanan ve çocuklar için büyük tehlike saçan bu oyunlara çevrildi.
#Mavi BalinaGülben Ergen bu hafta “Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu” kitabının yazarları Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ve Dr. Cansel Poyraz Akyol ile bir araya geldi. Sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl korunmamız gerektiğinin ayrıntılarını konuştu.
#Dr. Mehmet ŞakiroğluMEB tarafından güncellenen müfredatta, değerler eğitimi kapsamında tüm derslerde bağımlılıkla mücadele ve önlemeye yönelik kazanımlara yer verildi. İlkokullardan lise son sınıflara kadar bazı derslerde bağımlılık yapıcı maddelere karşı mücadele ayrı başlıklar halinde vurgulandı.
#Milli Eğitim BakanlığıEkran karşısında geçirilen zaman giderek artıyor. Geçmişte yalnızca televizyon ekranlarından söz edilirken; bilgisayar, tablet ve telefon gibi dijital cihaz ekranları da hayatımızda artık önemli bir yer tutuyor. Yaşam konforunu artıran ve hayatı kolaylaştıran bu teknoloji harikaları, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında; psikolojik, sağlık ve sosyal problemlere yol açıyor. Ailelerin de sanal alemin, gerçek dünyanın önüne geçmesini engelleyecek önlemler alması gerekiyor...
#Telefon15 yaşındaki Sinan Can’ın, bilgisayar oyunlarına fazla zaman ayırdığı için sağlık sorunları yaşadığının ortaya çıkmasıyla, bilgisayar ve teknoloji kullanımı yeniden tartışılmaya başlandı. Bilgisayar oyunlarının çok da masum olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Çocuk ve gençleri teknolojinin zararlı etkilerinden korumanın zor olmadığını belirten uzmanlar, bazı oyunların çocukların kriz çözme, zaman yönetimi, hızlı karar verme gibi olumlu etkilerinin yanı sıra, fazla kullanımın sosyalleşememe, öğrenme güçlüğü, kötü not gibi psikolojik ve obezite, görme bozukluğu, sinir sıkışması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunun altını çiziyor.
#BilgisayarBilgisayar başından kalkmayan, cep telefonuna adeta yapışık yaşayan, arkadaşlıklarını sanal ortamda arayan çocuklara aileler nasıl ayak uyduracak? Uzmanlara göre çocuklar internete anne baba gözetiminde ve ödevden sonra girmeli, okulöncesinde oyun kullanımı sınırı 15 dakika, ilkokulda yarım saat olmalı.