Güncelleme Tarihi:
Odasından çıkmayan, yemek yemeyen, kimseyle konuşmayan, hareket etmeyen bir nesil söz konusu. Çoğu aile, çocuklarının kış döneminde okula bile gitmek istemediğinden yakınıyor. Yaz tatilinde denize gitmeyen, dışarıda oyun oynamayan çocuklarının tablet, bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisi için hastanelerin psikiyatri bölümlerine başvuran ailelerin sayılarında da ciddi oranda artış yaşanıyor.
PSİKOLOJİK TRAVMA
Aileler, ‘Tablet hastalığı’ ya da ‘Teknoloji bağımlılığı’ diye adlandırılmaya başlanan hastalığa yakalanan çocuklarını tedavi ettirmek için sıra bekliyor. Toplumsal yaşamdan kaçma, içe kapanıklık, bu aletleri kullanması anne-babası tarafından engellendiğinde aşırı tepkiler verme gibi belirtiler psikolojik travmanın yarattığı etkiler arasında sayılabiliyor. Uzmanlar, bu grup çocuklarda depresyon, otizm, dikkat eksikliği ve bipolar bozukluğun daha fazla görülebildiğini kaydediyor. Psikolojik ve sosyolojik zararların dışında fiziksel rahatsızlıklara da dikkat çekiyor. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÇİDEM Alsancak Ergen Danışma Merkezi’nde görevli Uzm. Dr. Nurdan Tekgül, yaptıkları araştırmanın ailesiyle sorunlarını paylaşamayan ve birlikte zaman geçiremeyen 14- 21 yaş arası gençlerde internet bağımlılığının geliştiğini ortaya koyduğunu kaydetti.
CEZA YERİNE ANLAŞMA
Dr. Tekgül, aile ilgisinin çocuk ve gençleri bu bağımlılıktan koruduğunu da ekleyerek şunları söyledi: “Aileler çocuklarıyla ilgilenemediklerinde oyalanmaları için onlara telefon ve bilgisayar veriyor. Restoranlarda bile hemen tablet isteniyor. Ancak çocuklar bağımlı hale gelince özellikle de ergenlik döneminde şikayetçi oluyor, kısıtlamaya gitmek istiyor ve çatışma yaşanıyor. Bize geldiklerinde önce bu davranıştan kaçınmalarını hatırlatıyoruz. Cezalandırmak yerine aile ve çocukla anlaşma sağlıyoruz. Ceza değil, ödül öneriyoruz. Çocukların kendi istedikleri bir hobiye yönlenmeleri konusunda anlaşmaya varıyorlar. Bunun sonucunda da ödül olarak kontrollü biçimde internet bilgisayar ya da tabletle zaman geçiriyorlar.”
ÇOK DAHA TEHLİKELİ
Uzm. Dr. Nurdan Tekgül, depresyon, sosyallikten uzaklaşma, agresiflik gibi ruhsal zararları dışında teknoloji bağımlılığının görme sorunları, duruş ve iskelet bozuklukları, radyasyon alımı, hareket kısıtlılığının getirdiği kas ve eklem problemleri, obezite riski, uyku kalitesinde bozulmalar ve uykuya dalış sorunları, aşırı zayıflama gibi fiziksel zararları bulunduğunu ve ileride çok daha tehlikeli boyutlara varabileceğini sözlerine ekledi.